24.04.2024. ·
6 min

Koje beneficije baš znače u IT-ju?

HelloWorld
1
Koje beneficije baš znače u IT-ju?

Tehnologija igra ključnu ulogu u gotovo svakoj industriji, pa su IT stručnjaci u mogućnosti da ostvare uticaj i u drugim industrijama, a takva pozicija im svakako donosi i dobre benefite.

Za one koji, možda, tek planiraju da svoju karijeru izgrade u IT sektoru, pokušaćemo da se osvrnemo na neke ključne benefite, na koje bi mogli da računaju.

Ipak, treba naglasiti da vredne beneficije mogu značajno varirati u zavisnosti od kompanije, lokacije, nivoa iskustva i specifičnih potreba zaposlenih.

U ovom našem malom istraživanju, pomoć smo potražili od Đorđa Jevtića, Konsultanta za poslovnu analizu i projekte u okviru Omnichannel Tribe-a u OTP banci i Ognjena Popovića, regionalnog direktora i software developera u kompaniji Infrakit, koja se bavi proizvodnjom namenskog softvera, koji ima primenu u niskogradnji.

Našim sagovornicima fleksibilno radno vreme predstavlja najznačajniju pogodnost. Većina IT kompanija shvata važnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života, te omogućavaju rad od kuće, fleksibilno radno vreme ili čak rad na daljinu. To za zaposlene znači da mogu da prilagode svoj radni raspored prema svojim potrebama i obavezama. Takođe, nije redak slučaj da zaposleni mogu da ostanu duže tokom jednog radnog dana, kako bi bili slobodni nekog drugog dana.

„Dolazim na posao u periodu od 08-10h i u skladu sa tim, radim do 16-18h (osmočasovno radno vreme). Izuzetno sam zadovoljan radnim vremenom. Ukoliko imam privatne obaveze koje treba da završim pre ili posle posla, imam prostor za dobru organizaciju. Ova pogodnost mi definitivno najviše znači. Vikendom se ne radi a to mi je posebno važno jer imam dvoje male dece. Važeći hibridni model u našoj banci je do 50% radnog vremena za rad od kuće”,  za HelloWorld.rs kaže Đorđe.

„Kod nas je radno vreme fleksibilno i nikada sa tim nismo imali problema. Može da se radi i od kuce i iz kancelarije, na prelepoj lokaciji. To je jedan od najvećih benefita i omogućava mi odličan balans između posla i privatnog života. Na raspolaganju imamo bazen, teratanu, privatnu baštu i dovoljno parking mesta. Doduše, u kancelariji u Beogradu nas nema mnogo pa je bilo lakše sve to i ostvariti“, dodaje Ognjen.

IT sektor je poznat po konkurentnim platama, koje daleko prevazilaze prosek. To je delimično tako zbog visoke tražnje za kvalifikovanim IT stručnjacima i relativno ograničene ponude na tržištu rada. Plata u IT sektoru obično raste sa napredovanjem karijere i sticanjem dodatnih veština i sertifikata.

„Naše plate nisu baš na nivou najvećih kompanija, ali s obzirom na sve, veoma su konkurentne, plus imamo i akcije firme i ciljeve za koje, kada ih ostvarimo, dobijamo bonus“, poručuje Ognjen.
Što se Đorđa tiče i on je zadovoljan platom, te napominje, da pored godišnjih bonusa i privatne penzione štednje (gde njegova firma pokriva deo uplate penzionom fondu), ima na raspolaganju i određeni budžet na „House of Benefits“ platformi.

Izuzetna mogućnost za profesionalni razvoj

Kompanije često nude obuke, seminare i prilike za sticanje novih veština ili sertifikata, što omogućava zaposlenima da napreduju u svojoj karijeri. Osim finansijske podrške za pohađanje kurseva ili konferencija, kompanije mogu ponuditi i interne programe obuke, mentorske programe ili pristup resursima za „online“ učenje kako bi zaposleni mogli stalno da unapređuju svoje veštine i znanje.

IT industrija je poznata po svojoj dinamičnosti i inovacijama, pa zaposlenima često nudi priliku da rade na uzbudljivim projektima koji im omogućavaju da razvijaju svoje veštine i stiču dragoceno iskustvo. Ukoliko budete imali sreće da radite u kompaniji koja podržava rad sa najnovijim tehnologijama, može vam biti osiguran pristup licenciranim alatima i softveru, kao i mogućnost da radite na inovativnim projektima koji koriste „cutting-edge“ tehnologije. Velike IT kompanije često imaju timove i kancelarije širom sveta, što omogućava zaposlenima da rade u internacionalnom okruženju i steknu iskustvo rada sa kolegama iz različitih kultura.

„Kod nas u banci se velika pažnja posvećuje ulaganju u razvoj zaposlenih, te su interne i eksterne obuke i kursevi veoma česta pojava. Sa te strane sam prezadovoljan, jer imam odličnu priliku za individualni napredak. Samo u prošloj godini sam prošao nekoliko praktičnih obuka koje su vrlo primenjive u svakodonevnom radu i vezane su za neophodnu ekspertizu u okviru mog radnog mesta. Neke od njih su: Prodajna - Business Analysis Training, Project Menagement Akademija, obuka o agilnoj transformaciji tradicionalno organizovanih organizacija itd. Ono što bih u budućnosti voleo da mi banka obezbedi je i nalog na „Udemy“ platformi”, kroz osmeh kaže Đorđe.

Ognjen napominje da i oni po potrebi imaju plaćene kurseve i licence, a redovno im se plaća Copilot i ChatGPT i dodaje da što se tiče novca za gorivo i slično, to nemaju u Beogradu, ali su im pokriveni troškovi ako se ide poslovno van zemlje ili na team building.

„Obišao sam neke izuzetno lepe i destinacije, zahvaljujući kompaniji u kojoj radim, bez dileme. Pošto su naši vlasnici iz Finske, imao sam priliku i zadovoljstvo da odem i tamo i da se susretnem sa njihovom kulturom i mentalitetom.“

Zdravlje na prvom mestu

Benefiti vezani za zdravstveno osiguranje su nešto po čemu je IT sektor postao posebno poznat. Kompanije su svesne da zaposleni, uglavnom, provode dugo vremena u sedećem položaju ispred računara, pa će vam tako, pored osnovnog zdravstvenog osiguranja, vrlo često biti na raspolaganju i stomatološko osiguranje i psihološko savetovalište.

Naši sagovornici su zadovoljni sa svojim paketima privatnog zdravstvenog osiguranja, uz nadu da ih neće koristiti često, kao što nisu ni do sad.

Kompanije koje promovišu pozitivno radno okruženje mogu ponuditi različite inicijative kao što su timski izleti, tematski događaji, ili interni programi priznanja i nagrada kako bi ojačale timsku atmosferu i motivaciju zaposlenih.

Đorđe, koji je zaljubljenik u sport, je veoma zadovoljan što mu poslodavac pokriva troškove učešća na raznim sportskim manifestacijama kao što su „Business run“ ili maraton, a takođe banka organizuje OTP All Star sportski dan za sve zaposlene u banci. To je prilika da se učestvuje u sportskim aktivnostima sa ozbiljnim takmičarskim karakterom, ali i da se neguje timski duh i uživa u druženju.

„Naš tim se nije previše menjao, iako je u današanje vreme postala praksa da programeri idu iz jedne u drugu firmu posle godinu-dve, i to je nešto što dodatno doprinosi našem timskom duhu. Družimo se i van radnog vremena i taj timski momenat i zajedništvo je svakako nešto što ima pozitivan uticaj na rezultate koje postižemo“, dodaje Ognjen.

Ako na sve ovo dodamo i „porodične“ benefite koji obuhvataju plaćeno porodiljsko odsustvo i očinski dopust, pristup vrtićima ili popust na dečje vrtiće, fleksibilne opcije rada za roditelje, kao i podršku za brigu o starijim članovima porodice, jasno je da sve ove pogodnosti zajedno mogu igrati ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju kvalifikovanih IT profesionalaca na konkurentnom tržištu rada, istovremeno gradeći pozitivnu reputaciju same kompanije.

Oceni tekst

5
12 glasova

1 komentar

Gordana Jevtic Gordana Jevtic 24.04.2024.
6
1

USPEH U SVAKOM POSLU JE ZNANJE

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga