18.01.2022. ·
4 min

Najvažnije i najveće IT akvizicije u 2021. godini 

Najvažnije i najveće IT akvizicije u 2021. godini 

Godina za nama bila je prilično burna, pa su neke  zanimljive akvizicije možda prošle neopaženo. Međutim, ako se pogledamo neke od najvećih IT kupovina u 2021. godini, vrlo lako možemo da vidimo koliko je tržište bilo aktivno. Iako je pandemija uticala veoma negativno na brojne kompanije, to ih nije sprečilo da gledaju u budućnost i učine sve kako bi poboljšale svoje usluge, poslovanje i bezbednost korisnika. 

Sales force kupuje Slack za 27.7 milijardi dolara 

Slack integracija postaje sve popularnija funkcija za brojne SaaS aplikacije, a Salesforce je odlučio da ovu integraciju podigne na potpuno nov nivo tako što će kupiti kupiti Slack. Kompanija je platila 27.7 milijardi dolara kako bi promenila Slack interfejs za svoje mušterije. 

Facebook kupuje Kustomer za 1 milijardu dolara 

Kustomer nudi izuzetnu platformu za upravljanje odnosima sa klijentima/mušterijama koja je specijalizovana za veliki obim tih interakcija. Pošto Facebook ima potrebu za komunikaciju sa svojim korisnicima na više platformi, kupovina Kustomera znatno će olakšati taj poduhvat. 

Adobe kupuje Workfront za 1.5 milijardi dolara 

Workfront je popularno rešenje za upravljanje projektima, a kompanija je u 2019. godini ostvarila obrt od 230 miliona dolara. Sve ovo zapalo je za oko kompaniji Adobe koja je 10. novembra kupila Workfront za 1.5 milijardi dolara. 

Google kupuje proizvođača naočara North 

Nakon neuspelog projekta Google Glass, kompanija je najavila kupovinu porizvođača naočara North, ali nije objavila cenu po kojoj će to učiniti. North je popularna kanadska kompanija koja je kreirala Focals pametne naočari, a sada će njeni zaposleni deliti kancelariju sa Googleovim ljudima u Ontariju. 

Amazon kupuje startap posvećen autonomnoj vožnji Zoox za 1.2 milijarde dolara 

Zoox je kompanija sa sedištem u Kaliforniji koja radi na razvoju tehnologija za autonomnu mobilnost i nema sumnje da će Amazon pokušati da je implementira u svoje dostavljačke servise. 

Microsoft kupuje CyberX 

CyberEx je stručnjak za IoT bezbednost iz Izraela. Microsoft je najavio kupovinu kompanije sa ciljem da se njene usluge integrišu u njegove Cloud servise, tačnije u Cloud Azure koji već sada nudi IoT Stack i IoT Security. 

Cisco kupuje Thousand Eyes 

Thousand Eyes je stručnjak za analitičke alate bazirane na cloudu koji se mogu koristiti unutar lokalnih i globalnih mreža, kao i na internetu. 

Facebook kupuje Giphy 

Facebook je tokom 2020. godine bio prilično aktivan, a deo tih aktivnosti uključivao je i kupovinu Giphy servisa za 400 miliona. U pitanju je dobro poznata baza GIF-ova, a njeni zaposleni i resursi biće pridruženi Instagram diviziji. 

Zoom kupuje Keybase 

Keybase je stručnjak za bezbednost kada su poruke u pitanju. Najpopularniji servis za video pozive je sa porastom baze korisnika shvatio da je vreme da pronađe nov način kako komunikaciju učini sigurnijom, a najbolji način za to jeste end-to-end enkripcija koju nudi Keybase. 

Intel kupuje Moovit startap 

Moovit je popularan servis za organizovanje prevoza sa podjednako popularnom aplikacijom. Intel je izraelsku kompaniju kupio za milijardu dolara, a pre same kupvine, tehnološka kompanija je bila strateški partner startapa. 

Cisco kupuje Fluidmesh 

Fluidmesh je stručnjak za bežični internet koji razvija tehnologije koje obezbeđuju stabilnu vezu između objekata koji se brzo kreću i senzora. Kompanija se nada da će joj ova akvizicija unaprediti industrijski portfolio IoT proizvoda. 

Salesforce kupuje Vlocity za 1.33 milijarde dolara 

U pitanju je kompanija koja pruža vodeća rešenja koja se tiču softvera za mobilne uređaje i cloud rešenja, koja su namenjena isključivo Salesforce platformi. 

Apple kupuje Xnor.ai za 200 miliona dolara 

Apple je u januaru najavio kupovinu startapa iz Sijetla specijalizovanog za prpeoznavanje slika i algoritama za mašinsko učenje. 

Razlaz Della i Vmwarea 

Kompanije Dell i Vmware rešlile su da svoj status poslovnih partnera promene u „samo  dobri prijatelji“. Dell je odlučio da se reši udela od 80.6 odsto u kompaniji za virtualizaciju softvera u procesu koji će mu obezbediti posebnu dividendu u vrednosti od 9.5 miljardi dolara. Uprkos razlazu, dve kompanije će nastaviti da sarađuju na prodaji i dizajnu rešenja barem narednih 5 godina. Novac od dividende bi svakako trebalo barem malo da olakša Dellov dug od 48 milijardi dolara. 

Qualcomm kupuje Nuviu za 1.4 milijarde dolara 

Nakon opremanja svojih zaposlenih za rad od kuće u protekloj godini, mnoge kompanije duži vremenski period neće razmišljati o kupovini novih Windows laptopova – ali kada taj momenat dođe, velike su šanse da će oni biti opremljeni Qualcomm procesorima. 

Iako je Nuvia dizajnirala procesore za servere, nakon ove kupovine, kompanija će svoj fokus prebaciti na kreiranje čipova za premijum laptopove, a prve modele mogli bismo da očekujemo krajem 2022. godine. 

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima