27.04.2021. ·
4 min

IT Čajanka - Juniori pitaju seniore: Samo ozbiljan rad i potencijal mogu izgraditi developera

HelloWorld
0
IT Čajanka - Juniori pitaju seniore: Samo ozbiljan rad i potencijal mogu izgraditi developera

Po ugledu na prethodne, i ovoga puta IT čajanka izazvala je veliko interesovanje programerskog dela IT zajednice koji se 26. aprila okupio na online panel diskusiji pod nazivom “Juniori pitaju seniore”, a u organizaciji sajta HelloWorld.rs.

Na webinaru smo ugostili stručnjake kako bi odgovorili na neka od najčešćih pitanja poput kako izgleda put od prvog projekta do IT stručnjaka, koliko je značajno formalno obrazovanje prilikom zaposlenja, da li je plata važna da bi ostali lojalni jednoj kompaniji, da li je moguća prekvalifikacija iz neke druge sfere u IT, ali i o tome kako izgleda tehnički intervju.

Među panelistima našli su se Mladen Popović - Team Leader iz Atos IT Solutions, Pavle Pešić - Senior iOS Developer iz kompanije InterVenture, Strahinja Dević - CTO u CarGo i Jovana Milosavljević - Full Stack Java Developer u AptarGroup kompaniji, koji su podelili svoja iskustva i otkrili “tajne zanata”. Ulogu moderatora preuzela je naša koleginica Branislava Subotin, specijalista za razvoj komercijalnih usluga sajta HelloWorld.rs.

 

Početak karijernog puta ne mora uvek da bude i krajnje odredište

Osim uobičajenog koncepta “završio sam fakultet, konkurisao na oglas i zaposlio se u struci”, panelisti su nam otkrili da pozicije na početku karijernog puta mogu da se razlikuju od onih u njegovom daljem toku.

- Uporedo sa studijama, bavila sam se marketingom ali kao freelancer. To mi je bio dodatni posao koji mnogo volim jer može da vas izbaci iz kolotečine samog programiranja – rekla je Jovana Milosavljević.

Tek po završetku prakse i fakulteta započela je ozbiljniji rad i vremenom postala pravi “Javaš”.

Sa druge strane, iskustvo Mladena Popovića je drugačije.

- Ja sam išao klasičnim putem. Po završetku FON-a, krenuo sam kao Java developer, zatim senior developer. Potom sam postao technical lead, a poslednje dve godine radim na poziciji team leader-a gde više pažnje posvećujem vođenju projekata i svog tima, nego samom programiranju - objašnjava Mladen i kaže da je sve pozicije ostvario je u Atos-u, kompaniji u kojoj radi već 10 godina. 

Izvori znanja su svuda oko nas

Usavršavanje je sastavni deo razvoja karijere. Na internetu se mogu pronaći mnogobrojne besplatne edukacije i kursevi po pristupačnim cenama, pogotovo za IT-jevce koji su na početku. 

- Youtube je dobar izvor za besplatne Stanford kurseve iz razloga što se kod njih primenjuju najnovije tehnologije. Pored toga, Udemy platforma nudi edukaciju koju možete kupiti za 10-ak dolara. A IOS i Android developeri mogu potražiti tutorijale ovde - preporučuje Pavle Pešić, dok Strahinja Dević dodaje:

- Za početnike ovo je sasvim dovoljno kako bi se stekla slika o samom programiranju, ali nedovoljno ako se planira ozbiljna karijera u ovoj sferi. Ne postoji nijedan kurs koji će iznedriti junior programera za tri meseca - naglasio je Strahinja.

Naši panelisti su saglasni u stavu da isključivo ozbiljan rad i potencijal mogu izgraditi dobrog developera.  

 

U procesu regrutacije juniora prednost na strani formalnog obrazovanja

Polazna tačka u zapošljavanju juniora u većini kompanija je završen neki od tehničkih fakulteta - FON, ETF ili PMF.

- Nakon selekcije, u prvom krugu kandidati polažu test. Odlazak u drugi krug podrazumeva intervju tokom kojeg se analiziraju rezultati testa, projekti na kojima je kandidat pre toga radio i kompanija se upoznaje sa njegovim načinom razmišljanja. Od juniora se ne može očekivati da imaju mnogo iskustva, važnije je kakvi su kao ljudi i kako bi se uklopili u tim - pojašnjava Mladen kako izgleda proces selekcije u Atosu.

Kako nam je Strahinja objasnio, formalno obrazovanje je izuzetno važno, ne zbog praktičnog znanja koje se stekne, već zbog stvaranja radnih navika i učenja načina na koji treba da se razmišlja.

- I praksa može da bude od velike koristi, jer vlada mišljenje da kompanije koje organizuju prakse zapravo učestvuju u oblikovanju budućih juniora koji često po isteku prakse ostaju i da rade u tim firmama - tvrdi Jovana.

Pregled svih aktuelnih praksi možete pronaći na našem sajtu.

 

Da li je plata presudni faktor i šta je to što jednog IT-jevca drži lojalnim jednoj kompaniji

Strahinja smatra da novac ne sme da bude prioritet.

- Na samim počecima plata nije presudna, mnogo je važnije posvetiti se učenju i razvoju. Želja za rešavanjem problema i napredovanjem trebalo bi da bude motivator u radu. Ako je dobra zarada glavni motivator onda kad-tad dolazi do problema. A vremenom, sa rastom znanja i iskustva zasluženo se dolazi i do prirodnog rasta zarade - tvrdi Dević. Kod seniora je malo drugačije, nadovezuje se Pavle i kaže:

- Plata se kotira visoko na listi prioriteta, i u mnogome zavisi od ličnih afiniteta. Kada kompanija zaposlenima omogući ono što im nedostaje, onda i zaposleni tačno znaju šta treba da pruže kako bi i kompanija bila zadovoljna. Dobar work-life balans je u fokusu seniora, i ostaju lojalni onim kompanijama u kojima to mogu i da ostvare - ističe Pešić. 

 

Prekvalifikanti među kolegama

Iskustva naših panelista govore da među prekvalifikantima ima pojedinaca koji su bolji od školovanih programera. Imaju izraženu jaku volju i spremnost da rade dan i noć.

- Međutim, praksa pokazuje da je glavni motiv većine onih koji prođu kroz program prekvalifikacije zapravo veliki novac koji očekuju da će da zarade - kaže Milosavljević. Malobrojni su oni koji na kraju postanu dobri programeri. Jedan od istaknutih problema je što se previše očekuje od prekvalifikanata, ali svi panelisti zaključuju da je to, ipak, sve na individualnom nivou.   

Oceni tekst

4
75 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima