19.02.2020. ·
6 min

Zdravo svete, slavimo 5. rođendan!

Zdravo svete, slavimo 5. rođendan!

Da mi je neko pre pet godina rekao da ćemo opstati i postati najposećeniji sajt za zapošljavanje IT-evaca u Srbiji... poverovala bih mu i kladila bih se na njega. I jesam – uložila sam pet do sada najuzbudljivijih godina svog života u to konkretno parče koda.

Mi nismo priča iz garaže

„Sve je počelo u garaži malog Vojislava, nisu imali podršku, samo ideju, ljubav prema kodu i entuzijazam...“ Ovaj kliše ne važi za nas. Entuzijazma i ljubavi prema kodu nije manjkalo, ali je odluka o pokretanju sajta doneta vrlo smisleno i zrelo, uz ogromnu podršku ekipe sajta Poslovi.infostud.com (čiji smo deo) i Stefana Saloma, direktora razvoja Infostuda.

Sve ideje i biznis planovi tanano su spušteni na pleća dva netipična štrebera, Dejana i Vojislava, čiji humor me je izluđivao prve dve godine. Ja sam im se prišlepala kao diplomirana novinarka, niđe veze. Oni su mene primoravali da gledam South Park, ja njih da poštuju gramatiku srpskog jezika.

Da odmah prekinem ovaj romantičan početak filma - Dejan, Vojislav i ja više ne radimo zajedno. Više ne cmizdrim zbog toga, jer u njima danas imam prijatelje sa kojima mogu popiti „čaj“, a ne samo poslovne mentore. Ali haj’mo ispočetka...

Tri palme za dve bitange i novinarku

Tim je oformljen početkom januara 2015. godine. Vojislav, senior programer, bio je separatista, nije sedeo blizu nas. Za mene, koja sam bila novajlija (noob, prim.prev.), on je bio Bog – znala sam da postoji, ali ga nisam viđala. Dejan me je mentorisao od prvog dana. Imao je opasnu profesionalnu krizu identiteta (mešavina biznis razvoja i product menadžmenta), ali je važio za zlatno dete Infostuda, svojevrsnog wonderkida. Od tada se to nije promenilo. Sad ga samo drma kriza srednjih godina. Stefan je bio Veliki Brat, Idejni tvorac, njega smo viđali samo preko video veze, zbog geografske udaljenosti. Ova veza na daljinu funkcionisala je besprekorno...uglavnom.

Sajt je lansiran na današnji dan, 19. februara. Sećam se da smo častili celu kancelariju palačinkama, a meni ništa nije bilo jasno. Tada je sajt sadržao oglase za posao i informacije o IT kompanijama. Sajt Poslovi.infostud.com je i pre toga imao IT oglase, ali je bilo potpuno racionalno izdvojiti tim, pokrenuti novi sajt i prilagoditi kanale tada već specifičnoj-deficitarnoj-homogenoj grupi kandidata. Ta odluka se nije preispitivala nikada do sada.

Lagano smo agregirali podatke, punili bazu, počeli da komuniciramo sa ciljnom grupom. E, a onda je jesen donela game changer-a. U septembru smo pustili IT Insajder, servis gde bivši i sadašnji zaposleni komentarišu svoje poslodavce, kao i razgovore za posao. Bio je to prvi servis ovog tipa u Srbiji. Vrlo brzo doneo nam je veliki broj novih korisnika, ali i nekoliko neasertivno-defanzivnih (čitaj: besnih) poslodavaca, koji su pretećim tonom pokušali da obesmisle postojanje ovakvog servisa. No, ne bih se sad zadržavala na tim emocijama :)

Krajem te iste 2015. godine, ovo troje klipana opeglalo je svoje svečane košulje i uputilo se u Skupštinu grada Beograda, gde smo primili nagradu u kategoriji Servisi, u tradicionalnoj dodeli nagrada magazina PC Press najboljim sajtovima. Pre toga ih nikada nisam videla u sakoima, kao ni oni mene u suknji.

Ova nagrada bila je dobar pokazatelj da smo na dobrom putu u misiji podizanja transparentnosti rada u domaćim kompanijama. Na današnji dan brojimo 2700 komentara o ovdašnjim poslodavcima.

Kao malo vode na dlanu

Uporedo sa IT Insajderom, od samog starta gradili smo i odnos sa našim korisnicima kroz newsletter. Sama pomisao na "zatrpavanje" inboxa mejlovima zvuči bljuc, znam, ali besramno naglašavam da nam je newsletter jedan od najjačih kanala za komunikaciju sa našim posetiocima. Bilo je tu pregršt emotivnih poruka, vrlo konstruktivnih sugestija, pohvala i kritika koje su nas gradile i činile sve jačim i razvojno orijentisanijim. Posebno me tope one poruke u kojima nas obaveštavate da ste našli posao preko nas :)

Mnogi su mislili da se radi o botu, jer na svaki odgovor korisnika odgovaramo toplim, ljudskim kucanjem po tastaturi. I nikada nam nije bilo teško da izdvojimo vreme za mejl komunikaciju. Sa mnogim korisnicima smo se videli i uživo, jer smo upravo kroz ovaj kanal dogovarali i lice-u-lice istraživanja, anketiranja i fokus grupe. Neizmerno smo vam zahvalni na tome.

Od anegdota izdvojila bih onu kada smo jednom korisniku nosili kupljene patosnice za automobil iz Subotice za Beograd prilikom službenog puta. Ne, ne bavimo se time inače. I ne, nećemo ti prenositi patike iz Segedina, niti kajmak sa Zlatibora.

Kada pokucate na naša online vrata, na prvom frontu naićićete na Tatjanu. Ova cura je pola nežni cvet – pola opasni maher. Definitivno najorganizovaniji član ove reprezentacije. Kandidate drži kao malo vode na dlanu, kupa se u analitici, a IT oglase jede za doručak.

Revolucija u zapošljavanju

Sledeće, 2016. godine, nakon velikog istraživanja domaćeg tržišta, obrćemo proces zapošljavanja i pokrećemo altTab - platformu u kojoj kandidati postavljaju uslove kompanijama. I u ovome smo bili pioniri na domaćem tržištu.

U to vreme (a nije se mnogo promenilo od tada) IT kadar je deficitaran, tražen i mažen. Odlučili smo da obrnemo igru i damo im priliku da definišu šta sve očekuju od svog budućeg poslodavca.

altTab nam je doveo i prvog prodavca u tim. Bio je to kulturološki šok. Branislava je elegantno ušetala u tim i prodrmala nas jače nego disko groznica osamdesetih. Postavila je stubove prodaje i nastavila da radi na daljem razvoju usluge.

Video je u trendu

I zaista jeste. Lakše konzumiramo pokretnu sliku nego gomiletinu slova (kao što je ova moja). Te 2018. smo spontano uleteli u nešto drugačije cipele – režiserske. Znali smo sve o IT kandidatima, kao i šta je ono što ih zanima o kompanijama. Odgovore na njihova pitanja predstavili smo kroz video format, autentično i transparentno. Reakcija publike bila je odlična. Muzika u videima bila je dramatična :)

Ova režiserska igra je poprilično skupa (u svakom pogledu), a mi ne pristajemo na osrednji kvalitet. Stoga smo ovde malo usporili, što ne znači da u budućnosti nećemo uzeti kameru u ruke. Kroz ovaj proces upoznali smo mnoge umetničke magove, mnoge kul programere, kvalitetne HR-ove, inspirativne biznis priče i  mlade nade domaćeg IT-ja.

Video je bio dobra škola, a znanje o brendiranju poslodavaca koristimo i danas, za nove projekte.

Ova godina je bila i bolna – Dejan i Vojislav izlaze iz HelloWorlda i prelaze u tim sajta Poslovi.infostud.

 

 

Ostaje praznina, koju popunjava jedno nasmejano lice i par očiju gladan koda. Danijel hrabro preuzima Vojin kod u svoje ruke. Sve ono čemu smo godinama učili poslodavce o brendiranju karmički nam se vratilo – Danijel je sam pokucao na vrata Infostuda.

Postoji nešto što Danijel voli više od programiranja - Sony.

Kad čeljad nisu besna, kuća nije tesna

Prošle godine izgradili smo chat sistem za komunikaciju između kandidata i poslodavaca. Bez mnogo promocije, ova inovacija se pokazala kao korisna u procesu razmatranja sledećeg poslodavca i apliciranja za posao.

Međutim, i ovo nas je koštalo – Danijel je sam gradio chat sistem od nule, uz sve češća zatrpavanja drugim taskovima. Zatrpan programer = nezadovoljan programer. Vrlo brzo stiže mu pojačanje u vidu mlađeg cara sa skoro istim imenom. Daniel je programerski izdanak u koji ulažemo mnogo nade, ljubomorno ga čuvajući od oštrih kandži lokalnih headhuntera.

Tatjana, Danijel, Daniel i ja danas radimo u jednoj harmoničnoj komuni, a meni i dalje nije jasno kako  hendlujemo ovu gromadu od sajta.

Ništa bez braće

Preterala sam sa slovima, znam. Ali ne mogu da ne spomenem i domaću IT zajednicu koja nas je oblikovala i pomagala u ovom petogodišnjem sazrevanju. PHP Srbija, HeapSpace, Data Science/LazyBrain, DaFED, Startit, Rails Girls, Python Belgrade su samo neke od organizacija sa kojima smo sarađivali i uz koje smo učili. Privilegija je imati ovako jaku ekipu.

Bilo je ovo 5 uzbudljivih godina generisanja istinske sreće i radujem se svakoj narednoj.

Zdravo svete! :)

Oceni tekst

5
52 glasa
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima