09.11.2021. ·
3 min

HelloWorld, hvala ti za sve!

HelloWorld, hvala ti za sve!

Tog jutra su mi ispadale stvari iz ruku, na intervju sam došla u muškoj, korpo-plavoj, nezgrapno ispeglanoj košulji i nisam znala ama baš ništa o IT industriji. Persirala sam svima oko sebe, oni su mi se smejali. U sebi sam mislila da je HelloWorld baš smešno ime za jedan sajt. Danas se jedva rastajem od njega.

Prvobitni dream team

Januar, 2015. godina. Sastavljen je tim koji će uskoro da pokrene sajt, a ja sam se pitala ko nas spoji. Dejan, Vojislav i ja. Spoj sramežljivih klipana, umno stimulišućih pauza za doručak i bolno loših muških fora. Kolege iz firme su započinjale mejlove upućene nama sa „Zdravo momci!“, a meni to ni najmanje nije smetalo, jer sam bila deo dream team-a.

Lansirali smo sajt za zapošljavanje IT kandidata, koji se ubrzo pretvorio u najveću bazu IT poslova. Izgradili smo servis IT Insajder, prvi servis ovog tipa u Srbiji, koji je postao najveća baza informacija o poslodavcima. Platformom altTab napravili smo mini revoluciju i obrnuli proces zapošljavanja IT kadrova.

Oni su mene učili da razvijam digitalne proizvode, ja njih da budu gramatički ispravni. Zajedno smo išli na sastanke sa direktorima, HR-ovima i kandidatima. Bili smo grupica štrebera u odelima. Dobili smo prvu nagradu za najbolji servis (IT Insajder) i častili celu firmu palačinkama. Jedan 31. decembar proveli tumačeći pretnju tužbom zbog istog tog IT Insajdera. Sve što nam je manjkalo u marketinškom egzibicionizmu u tom trenutku, nadoknadili smo magnetnom vezom sa ciljnom grupom. Evo, sedmu godinu za redom newsletterima uspešno zatrpavam Promotions mejl kategoriju domaćih IT-evaca i HR-ova koji iz senke stalk-uju najveću domaću IT zajednicu.

Uklesano u HW kodu

Deki i Voja su u međuvremenu postali očevi, savladali lične glagolske oblike, sačuvali humor prosečnog srednjoškolca i... napustili HelloWorld. Ne mogu reći da su napustili mene, jer i dan danas sede par metara udaljeni od mog stola, ali im ovo nisam zaboravila. Njih je put vratio u Poslovi.infostud ekipu, a meni je doneo neke nove Dejane, Vojislave i Tamare. Tranzicija je bila teška, moje preuzimanje menadžerske uloge još teže. Posle kraće emocionalne rehabilitacije postala sam svesna privilegije da vodim tim koji danas istom strašću i voljom čuva i unapređuje ovo konkretno parče koda.

Vremenom se tim menjao, ali je nešto ostalo uklesano u HelloWorld Bibliju – držimo naše korisnike kao malo vode na dlanu i činimo Srbiju boljim mestom za rad. Znam, ovo zvuči poput predizborne propagande, ali odgovorno tvrdim da je HelloWorld zadržao lidersko mesto zahvaljujući nepokolebljivom integritetu i fokusiranošću na potrebe svojih korisnika (kandidata i poslodavaca).

Sajt sa dušom

U ovom trenutku, pored užeg HelloWorld tima, preko 20 ljudi svakodnevno unapređuje sajt, komunicira sa kandidatima i poslodavcima i koketira sa deficitarnošću na domaćem tržištu rada, aktivnom konkurencijom i jezivim LinkedIn algoritmom. Nižu rekorde, osluškuju potrebe naših korisnika i ne dozvoljavaju da se pretvorimo u bezdušnu B2B tezgu od sajta. To kako oni pasionirano rade svoj posao, ogrejalo bi svako business development srce.

HelloWorld i ja smo zajedno sazrevali. Slavila sam svaki njegov uspeh i brinula kad padnu serveri i štucaju cronovi. Naučio me je šta znači voleti svoj posao, gajiti tu ljubav, ne pokolebati se kad ti neko kaže da si lud što ga toliko voliš. Verovati u ljude, pomerati granice i ostati čovek. Njemu je sada došlo vreme za novu pokretačku energiju, a meni za novo poglavlje i malu geografsku promenu. Zadovoljstvo je bilo raditi u ovakvom kolektivu, nosim vas sve sa sobom u džepu, zauvek.

Zdravo svete! <3

Oceni tekst

5
54 glasa
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

2 komentara

Vladimir Grozdanic Vladimir Grozdanic 09.11.2021.
6
4

Ocena teksta: pet(5)Rastanci su bljak!Tamara oduvek si imala bogat vokabular.Srdacan pozdrav za Tamaru,Vladimir

maja jančić maja jančić 12.01.2022.
1
1

Divna mlada dama, vredna i odana svom poslu, uspešno pomeranje granica na novom radnom mestu od srca ti želim 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga