25.10.2022. ·
2 min

Microsoft donosi Teams, Office, Windows i Xbox u Meta VR 

Microsoft donosi Teams, Office, Windows i Xbox u Meta VR 

Činilo se da su Microsoft i Meta prošle godine bili na putanji direktnog sudara. Obe kompanije žestoko su se borile za polsovnu budućnost Metawersea. 

Međutim, čini se da su se stvari promenile jer su obe kompanije objavile da započinju međusobnu saradnju kako bi korisnicima ponudili mogućnost poslovne saradnje u virtuelnoj realnosti. 

Saradnja će početi time što će Microsoft doneti svoje najveće servise – Teams, Office, Windows, pa čak i Xbox Cloud Gaming – na Meta Quest VR setove. 

Microsoft vidi priliku da uvede Teams i druge alate za produktivnost na veoma sposoban VR set, dok Meta dobija ključnog partnera u svom grandioznom Metawerse planu. 

“Odlučili smo da donesemo Microsoft teams na Meta Quest kako bismo ljudima pružili nove načine za povezivanje. Sada možete da se povezujete, delite i sarađujete na daljinu sa drugim ljudima kao da ste u istoj prostoriji”, izjavio je CEO Microsofta, Satya Nadela. 

Teams iskustvo na novim Quest Pro i Quest 2 VR naočarima će čak uključiti i posebne avatar sisteme koje će Microsoft adaptirati za Teams, kao i podršku za Horizon Workrooms. 

Virtuelna kancelarija budućnosti neće biti samo fokusirana na sastanke. Microsoft donosi i Windows 365 na Quest set, kompanijinu platform za strimovanje kompletnog Windows okruženja na uređaje. 

Microsoft takođe planira i 2D verzije svojih Office aplikacija za Quest kroz Progressive Web Apps tehnologiju. Ovo neće biti kompletne 3D verzije Office paketa dizajniranog za VR, ali ako bude bilo želje korisnika, vrlo lako se može desiti da to postanu. 

Xbox Gaming će takođe pronaći svoj put do Quest VR setova, dozvoljavajući korisnicima Xbox Box Game Pss Ultimate servisa da strimuju igre. Celokupno iskustvo neće biti sveobuhvatno kao nejtiv VR okruženje za Xbox igre, ali će biti moguće igrati ih na velikom projektoru unutar Quest naočara. 

Čini se da je Microsoft prilično jasno odredio svoju putanju u budućnosti, pogotovo kada su u pitanju rad i igra, a onda jasno vodi ka VR i AR setovima. 

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima