14.09.2022. ·
2 min

Na koji način Apple štiti svoje korisnike od malwarea

Na koji način Apple štiti svoje korisnike od malwarea

Apple je poznat po tome što veoma često izbacuje bezbednosne nadogradnje za svoj operativni sistem. Pritom, macOS poseduje i sistem koji kompaniji iz Kupertina dozvoljava da gotovo neprimetno isporučuje anti-malware zaštitu mac kompjuterima.  

Sudeći po najnovijem istraživanju, Apple je ove godine macOS nadogradio sa nekoliko veoma važnih apdejta. 

Baš kao i bilo koji drugi operativni sistem, macOS je podložan malwareu. Mac kompjuteri ne poseduju aplikaciju kao Windows Defender koja je jasno vidljiva korisnicima, Mac operativni sistem poseduje alat pod imenom Xprotect koji konstantno u pozadini skenira kompjuter. 

Xprotect je prvi put predstavljen uz macOS X Snow Leopard 2009. godine, i ne samo da može da detektuje malware, već je u stanju i da prima apdejte koje Apple šalje bez kompletnog macOS apdejta.  

A tu je i još jedan Appleov alat – Malware Removal Tool (MRT) koji radi na sličan način kako bi uklonio mlaware sa Mac računara. 

Istraživač Howard Oakley iz Eclectic Light kompanije je pratio oba alata sa željom da otkrije kako se Apple stara o bezbednosti svojih kompjutera, piše ArsTehnica. 

Uz macOS Monterey 12.3, koji je predstavljen početkom ove godine, Apple je predstavio i novu Xprotect verziju koja menja stari MRT na znatno agresivniji način. 

Od tada, Oakley tvrdi da se macOS zaštita „promenila mnogo više nego u poslednjih sedam godina“ 

Primera radi, Oakley je primetio da Xprotect skenira ceo kompjuter barem jednom dnevno „tokom perioda niske aktivnosti korisnika“. Ova frekvencija se može menjati u zavisnosti od situacije, i ovaj anti-malware program to može raditi i na svakih sat vremena. 

Pre ovog unapređenja, macOS je skenirao kompjuter znatno ređe i u slabijim frekvencijama, i najčešće nakon uključivanja kompjutera. 

Iako najnoviji apdejti ne čine mac računare otpornim na malware, novi sistem znatno otežava svaki njihov mogući napad. 

Starije macOS verzije takođe dobijaju apdejte 

Ono na čemu bi mnogi vlasnici starijih mac kompjutera trebalo da budu zahvalni Apple-u je i činjenica da i njihovi mezimci imaju koristi od nove Xprotect verzije jer je ona dostupna i za sve mašine koje rade na mac Catalina ili novijim verzijama Appleovog operativnog sistema. 

Kada su u pitanju još starije macOS verzije, Oakley tvrdi da su one poslednji bezbednosni apdejt dobile u aprilu 2022. godine, i to za OS X El Capitan i macOS Mojave, ali sve su šanse da će Apple usporiti sa apdejtima za starije verzije. 

Oceni tekst

3
9 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Neutralan posmatrač Neutralan posmatrač 26.09.2022.
2
1

Ovoliko teksta da bi se reklo da Apple redovno i često ima update softvera? Ne kažem da je Windows išta bolji ili gori samo da je članak potpuno đubre.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima