15.12.2022. ·
3 min

Kako izabrati najbolju Linux desktop distribuciju?

Kako izabrati najbolju Linux desktop distribuciju?

Linux operativni sistem je moćna, fleksibilna, bezbedna i pouzdana platforma koja može da posluži gotovo svakoj svrsi koju zamislite. Od servera do desktopa, do embedovanih sistema, i interneta stvari (IoT)…Linux može da bude sve ono što želite da bude. 

Međutim, jedna sfera u kojoj Linux desktop tek treba da ostvari veliki napredak jeste desktop. Uprkos tome što je u pitanju pouzdan i brz operativni sistem, Linux na desktopu drži jednocifreni tržišni udeo. 

Jedna od ključnih stvari za ovo jeste izbor. Za korisnike koji su već upoznati sa Linuxom, izbor je veoma bitna stvar jer postoje brojne opcije koje je moguće izabrati. 

Postoje na hiljade dostupnih distribucija koje nude različita desktop okruženja i brojne druge prijatne za oko funkcije. Međutim, za osobe koje nisu upoznate sa Linuxom, preveliki izbor zapravo može predstavljati problem, piše Zdnet. 

Odakle krenuti? Šta izabrati?  

Zato vam predstavljamo neke od najboljih Linux desktop distribucija u nadi da će vam to pomoći da napravite pravi izbor. 

Desktop je najvažniji 

Najvažnija stvar koju ćete uraditi na svom Linux putovanju je odabir desktop okruženja. Iako ne postoji toliki broj desktop okruženja kao distribucija, i dalje na raspolaganju imate popriličan broj opcija kao što su GNOME; KDE Plasma, Pantheon, Budgie, Cinnamon, Mate, Sugar i mnoge druge. 

Međutim, nije svaka od ovih opcija odlično rešenje za svakog korisnika. 

Za one koji nikada nisu koristili Linux, u osnovi postoji nekoliko desktop okruženja koje bi trebalo razmotriti. 

 • GNOME 
 • KDE Plasma 
 • Cinnamon 
 • Mate 
 • Xfce 

Mnogi bi na prvu loptu odmah isključili Xfce jer jednostavno može biti previše za prosečnog korisnika s obzirom na to da postoji veliki broj opcija za konfigurisanje. 

GNOME bi trebalo da izbegavaju osobe koje nikada nisu koristile Linux jer će ih sačekati preveliki broj promena u odnosu na ono na šta su navikli. 

Ostaju KDE Plasma, Cinnamon i Mate. Od sva tri, KDE Plasma je najelegantniji desktop, ali nudi manje opcija i funkcija, što bi moglo da predstavlja problem.  

Od preostala dva, Cinnamon bi trebalo da zadovolji većinu korisnika iz dva razloga – predstavlja default desktop za Linux Mint i sam razvoj ovog desktopa je veoma aktivan. 

Većina Linux distribucija dolazi sa front-end package menadžerima, i zbog toga, većina novih korisnika neće imati nikakavih problema sa instaliranjem aplikacija. Umesto unošenja komandi, jednostavno mogu da otvore prodavnicu aplikacija, pronađu onu koju žele i instaliraju je. 

Stvari su zaista toliko proste. 

Međutim, od brojnih package managera koji su dostupni, novi korisnici bi trebalo da se drže distribucije koja koristi apt ili dnf. Drugim rečima, Ubuntu ili Fedora bazirane distribucije. 

U ovom trenutku izbor se sveo na dve različite distribucije: 

 • Linux Mint 
 • Fedora Cinnamon 

Pre finalnog izbora, korisnici bi trebalo da razmotre još sledeće stvari: 

 • Ako želite moderan i minimalistički desktop koji radi „iz kutije“, izbor je Ubuntu Desktop 
 • Ako želite elegantniji desktop operativni sistem koji radi slično onome na šta ste navikli, izbor je Kubuntu 
 • Ako vam je bitna stabilnost, izbor je Debian 
 • Ako tražite efikasniji desktop OS, onda je izbor Pop!_OS 

Linux poseduje opcije koje će ispuniti, pa čak i nadmašiti očekivanja. Bilo da tražite nešto poznato, želite da isprobate nešto drugačije ili pronađete zlatnu sredinu, nećete pogrešiti ako se odlučite za open-source operativni sistem. 

Oceni tekst

4
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

2 komentara

Djole Djole 16.12.2022.
3
0

Instaliraj Gentoo.

Nataša Krstić Nataša Krstić 17.12.2022.
1
1

Odličan text. Hvala!Samo želim da što više radiim na sebi!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima