11.07.2019. ·
5 min

Koliko se čaja popilo na HelloWorld čajanci?

Koliko se čaja popilo na HelloWorld čajanci?

Tri kutije čaja, četiri panelistkinje, 80 radoznalih IT duša. Skoro dva sata diskusije o stanju na domaćem IT tržištu, a mogli smo komotno još toliko. Održana je druga po redu IT čajanka, u okviru Virtuelnih dana karijera i znanja.

Prepun Startit centar u Beogradu dokazao je da je zapošljavanje u IT industriji i dalje seksi tema kojoj i kandidati i HR-ovi pristupaju radoznalo i sa puno pitanja.

Razmaženost ili standard?

Ko uslovljava ponudu – kandidat ili poslodavac, pitanje je koje je otvorilo panel i načelo temu ″razmaženosti″ programera. Uzimajući u obzir njihovu deficitarnost, vlada mišljenje da im je tržište dalo odrešene ruke da biraju plate i uslove rada.

„U poslednjih četiri, pet godina su se promenila očekivanja IT kandidata. Upravo zbog tog deficita kandidati uslovljavaju ponude. Ipak, recruiting u Srbiji je jedan veliki čvor, koji zatežu obe strane, kako kandidati, tako i poslodavci“, rekla je Nevena Sofranić, osnivač agencije Omnes Group i pokretač projekta ITgirls.rs.

Nevena je opovrgnula tezu da su domaći inženjeri razmaženi, ali smatra da nam nedostaje kulture u poslovnim odnosima.

Katarina Šonjić iz kompanije Zuhlke Group primećuje da domaće kompanije ne prate rast tržišta i kompetenci ovdašnjih kadrova i da zbog toga dolazi do razilaženja očekivanja. Ipak, optimistična je i misli da će se kockice poklopiti, ali da na to utiče nekoliko faktora: obrazovanje mladih i razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja.

 

U Srbiji postoji ogromna razlika između IT-ja i drugih industrija, a to doprinosi utisku da smo razmazili softveraške virtuoze. IT kompanije polako postaju svojevrsni radno-zabavni parkovi, gde se težak intelektualni i kreativni rad amortizuje raznim aktivnostima koje imaju za cilj da razonode, opuste i socijalizuju i mimo radnih procesa. Naša istraživanja pokazuju da programeri nisu zahtevni po pitanju ovog dodatnog sadržaja i benefita, već da im tržište povlađuje.

Dakle, opšti zaključak koji smo doneli jeste da IT-evci nisu razmaženi, već da očekuju nešto što je svuda u svetu standard. Jesu zlata vredan kadar, ali da ne ureknemo. Ko se hvali, taj se kvari :)

Juniorska je muka pregolema...

Kukanje jeste čest sport na srpskom terenu, ali hajde da ga se manemo.

„Problem za početak i prvi posao ne postoji samo u IT industriji, nego svuda. Svi početnici koji izađu sa fakulteta ili koji žele da se bave nečim za šta nemaju radnog iskustva imaju jednak problem da nađu prvo zaposlenje. U IT industriji je taj problem još i najmanji, zbog deficitarnosti, a poslodavci su često prinuđeni da zbog toga spuste kriterijume“, ističe Milica Lazić iz Ubisofta.

Pazite kako pišete CV, gledajte da u njima navodite praktične primere, ako nemate ideju šta da napravite – uradite npr. plagijat neke druge aplikacije, pa pokažite koja je vaša logika, odnosno kvalitet koda – neki su od saveta Ivane Karamarković, Talent Acquisition Specialista u kompaniji LearnUpon.

Katarina dodaje: „Tražite feedback na intervjuu, kako biste dobili odgovor na to u čemu bi najviše trebalo da se razvijate“. Provući ću ovde apel svim poslodavcima (a znam da i oni čitaju ovo): dajte povratnu informaciju kandidatima nakon procesa selekcije i obrazložite je. Njima će to mnogo značiti, a jednog dana ganjaćete tog kandidata kad stekne još iskustva. Dobar employer branding, remember? :)

Pitala sam programere u kancelariji koje savete bi mi dali da im kažem da želim da postanem programerka. Posle elegantnog nagovaranja i podmićivanja poklonima, izvukla sam sledeće:

 • Ako želiš da se baviš web programiranjem, počni sa osnovama kao sto su HTML, CSS i JavaScript
 • Da bi bio dobar programer, moraš da voliš to što radiš, tako da pažljivo biraj
 • Koristi Google, guglaj dok ti prsti ne otpadnu
 • Izaberi editor koji ti paše da bi bio što efikasniji u tome što radiš
 • Okruži se ljudima koji su iskusniji od tebe, jer tako se najbolje uči
 • Programiranje je profesija koja zahteva konstantno razvijanje tako da ćeš stalno morati da učiš nove stvari
 • Nađi dobre tutorijale, proprati ih nekoliko puta, da bi bolje upio znanje. Na osnovu tog teorijskog znanja napravi nešto svoje, uz pomoć dokumentacija
 • Koristi StackOverflow - naći ćeš rešenja za već ustaljene probleme - ne moraš ponovo da razvijaš točak
 • Ne dozvoli da te obeshrabri nešto što ne radi ili što ne znaš
 • Probudi se barem jednom nedeljno u 3 ujutru da ispraviš bag
 • Iskoristi poznanike developere, asistente na faksu, pitaj pitaj pitaj
 • Ako imaš prijatelja juniora, sedite zajedno i isprogramirajte nešto (steći ćeš malo osećaj za timski rad)
 • U CV stavi sve što je relevantno za posao za koji konkurišeš (bez „poznavanja MS Office i Worda“ -_-), ubaci link do GitHub-a ili neke demo aplikacije (ako za ovo imaš source, tim bolje), upiši interesovanja, ali samo što se tiče programiranja i put u kom bi voleo da se razvijaš
 • Ne frljaj se sa „Full Stack Junior Developer“ nazivima, takve stvari ne postoje
 • Napiši propratno/motivaciono pismo, pokaži svoje ambicije i motivaciju
 • Guglaj, dooobro se pripremi za tehnički intervju
 • Konkuriši kod nas :)

I Nevena i ja smo par stranica u svom profesionalno-intimnom dnevniku posvetile upravo juniorima i popisale savete za njih. Pročitajte ih, nemoj posle da bude niko-ne-misli-na-nas-jadne.

Kad se poslodavac zanese...

...pa nabroji sve moguće tehnologije u oglasu, a ti zgranut. Ova tema dobila je aplauz na panelu. To dovoljno govori o frustraciji svih onih koji traže posao i redovno se začuđuju taksativnim nabrajanjima u oglasima.

„Pametno birajte. Kad vidite takav oglas, to znači da stvari u toj kompaniji najverovatnije nisu baš ok interno, da ni oni sami ne znaju tačno šta traže“, savetuje Milica.

Umesto da se frustrirate, bolje zaobiđite takav oglas. Insajderska informacija: takvi oglasi dobijaju i najmanji broj (ili čak ni jednu) prijava, tako da je veća patnja poslodavcu nego vama. Još jednom: poslodavci, opametite se. Ako već toliko novca ulažete u marketing promocije (ili strateške ciljeve brendiranja, daj Bože), pisanje oglasa je barem besplatno. Budite jasni, precizni, iskreni i ne tražite jednoroga.

VELIKO hvala svima koji su svojim prisustvom obasjali panel i potvrdili svrhu postojanja ovog plavo-belog sajta.

Ko nije uspeo da dođe, ali ni da proprati live stream (shame on you 😊), evo prilike za nadoknadu gradiva:

 

Ako su vam naš panel i tekst bili korisni, lajkujte/šerujte (ok, sad se osećam kao vlogerka jutjuberka), a mi ćemo to shvatiti kao poruku da bi bilo lepo da organizujemo još ovakvih neformalnih druženja. Sa zadovoljstvom ćemo pripremiti još jednu turu čaja (ili piva, ko zna).

Oceni tekst

(budi prvi koji će oceniti sadržaj)
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga