Microsoft gasi Internet Explorer
Opšti IT

Microsoft gasi Internet Explorer

Tamara Dragićević

02.06.2021. · 2 min

Internet Explorer biće ugašen u junu 2022.

Microsoft konačno povlači Internet Explorer sledeće godine, nakon više od 25 godina. Većina korisnika već godinama ne koristi ovaj stari web pretraživač, ali Microsoft stavlja tačku 15. juna 2022. povlačeći ga u korist Microsoft Edge-a.

„Najavljujemo da je budućnost Internet Explorer-a za Windovs 10 u Microsoft Edge-u“, kaže Sean Lindsay, programski menadžer za Microsoft Edge. „Aplikacija Internet Explorer 11 za računare biće povučena i prestaće da se podržava 15. juna 2022. za određene verzije operativnog sistema Windows 10.“

Iako će Long-Term Servicing Channel (LTSC) operativnog sistema Windows 10 i dalje uključivati Internet Explorer sledeće godine, sve korisničke verzije će ukinuti podršku ovom web pretraživaču. Microsoft nije dao preciznije informacije, ali verovatno ćemo konačno videti kraj Internet Explorer-a u paketu sa Windows-om ili u junu 2022. ili ubrzo nakon toga.

Alternativa za većinu dosadašnjih korporativnih korisnika biće Microsoft Edge sa IE režimom. Microsoft je stvorio IE režim za Edge pre nekoliko godina i omogućio je kompanijama da mogu da koriste novi pretraživač zasnovan na Chromium browser-u i za starije web sajtove. IE režim podržava starije ActiveX kontrole i stare web sajtove, koje iznenađujuće i dalje koriste mnoga preduzeća. Microsoft obećava da će podržavati ovaj IE režim u Edge-u najkasnije do 2029. godine.

Kraj Internet Explorer-a se već duže vreme očekuje

Microsoft je prošle godine okončao podršku za Internet Explorer 11 u web aplikaciji Microsoft Teams, a  planira da mu prekine pristup uslugama Microsoft 365 kasnije ove godine. Internet Explorer 11 od 17. avgusta više neće biti podržan ni za Microsoft-ove mrežne usluge poput Office 365, OneDrive, Outlook i drugih.

MS Explorer, jedan od nekada globalno najkorišćenijih web pretraživača, nastao je 1995. godine i od tada je postao nezaobilazni deo većine Microsoft-ovih operativnih sistema. Microsoft Edge se prvi put pojavio 2015. godine čime je i započeo kraj brenda Internet Explorer, a Microsoft od tada aktivno pokušava da odvrati ljude da korišćenja Internet Explorer-a. IE je označen kao „rešenje za kompatibilnost“, a ne kao web pretraživač, a kompanijama je savetovano da prestanu da koriste zastareli pretraživač u korist Edge-a i njegovog IE režima.


(26 osoba je glasalo, prosečna ocena: 5)
Teži stalnom usavršavanju, rad na sebi je ključ svakog uspeha. Zaljubljenik u pisanu reč. Studentkinja književnosti koja je slučajno uplovila u IT svet i dopalo joj se.

1 komentar

  1. AWS solutions architect associate training
    AWS solutions architect associate training jun 02, 2021 u 16:30 · Odgovori

    Nice one !

Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška