09.03.2022. ·
3 min

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na svom prvom događaju u 2022. godini

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na svom prvom događaju u 2022. godini

Apple je na svom prvo velikom događaju u 2022. godini predstavio nove iPhone, iPad i Mac modele. Tehnološka kompanija iz Kupertina u toku godine u proseku održi tri događaj. Najčešće se oni održavaju u martu, junu i septembru, a dešava se da Apple održi i događaj u oktobru ako se na jesen očekuju novi Mac kompjuteri. 

S obzirom na to da kompanija predstavljanja svojih najvažnijih uređaja ostavlja za kraj godine, možemo reći da je prvi događaj kompanje bio prilično uzbudljiv jer smo dobili priliku da vidimo debi Mac Studio računara i Studio monitora, kao i 5G verziju iPhone SE modela i novi iPad Air.  

Predstavnici kompanije su gotovo sat vremena govorili o novim proizvodima, a mi smo u znatno kraćoj formi odlučili da vam predstavimo šta je sve Apple otkrio svojim fanovima. 

iPhone SE 

Nova verzija jeftinijeg iPhone SE modela sada dolazi sa 5G mogućnostima, moćnijim A15 Bionic čipom, 12MP kamerom i boljom autonomijom baterije. 

Cena novog iPhone SE modela kreće od 429 dolara, i biće dostupan u prodaji od sredine marta – u pitanju je povećanje cene od 30 dolara u poređenju sa trenutnom SE verzijom koja je predstavljena 2020. godine. 

Naravno, ovaj model namenjen je prvenstveno svima koji i dalje žele uređaj manje dijagonale i pristupačnije cene, a nisu previše zagriženi za najbrže procesore, najbolje kamere i najnaprednije funkcije. 

Svi koji sam oovo očekuju od Appleovih telefona, mora će da se strpe do septembra, kada kompanija po pravilu predstavlja svoje flagship uređaje. 

iPad Air 

Apple je na događaju predstavio i novu iPad Air verziju tableta koji je opremljen moćnijim čipom i unapređenim kamerama. 

Cena novog iPad Air modela kreće od 699 dolara, i biće takođe dostupan od sredine marta. Ono što se posebno izdvojilo tokom predstavljanja ovog modela bila je tvrdnja kompanije da je iPad Air dva puta brži od Windows laptopova u njegovom cenovnom rangu. 

Mac Studio 

Kompanija iz Kupertina predstavila je i novi Mac desktop računar nazvan Mac Studio sa dijagonalom ekrana od 27 inča 5K rezolucijom, koji predstavlja klasu iznad trenutne ponude koju čine iMac i Mac Mini. 

Mac Studio dolazi sa Appleovim M1 Max čipom i namenjen je kreativcima koji zahtevaju veliku procesorsku snagu za video i muzičku produkciju. 

Apple je posebno naglasio da verzija sa M1 Ultra čipom poseduje više tranzistora od bilo kog PC čipa, i uključuje grafički procesor sa 64 jezgra. Zapravo, verzija sa M1 Ultra čipom, sudeći po kompaniji, bi trebalo da bude 90% brža od najmoćnijeg Mac Pro modela sa 16 jezgara. 

Vezija sa M1 Max čipom ima 64GB radne memorije, dok M1 Ultra dolazi sa 128GB. 

Osnovna verzija košta 1.999 dolara, dok moćnija verzija sa M1 Ultra čipom košta 3.999 dolara. 

Studio Display 

Kompanija je najavila i high-end monitor nazvan Studio Display, koji je opremljen kamerom iPhone kvaliteta i zvučnicima koji podržavaju Appleovu „spatial audio“ stereo funkciju. 

Ono što je interesantno sa ovim modelom jeste mogućnost punjenja Appleovog najnovijeg MacBook Pro računara kada je uključen. 

Cena monitora sa A13 čipom, koji se takođe nalazi u iPhone modelima, iznosi 1.599 dolara. 

Novi proizvodi su jasan znak da Apple i dalje dobro promišlja svaki svoj potez i ne trči za najnovijim trendovima već i dalje gleda da tržištu isporuči smislene i korisne proizvode koji nude pouzdanost i dugovečnost, što njihova cena itekako oslikava. 

S obzirom na to da je ovo tek prvi događaj ove godine, pred nama je sigurno uzbudljiva godina u kojoj ćemo videti još kvalitetnih proizvoda, pogotovo kada su u pitanju iPhone i Mac modeli. 

Oceni tekst

5
16 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima