05.07.2022. ·
6 min

Prekvalifikacija u IT bez adekvatne diplome - Juniori u 40-im

Prekvalifikacija u IT bez adekvatne diplome - Juniori u 40-im

Ko radi, taj i greši, kaže stara narodna. Ali, šta raditi kada shvatite da ste pogrešno odabrali čitav posao, odnosno, samu profesiju? Neko ima sreće, pa još tokom školovanja shvati da izbor koji je načinio baš i nije bio onakav kakvom se nadao, a neko tek posle možda i više od decenije radnog staža skupi hrabrosti da sebi prizna da ga trenutna profesija i posao koji obavlja ne ispunjavaju i da bi želeo da se okuša u nečem novom.  IT industrija raste i razvija se, maltene, logaritamskom progresijom i kao takva je vrlo čest izbor među mladima koji su tek na početku svojih karijera. Diplome domaćih tehničkih fakulteta vrlo su cenjene među poslodavcima, ali kakav izbor imaju oni koji su, recimo, na pragu svojih 40-ih godina, daleko od penzije, ali daleko i od mogućnosti da na vreme promene fakultet i uhvate se u IT kolo?

U tim godinama, očekivano je da neko već ima solidnog iskustva u svom poslu, da vlada materijom i da je u makar malo nadređenoj poziciji u odnosu na početnike. Šta kada neko u takvoj situaciji, jednostavno, reši da krene od nule, u nekoj potpuno novoj sferi, sa kojom do sada baš i nije imao mnogo dodirnih tačaka? 

Dobro plaćen posao kao motiv 

Pre svega, trebalo bi da prihvati činjenicu da taj put nije ni lak, niti kratak, a ni povoljan ishod nikako nije zagarantovan. Ako to prihvatimo i mentalno se spremimo za predstojeći izazov, sledi nam možda i najteži korak - odabir oblasti kojom želimo da se bavimo u svojoj budućoj IT karijeri. Nije nikakva tajna da programeri, odnosno, devovi, kako vole sebi da tepaju, zarađuju cifre na kojima bi im pozavideli i direktori mnogih non-IT firmi. Ipak, taj posao nije bez razloga toliko dobro plaćen, pa je ujedno i najteži u IT svetu, a sticanje adekvatnog znanja, čak i bez formalne potvrde u vidu diplome, dugotrajan je i izazovan proces. Koliko će neko biti uspešan u savladavanju materije zavisi i od predznanja i ličnih afiniteta, ali verovatno će za većinu čitav proces biti previše dug da bi se odlučili za konkretan korak u ovom smeru. 

Međutim, IT sfera je vrlo šarenolika i nudi alternative koje iako znatno manje plaćene u odnosu na programerske pozicije, još uvek predstavljaju sasvim solidan izvor prihoda. Na primer, već neko vreme, dobru ulaznicu u svet IT-a do koje je relativno lako doći, predstavlja pozicija koja se krije iza kratkog akronima – QA. O ovoj poziciji, koja je širem auditorijumu poznata i kao „tester softvera“, moglo bi štošta da se kaže i napiše, ali to ćemo ostaviti za neku drugu priliku. Ovoga puta će nam poslužiti samo kao primer o tome šta čeka nekoga ko bi da se upusti u avanturu suštinske promene karijere. 

Prednost je što ste savesniji i odgovorniji 

Na domaćem tržištu rada već dugo vremena vlada trend koji podrazumeva da idealan kandidat ima do 25 godina života, od čega bar pet godina radnog iskustva, poželjno doktorat iz oblasti kojom je obuhvaćena pozicija, a nije zgoreg ni još jedan iz neke srodne oblasti, članstvo u Mensi i pilotska dozvola. Malo karikiramo, ali činjenica je da su postavljeni zahtevi u najvećem broju slučajeva znatno iznad onih koji su realno potrebni za obavljanje poslova koju određena pozicija traži.  S tim u vezi, budući kandidat na konkursu ne bi smeo sebi da dozvoli da bude obeshrabren inicijalno visoko postavljenim zahtevima po pitanju iskustva, kao ni konkurencijom, koja je, mahom, mlađeg uzrasta. Naprotiv, od ljudi u nekim zrelim godinama se (s pravom) očekuje da budu savesniji i odgovorniji prema poslu, te da ne donose ishitrene odluke po pitanju promene poslodavca, a što je vrlo svojstveno mladima.  

Pored tih prednosti starijih kandidata koje će HR odeljenje znati da ceni, potrebno je zadovoljiti i kriterijume tehničkog dela. Tu već stižemo do glavnog pitanja – ima li nade za „matore juniore“ bez diplome i potrebnog iskustva? Odakle uopšte početi? Srećom, opcija za sticanje potrebnih znanja, mimo klasičnih obrazovnih institucija, danas ne manjka. Takođe, mnogi od tih izvora su prilagođeni upravo tempu života radnih ljudi, koji, uglavnom, ne mogu redovno da prisustvuju predavanjima u unapred određenim terminima. Naravno, reč je, pre svega, o online kursevima, koji su svima dostupni. Nemali je broj onih koji su čak potpuno besplatni, a jedino za šta je potrebno izdvojiti određenu sumu je digitalni sertifikat kojim se potvrđuje da je kandidat savladao gradivo. Taj detalj može, ali i ne mora da pomogne prilikom potrage za poslom, ali pošto se vodimo logikom „bez škole i diplome“, svakako ćemo ga preskočiti, barem u početku.  

Pročitajte šta kažu drugi 

Do samih kurseva je prilično lako doći, prostim upitom „free online course“ i navođenjem željene oblasti u omiljenom pretraživaču, ali odabrati onaj pravi u moru dostupnih je već pravi izazov. Treba napomenuti da je konkurencija velika i da loših kurseva gotovo i da nema, ali je pitanje ličnog pristupa određenoj tematici i predznanja s kojim se ulazi u materiju ono što će svakom pojedincu neki kurs učiniti manje ili više pristupačnim. Zato, nije zgoreg pročitati iskustva drugih polaznika, njihovih očekivanja i utiska koji su stekli po završetku određenog kursa. Koliko god neki kurs nastojao da bude sveobuhvatan, svakako neće biti dovoljan da bi se po uspešnom savladavanju odmah moglo konkurisati za radno mesto. Čak ni veći broj završenih kurseva nikako ne mora da garantuje da je kandidat spreman da se uhvati u koštac sa pravim izazovima, jer mu, svakako, nedostaje praksa. 

Praksa, odnosno radno iskustvo, svakako je detalj koji je možda i najveći kamen spoticanja sredovečnom kandidatu za juniorsku poziciju. Omladinci sebi, uglavnom, mogu da priušte (slabo) plaćenu praksu ili čak volontiranje tokom nekog perioda, kako bi stekli početno radno iskustvo, ali ljudima u zrelim godinama je to najčešće jedini izvor prihoda i nemaju taj luksuz. Kako uveriti poslodavca da ćete dobro obavljati posao bez prethodnog iskustva, na osnovu nekog neformalnog obrazovanja i znanja stečenog na nekonvencionalni način? Pa, teško. Međutim, postoji rešenje i za taj problem. 

Na internetu je moguće pronaći popriličan broj sajtova koji nude tzv. Freelance angažmane. Konkretno, testiranje softvera, pa čak i samo programiranje u manjem obimu, dostupno je svakome. Činjenica je da je ovakav angažman na početku krajnje simbolično plaćen, ali to je vrsta posla koja se obavlja u slobodno vreme, tako da je svakome ko je istrajan u svojoj nameri ovakav model priuštiv. U zavisnosti od toga koliko će truda i slobodnog vremena posvetiti ovakvom angažmanu, zavisiće i brzina i kvalitet i kvantitet stečenog iskustva. Vremenom će mu rasti i reputacija u okviru online zajednice konkretnog sajta, pa će dobijati sve složenije zadatke i tako, gotovo neprimetno, početi da barata materijom u dovoljnoj meri da bi na razgovoru na posao mogao dosta konkretnije da odgovara na postavljena tehnička pitanja.  

Bez muke nema nauke, ali važno je da znamo da ovakvi poduhvati uopšte nisu nemogući. Ako ste istrajni i posvećeni, uz redovno žrtvovanje dela slobodnog vremena, već za godinu dana, a možda čak i manje, možete da računate na to da ćete dobiti prvu ponudu za posao. Možda ne baš kao programer, ali ni to nije nemoguće. 

Oceni tekst

5
90 glasova
Vladimir Trajković Vladimir Trajković

Čačka kompjutere od prvog osnovne, ali je nekako završio na političkim naukama. Tek ga je stečeno zvanje mastera ubedilo da je promašio profesiju i da treba da se vrati prvoj ljubavi. Dugogodišnji autor tekstova i urednik u Svetu kompjutera. Zaljubljenik u hardver i nepopravljivi radoholik. Rock'n'roll ga vozi, a on vozi motor. Ponekad iskoči iz ispravnog aviona, da malo sabere misli od izazova roditeljstva.

72 komentara

Milica Milica 05.07.2022.
19
3

Mislim da bih lako nasla posla matorom junioru. Samo, motiv ne moze biti samo novac. To ubija bilo koga u ovom poslu u pojam.

Darko Kovacevic Darko Kovacevic 05.07.2022.
3
3

Meni npr. treba pomoc Milice

Dušan Šorak Dušan Šorak 16.07.2022.
1
0

Meni treba savet, ja sam na početku, ako može. :) 

Dušan Šorak Dušan Šorak 16.07.2022.
1
2

Ako možete da stupimo u kontakt: dusan.sorak@gmail.com 

ma adje bre ma adje bre 16.04.2023.
1
1

crk*ni go*naru šta mislis ti 

sharing sharing 16.04.2023.
1
1

sharing hate i see. man of culture

asfas asfas 16.04.2023.
0
1

+1 

Snezana Zurovac Snezana Zurovac 05.07.2022.
1
0

Milice ukoliko imate vremena javite mi se ja sam junior ali u goidnama.pozdrav

Danijel Danijel 06.07.2022.
1
0

I meni je potrebna pomoc... 

Filip Marinković Filip Marinković 06.07.2022.
0
0

Milice,Da li možemo da ostvarimo kontakt? Spadam u navedenu kategoriju i te kako mi je potrebna pomoć. Hvala!

Filip Marinković Filip Marinković 06.07.2022.
1
0

filip.philip@gmail.com

Dušan Šorak Dušan Šorak 16.07.2022.
0
0

Ako možete da stupimo u kontakt: dusan.sorak@gmail.com Meni bi trebao savet iz iskustva početnika. 

Igor Gaćeša Igor Gaćeša 06.07.2022.
2
1

Matori junior od 39, na pragu 40. Ukoliko postoji nesto za mene... :D

Dušan Šorak Dušan Šorak 16.07.2022.
0
0

Ako možete da stupimo u kontakt: dusan.sorak@gmail.com Meni bi trebao savet iz iskustva početnika. 

Jelena Jovanović Jelena Jovanović 06.07.2022.
0
0

Pozdrav Milice. Ja sam u potrazi za neplaćenom praksom. Možete mi se javiti na mejl zvezdanaanika@gmail.com

Marija Celic Marija Celic 06.07.2022.
0
0

Pozdrav! Moze li pomoc oko sticanja prvog iskustva, prakse, volontiranja....Junior QA sa zavrsenim online kursom.

Jovana Jovana 07.07.2022.
0
0

Već godinama razmišljam o poslu QA testera. Imam odličan računar i neverovatnu želju da uđem u taj svet IT-ja. Nije u pitanju novac, jer trenutno radim kao BDR u jednoj Američkoj kompaniji. Bila bih Vam zahvalna ukoliko biste mi se javili

Vladica Petrovic Vladica Petrovic 07.07.2022.
1
1

Poštovana Milice, takodje spadam u tu kategoriju/34god i svaki savet i pomoć bi mi dobrodošla. Hvala unapred

Tereza Tereza 08.07.2022.
0
0

Zbog zavrsavanja doktorskih studija sada sam "matori" junior. 

Miki Ivanovic Miki Ivanovic 08.07.2022.
0
0

Ako moze pomoc oko prakse, bio bih zahvalan. Unapred hvala. milhans79@gmail.com

Predrag Petrovic Predrag Petrovic 08.07.2022.
0
0

I meni bi bila potrebna pomoć ali ja sam po profesiji mrežni inženjer za Cisco uređaje, nisam programer. Moj e-mail je ppetrovic10@yahoo.com, pa eto, ako neko pročita... Ja sam jako zainteresovan za rad.Unapred hvala!

Tamara Markovic Tamara Markovic 22.07.2022.
3
1

Mislim da sam sampion medju matorim juniorima,imam 51 godinu.Obrazovanje mi je iz oblasti medicinske struke.Spletom zivotnih okolnosti,nekoliko godina sam radila kod mobilnog operatera,naucila nesto potpuno novo i suprotno mom prethodnom obrazovanju (znaci da se sve moze ako zelis i potrudis se).Onda sam nakon porodiljskog odsustva,postala tehnoloski visak. Pocela sam da radim od kuce jednu vrstu obrade podataka sto se pokazalo odlicno, jer sam bila fleksibilna sa vremenom i mogla da se posvetim i poslu i detetu i porodici. U svojoj 47 godini shvatam da mi je dete prilicno poraslo :) i da od jednom imam dodatnog vremena koje sam zelela da nekako "pametno" iskoristim.Dugo sam razmisljala sta bih dodatno jos mogla da radim... U medijima su puno pricali o prekvalifikacijama u IT sektor i  meni se to ucinilo kao nesto sto bih mogla raditi...Rekose mi da predznanje nije potrebno... i eto mene u cistilistu,ni tamo ni ovamo. Upisala sam kurs Jave i bila prava streberka,isla redovno na predavanja,ucila,vezbala...vrlo ozbiljno sam se posvetila tome i otkrila da mi se programiranje bas dopalo.Zavrsni projekat uspesno odbranila odmah po zavrsetku kursa (dok se moje mladje kolege, kojima su roditelji masno platili taj kurs, nisu bas nesto trudile). E nakon toga,trebalo je naci praksu.Slala sam prijave na svaki oglas za praksu, niko me nikada nije pozvao.Posle par meseci dodjoh do neke prakse,po mom misljenju samo zato sto je  IT skola imala neku saradnju. Odusevljeno sam krenula na tu praksu da bih se ubrzo razocarala kada sam shvatila da nas je desetoro u grupi,niko od nas nista ne zna,svi smo dosli nesto da naucimo i nemamo mentora,prepusteni sami sebi.Od te,nazovi, prakse sam odustala jer sam vec uveliko i sama kod kuce pratila tutorijale,ucila,vezbala,ali nemam nikoga sa kim bih se konsultovala

Tamara Markovic Tamara Markovic 22.07.2022.
3
2

Onda sam samostalno krenula da ucim JavaScript,NodeJs.. (i jos puno toga ali da ne davim),ali nikako da nadjem mentora.Nedavno sam za malo uspela.Javila sam se na oglas za praksu,radila zadati projekat,usla u uzi krug,ali mi odgovorise da su nijanse odlucile.Iako sam uvek napominjala da sam spremna i na neplacenu praksu (motivi mi nisu materijalne ni egzistencijalne prirode) i da iz cistog zadovoljstva zelim da naucim da programiram, niko ne reaguje na to.E sad, da li zbog mojih najboljih godina ili je nesto drugo razlog......

a a 16.04.2023.
1
0

a đe bolan, ti koja porodilja, pred crkavanje. 

aa aa 16.04.2023.
0
0

neka ti, što 'e bre

Saša Saša 05.07.2022.
2
0

Ja imam 2 položena online kursa i full time job. Živim u gradu gde baš i nema prilike za QA (makar što vidim po oglasima) Koji je sledeći korak?

Milan Milan 08.07.2022.
5
3

Ako imaš preko 40, onda ti je sledeći korak da se uhvatiš za uši... Završio sam tri (ne online) kursa, poslednji je bio QA. Sada imam 45 godina, imao sam 43 kada sam pokušavao da se zaposlim u IT-u i posle godinu i po dana sam morao da odustanem. Tužna je činjenica da IT HR ne želi ni da priča sa vama a kamoli da vam da šansu. 

Predrag Petrovic Predrag Petrovic 08.07.2022.
1
0

Isti slučaj...

Sale Sale 08.07.2022.
0
0

Probajte ovde https://test.io/ 

peki peki 07.07.2022.
1
2

Koji je najbolji online kurs za QA i gde to konkretno mogu da nadjem da besplatno odradim neki posao kasnije. Milice,javi se

Sale Sale 08.07.2022.
1
0

https://test.io/ Probajte ovde

Marko Dunda Marko Dunda 07.07.2022.
7
0

Imam završen ETF, doduše smer za telekomunikacije, imam 39 godina, imam preko 13 godina iskustva u velikim firmama za mobilnu telefoniju (A1 (Vip mobile), Ericsson...) i želim da se prešaltam u IT industriju ali...imam završen kurs za QA, ali gotovo niko me čak ni ne zove na razgovor za posao, čak ni za praksu. Imao sam svega par razgovora ali mi se više ne jave - verujem da je u pitanju ili ogromno očekivanje s obzirom na CV ili moje godine, ili jednostavno niko neće juniora ili praktikanta u mojim godinama, pre se odluče za nekog studenta ('klinca' ako tako smem da se izrazim) i sa daleko objektivno manjim znanjem, plašeći se da neću da radim za malu platu ili neplaćenu praksu ali meni to ne predstavlja problem.Ako možete da mi pomognete, bio bih vam veoma zahvalan

Nikola Živković Nikola Živković 08.07.2022.
2
1

Ja sam mašinac završio i trenutno učim da se prebacim u IT, ali me ovaj fenomen matorog juniora malo plaši.

Bole Bole 09.07.2022.
0
2

Od nekog ko ima završen ETF se očekuje da zna neki programski jezik, a ne da se zeza sa QA. Eventualno bi mogao da budeš QA kod firmi koje se bave projektovanjem telekomunikacione opreme (specijalizovan posao, malo pozicija, ali i malo dobrih kandidata). Tu dakle ubacuješ svoje postojeće iskustvo, ali poželjno je naučiti C (C++) ili barem Javu da bi se radilo na softveru za te uređaje. 

Marko Dunda Marko Dunda 11.07.2022.
0
0

Na ETF-u sam samo u prvoj godini ucio C jezik davno davno ali se nisam time bavio.Nije u pitanju zezanje sa QA-om, ne mogu da upadnem nigde a kamoli kao developer. Znaci u velikom sam problemu, hocu bilo kakav posao u IT-u pa cak i taj QA, daj sta das. Nemam nikakvih ocekivanja niti zahteva u vezi sa benefitima, samo da se negde zaposlim, bilo gde i bilo sta. U telekomunikacijama nema uopste posla, osim kao monter ili instalater. Ako ima neko preporuku nek mi se javi: dundaetf@gmail.com

Misa Misa 09.07.2022.
0
0

Da bi se izbeglo potencijalno nerazumevanje, navedi svoja ocekivanja u propratnom pismu. Takodje, pripremi kratak spisak "benefita" koje ce kompanija imati ako se odluci za tebe (i to treba pripremati za svaki oglas)...

Sara Sara 08.07.2022.
7
1

Lep tekst, mada ko je pokušavao odlično poznaje osećaj kada ispada u poslednjem krugu

Jelena J Jelena J 08.07.2022.
20
2

Na prvom mestu prestanite da zovete ljude 'matori' onda tek mozemo da pricamo o bilo cemu drugom. Pozdrav.

aa aa 16.04.2023.
1
1

ma crkni matori govnaru

fa fa 16.04.2023.
0
1

širi mržnju, hate tako je

Nesa Nesa 08.07.2022.
3
0

Milica je veoma tražena ovih dana. Samo kad bi napisala kako je kontaktirati.

Aleksandar Pejković Aleksandar Pejković 08.07.2022.
3
0

Dobra stvar je da sami možemo da steknemo minimalno iskustvo. Napravio sam par API-ja u Javi (spring boot itd.) i sajt u JavaScript-u koji šalje zahteve. Napravio sam online shop api i sad pravim online shop website. Nakon toga portfolio sajt. Valjda će nekom privući pažnju 

Aleksandar Pejković Aleksandar Pejković 08.07.2022.
0
0

Ako neko želi da pomogne, pejko89.ap@gmail.com 

Goran Bogdanović Goran Bogdanović 08.07.2022.
15
0

Naša ekipa u Quest Software Srbija aktivno zapošljava C# .NET juniore i već imamo više kolega koji nisu u prvoj mladosti a prethodno su radili godinama u različitim industrijama koje nemaju nikakvog dodira sa IT. Dakle ne praksa već odmah puno remote zaposlenje na neodređeno.Poštujemo želju ljudi da se prekvalifikuju i uče u svakom životnom dobu, a pogotovu ukoliko imaju tu životnu zrelost i profesionalnost koju su stekli na drugim poslovima.Ukoliko su savladali teorijske osnove OOP i C# kroz kurseve ili samostalno, možda i radili neki mikro-projekat "za svoju dušu" a vide sebe kao softverske inženjere apsolutno želimo da razmotrimo sve takve kandidate.Imamo organski program rasta kroz rad na produkcionim rešenjima od lakših ka težim zadacima i kroz aktivno mentorstvo od strane iskusnijih kolega.Ista priča važi i za QA ali trenutno ne tražimo aktivno nove kolege jer smo ove godine već primili više kolega koji kao da su izašli iz ovog članka.

Dušan Šorak Dušan Šorak 16.07.2022.
0
0

Pozdrav, značio bi mi Vaš savet. Molba da stupimo u kontakt. dusan.sorak@gmail.com 

Zoran Milovanovic Zoran Milovanovic 17.07.2022.
0
0

Pozdrav Gorane, trenutno sam fokusiran na Javu, Spring, poznajem OOP, rado bih učio C# i .NET. Otvoren sam za svaku saradnju. Zoran Milovanović zoranmilovanovic656@gmail.comlinkedin.com/in/zoranmilovanovic

Aleksandar Pejković Aleksandar Pejković 08.07.2022.
1
1

Samo mi i pratimo ove tekstove 

Nemanja Markovic Nemanja Markovic 08.07.2022.
4
2

Imam trenutno 33 godine sa 30 godina sam čuo od kolege na poslu da njegov prijatelj dobro zarađuje od nekog Python programskog jezika"tada meni nepoznatog", počeo sam učiti tutorijale i prilično savladao neke osnovne pojmove Python ali tu sam izgubio kompas jer nisam znao kako dalje da nastavim, pa sam počeo učiti HTML, CSS, Bootstrap, Sass, Javascript i ostale dodatke, ali sam po oglasima ubrzo vidio da nisam još uvijek ozbiljan kandidat za posao, posle malo istraživanja uvideo sam da je najbolji framework React.js i solidno sam ga savladao mada još uvijek me iznenadi nekom novom greškom koju ja načinim, prvi razgovor za posao obavio sam pre dva mjeseca gde su tražili Reacz

Nemanja Markovic Nemanja Markovic 08.07.2022.
6
2

..."nastavak komentara" tražili React programera, ali su mi rekli da je nedovoljno moje znanje sa Rectom ako ne poznajem NODE.JS, trenutno učim Backend development i vratio sam se prvoj ljubavi Pythonu, nisam još uvek do sada našao ni jedan angažman ali ostao sam uporan i nadam se da ću jednom probiti led, ali iz mog ugla posmatranja da u ovom poslu mora neko da te preporuči, ako nemaš ozbiljnu reputaciju.

Nesa Nesa 08.07.2022.
3
0

Nije mi jasno, ako je tolika potreba za It-jevcima, zašto firme ne žele da rade na obuci kadrova.

Lazar Lazar 08.07.2022.
6
1

Mislim da zato sto nije. Mediji to preduvavaju konstatno godinama jer njih angazuju firme koje se bave kursevima/prekvalifikacijama itd jer to je njima u interesu tako zaradjuju. Obecavaju kule i gradove nakon odradjenog kursa a cak i ovi sa zavrsenim fakultetima ima poteskoce da se zaposle

Nikola Nikola 08.07.2022.
5
0

Nece da ulazu u tebe, jer sve kosta, a ti uvek posle mozes da odes, i da naplatis steceno znanje, a oni ne mogu od tebe da naplate obuku, koja nije ni malo jeftina.

Zile Lukic Zile Lukic 11.07.2022.
0
4

Znas kako me zabole sto njima neodgovara!!!

af af 16.04.2023.
0
0

*ne odgovara

Sale Sale 08.07.2022.
2
7

 Lično mislim da trebaju neki uslovi da neko ispuni da bi se bavio IT, nezavisno od godina. Na prvom mestu je matematika, ako vam nije išla ranije, teško da će vam ići sada, a programiranje nema smisla bez nje. Dalje, engleski, malo ima materijala na srpskom. Zašto bi neko napuštao neki posao u nekoj firmi zbog IT? Danas sve firme teže digitalizaciji, pa tako i ona u kojoj radite. Ako prođete obuke i steknete to znanje, obavezno obavestite HR ili još bolje kolege iz IT sektora, njima bi mogli da kupite 200grama kafe :) ako ništa, možda baš zbog toga dobijete povišicu, ipak ste radnik koji se usavršava.  Ako to ne budu cenili, onda slobodno nađite drugu firmu.  Gledajte da uradite šta možete vi sami ili sa svojim društvom ili familijom, možete uvek da napravite svoj sajt, bilo bi izazovnije ako biste to uradili bez ikakvih frejmova(WP,Joomla), neku prostu aplikaciju recimo za učenje stranih jezika, obavezno postovanje na GitHUB, jer se i to gleda. Vezano za QA, ako nemate neko osnovno znanje iz programiranje, džabe vam kursevi i obuke. Skoro sam našao ovaj sajt gde može da se radi online kao QA (https://test.io/), možete da probate.  Svi koji imaju 40+, valjda imaju nešto u slamarici, mogu  da pokrenu svoj posao u IT branši. Makar i na taj način, imali bi priliku da primene svoja znanja. 

ne mlati ne mlati 16.04.2023.
1
0

ne mlati

Александар Тодосијевић Александар Тодосијевић 08.07.2022.
3
3

Старог пса увек можеш научити неким новим триком ;))

Nemanja Markovic Nemanja Markovic 08.07.2022.
0
0

A da li se može raditi od 15:00 do 23:00 za neku domaću firmu u IT?

Risac Risac 08.07.2022.
20
1

42 godine, u vreme korona žurke sam imao dovoljno vremena kući da se posvetim nečemu što me je oduvek zanimalo, ali me je život odvukao od toga. Neplaćeni online kurs osnova Jave (varijable, loopovi, klase/metode, exceptions, threads...) i par osnovnih projekata. Potom prelazak na učenje Spring Boot-a i osnova SQL-a, jednostavan rad sa bazom. Par ličnih projekata okačenih na Git, izazovi sa CodeWars ili HackerRank, češljanje po Stack Overflow i puno, puno pročitanih knjiga. Svaki dan (ponekad i vikendom) po 3-4 sata, a ako sam zapeo na ličnom projektu, 6-10 sati čačkanja po Eclipse-u.Od neizmerne pomoći mi je bio prijatelj koji je povremeno pomagao kad je negde baš zapelo, da me ispravi i uputi na pravi put.Počeo sam da tražim posao pre nekih 4-5 meseci, ukupno 50ak poslatih CV-a, odrađeno par jednostavnih projekata za firme koje su to tražile.U ponedeljak krećem na prvi radni dan, mesec dana on-boarding on site u kancelariji (u inostranstvu), posle toga remote od kuće. Ne praksa, već full-time Junior Software Developer pozicija, početna plata veća od proseka za Srbiju. Doduše, možda posle tih mesec dana odluče da ne vredim ničemu, ali daću sve od sebe da ne bude tako :)Može se reći da mi se posrećilo... ali moram da ukažem na činjenicu da sam oko 18 meseci radio Javu svaki dan, gotovo bez izuzetka, te da nisam čekao sreću skrštenih ruku. Trud, braćo moja (i sestre), trud, a ne zvona (HTML) i praporce (CSS)  :)

Bole Bole 09.07.2022.
5
0

Puno sreće i ne odustaj. Ono što je bitno, uložio si puno vremena i truda. Sad si već jednom nogom unutra, za koju godinu si medior i imaćeš mnogo većih prilika. 

Milorad Mitic Milorad Mitic 08.07.2022.
14
4

Ne razumem svrhu ovog teksta sem kao likovanje pripadnika mlađe genracije IT proletera nad mukama starijih što je krajnje neumesno. On me je zapravo inspirisao da se odjavim sa ovog portala za svagda. Ljude koji žele da promene struku ne treba kvalifikovati kao 'matore juniore' i slično i sve koji to rade smatram nekulturnim i usiljenim i osobama. IT je svakako u zamahu ali to ne daje pravo onima koji su već formirali svoju poziciju u njemu da seire nad problemima onih koji bi da se uključe. HR je priča za sebe za koju nemam ni jednu dobru reč već mogu da kažem da je to sektor koji generiše diskriminaciju. Svi skupa morate imati na umu da ste se popeli na ramena prethodnih generacija koje su stvorile IT svet kojim, kako vam se danas čini suvereno vladate. Na ovaj portal nisam došao da bih se prekvalifikovao već da ponudim svoje dizajnerske usluge a IT dizajnom se bavim od prvih dana interneta međutim nisam dobio niti jedan makar kurtoazan odgovor što je odraz duboke necivilizovanosti poslodavaca i HR komesara. Mogu  sve koji dele rezone autora ovog teksta za kraj da podsetim da i dalje suštinski zavisite od 'prevaziđenog' analognog sveta jer vam ni jedna aplikacije neće namestiti krevet, spremiti doručak, popraviti zub ili sazidati vikendicu.  Uživajte u svojim zabludama i zbogom. 

Bole Bole 09.07.2022.
2
1

Ne radi se o seirenju nego o realnosti. U izboru između dva kandidata sa podjednakim znanjem, po pravilu se bira mlađi jer se očekuje da ima više energije, entuzijazma i volje za učenjem. Drugo, na poziciju junior QA se po pravilu javlja zilion ljudi. 

Dusan Markovic Dusan Markovic 08.07.2022.
3
1

Apsolutno su 2 stvari u pitanju: - Novac kao jedini razlog bavljenja poslom u IT. - Nisu navikli da budu van zone komfora u tim godinama.Ukoliko se prevazidju ove dve stvari, mislim da nema nikakvih problema da se bude Junior i u "kasnijim" godinama.

Rade Pendrek Rade Pendrek 08.07.2022.
8
6

Zamislite da su lekari dobro placeni i da neko sa 40 odluci da postane lekar... kako bi vam se svidelo da vas takva osoba leci?Ovaj primer je mozda preteran, ali nadam se da pomaze da se razumeju neki problemi - ni posao u IT ipak nije tako lagan da se kursevima moze savladati ono za sta se ljudi skoluju. Opet, nije fakultet neophodan za IT, ali jedina alternativa koja moze nadomestiti fakultet, bar iz mog iskustva, jeste entuzijazam. Upoznao sam odlicne samouke programere, ali su to bili po pravilu ljudi koji bi se tim poslom bavili i dzabe, imaju tu neophodnu pasiju.A ako neko hoce da se bavi time zato sto "se dobro zaradjuje" ili "je perspektivno", a nema skole vec znanje stice na IT akademiji ili online kursevima, onda ce to ici jako tesko i za tu osobu i za one sa kojima ta osoba bude radila.

J J J J 08.07.2022.
4
7

Upišite fakultete sa smerovima računarstva i informatike, nije kasno ni u 40, a ne da se zamajavate online kursevima. Postoji razlog zašto ljudi upisu neki od tehničkih  fakulteta, koji ima It smer , i sa diplomom istog mogu da konkurišu kao juniori na pozicije u IT. Previše je onih koji sa kursom od par meseci, misle da su pokupili svo znanje i guraju se u ovu sferu. Potrebno je potruditi se više, steci i logičko razmišljanje, položiti ispite matematicke i informatičke da bi radili u dev i QA automation timovima. Verovatno se mnogi neće složiti, ali ovim kursevima i zapošljavanjem ljudi koji realno nemaju znanje, već nešto vrlo površno, firme se degradiraju 

Marija Savić Marija Savić 09.07.2022.
10
3

Па и ви сами објављујете све више  огласа за ЈУНИОРЕ у којима се као предуслов очекује преко 3 године радног искуства у струци. Дакле, као да дођемо да полажемо возачки испит за који прилажемо важећу возачку дозволу.Где то има? И чему служи, а притом и не ради?

"Nosač aviona" ne pilot;) "Nosač aviona" ne pilot;) 09.07.2022.
2
1

Hvala mladi čoveče, dobio sam neverovatnu moralnu snagu i energiju iz vašeg članka. Uvideo sam da nisam sam u Srbiji koji je u recimo svojoj 42-oj pasionirani wanna-be pro-dev. Sve čestitke nesuđenom kolegi vršnjaku. Samo JS (i front i back). Otpisujem sve druge jezike osim za neke hobi projekte. Cpp bolje u tom slučaju, brži je, ostao mi je samo zvuk u 2D pucačini home-made projekat. Želeli mi to ili ne, JS je sveprožimajuć. Ne izmišljati toplu vodu JS-om gde se posao završava CSS-om. Nekad' davno poslah 30-ak CV-ija i rekoh tada sebi, nikad više. Bezbroj resursa. Sertifikate lažnih kurseva i ne čuvam. Poenta u tim trenucima bila bi samo testirati se na neki način. Na sajtu "ex-yu računalska scena", po skenovima videćete koliko je to bilo nešto "kul" baviti se time. Izraz "developer" još uvek nije ni postojao. Do "Amige 1200" i "DOS-a" vladao je pravi "hajp". Zašto ne tadašnje ideje pisane u asemblijima konkretnih mašina ne pretočiti u nešto slično al' na nov način. JS je pravi "Mc Donald's" među prg jezicima: rezultat - odmah. "JS The Definitive Guide" doživeo je svoje konačno reizdanje nakon dugih godina čekanja, dok "Fcc" sajt svoj redizajn pre mesec-dva. Nikad' jači trenutak za lansirati se. Naučno je dokazano da nažalost većina nas muškaraca svoju punu zrelost (u svakom smislu) dobija tek sa 40 - status po automatizmu. Kažu, kad je već indirektno pominjem par puta, da je u US zakonom zabranjeno pitati za godine kandidata, dok su im čak 50-ogodišnjaci najprihvatljiviji zbog sl. razloga, kao, odgovornost, iskustvo itd. dok se u Evropi na intervjuima više traži CS diploma nego tamo. Svako dobro, Dipl. slikar po formalnom obrazovanju.

Tanja Stojilo Tanja Stojilo 11.07.2022.
1
1

Meni zaista treba pomoc imam 40 godina i nemogu da nadjem posao. Vidim da ima dosta ljudi i starijih od mene. 

Tanja Stojilo Tanja Stojilo 11.07.2022.
2
1

Tekst je za 10 sve napisano tacno.

Maja Nikolić Maja Nikolić 14.07.2022.
1
0

Ja razmisljam da se bavim programiranjem u Unrealu posto me igrice jako zanimaju, ali mi treba drustvo, da li bi hteo neko zajedno da radimo na tome?

Marija Kostic Marija Kostic 19.07.2022.
5
0

Zavrsila za Java developera sa 41 god u tom momentu sin mi je imao 2 godine,  uz Javu ucila JS, Node.js, MySQL, na praksi radili projekat i na Git Hubu naravno i prateci HTML i CSS pitom 4 meseca prakse nazalost neplacene, na kraju zavrsila u internet marketingu. Kad imate toliko godina i porodicu verujte da je novac jedini motiv jer se racuni ne placaju besplatnim praksama. Nazalost zbog novca nisam nastavila da se razvijam. Tako da ko kaze da novac nije bitan blago njemu! Razmisljam da upisem neki QA kurs mozda je tu lakse doci do nekog posla koji se placa od pocetka i mozda me vrati ponovo u dev vode. Do tada ja ipak zaradjujem od online posla.

Darko Darko 28.07.2022.
3
1

Kod mene je situacija malo drugačija. Jesam iz kategorije prilično matorih(50+) , završio sam (PMF - računarstvo i informatika, davno) ali mi nikako ne ide engleski. Mogu da komuniciram u pisanoj formi. Usmeno baš teško ide.  Inače imam poprilično iskustvo u realizaciji različitih projekata(znatan broj): C#/Net.Core/Net.Framevork/Sql Server/MySql/SqLite. Poznajem solidno VB/VBA , pogotovo Access/Excel a i počeo sam da učim ML/Python. Kao matematičara me to posebno interesuje. Snalazim se i ovako(honorarno, ugovor o delu i sl). S obzirom na godine i nedovoljno poznavanje engleskog jezika neki stalniji posao je , izgleda, nemoguća misija. Odavno sam prestao da se javljam na konkurse ,p a ako nekoga interesuje:  sqlnetprogramer@gmail.com

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima