Blog Autori Vladimir Trajković
Vladimir Trajković

Vladimir Trajković

3

Čačka kompjutere od prvog osnovne, ali je nekako završio na političkim naukama. Tek ga je stečeno zvanje mastera ubedilo da je promašio profesiju i da treba da se vrati prvoj ljubavi. Dugogodišnji autor tekstova i urednik u Svetu kompjutera. Zaljubljenik u hardver i nepopravljivi radoholik. Rock'n'roll ga vozi, a on vozi motor. Ponekad iskoči iz ispravnog aviona, da malo sabere misli od izazova roditeljstva.

Svi tekstovi autora

01.09.2022. ·
6 min

Freelance karijera u IT-ju: i sloboda ima cenu

Tehnološka revolucija i digitalno doba u mnogome su promenili mnoge aspekte naših života. Glavni moto promena gotovo uvek se nalazio u poslovnoj sferi, koja po svojoj prirodi nastoji da poboljša efikasnost svoje delatnosti i snizi troškove. Tako su e-mailovi zamenili klasičnu pisanu korespondenciju, dok je internet pružio neviđene mogućnosti disperzije pojedinih delova kompanija širom sveta. Isto tako, video-pozivi omogućili su da poslovna putovanja budu znatno ređa, dok su istovremeno efikasnost i brzina sklapanja poslova dosegli potpuno novu dimenziju. Gotovo svaki posao koji nije manuelni i ne zahteva neposredno učešće u proizvodnji materijalnih dobara sada je moguće obavljati bez obzira na to gde se ko od zaposlenih nalazi.  (više)

19.08.2022. ·
5 min

Online kursevi - Mogućnost da se nauči nešto novo ili gubljenje vremena

IT je jedna od sfera u kojoj se, možda i u najvećoj meri, pravi jasna razlika između zvanja i znanja. Naravno da će diploma dobrog fakulteta iz oblasti tehnički nauka predstavljati odlično polazište kao stavka u CV-u i da će se potencijalni poslodavci, vrlo verovatno, najpre obratiti njihovim vlasnicima prilikom procesa selekcije kadrova. Međutim, sama diploma nikako ne predstavlja garant da će njen vlasnik automatski postati ekspert u konkretnom radnom zadatku.  (više)

05.07.2022. ·
6 min

Prekvalifikacija u IT bez adekvatne diplome - Juniori u 40-im

Ko radi, taj i greši, kaže stara narodna. Ali, šta raditi kada shvatite da ste pogrešno odabrali čitav posao, odnosno, samu profesiju? Neko ima sreće, pa još tokom školovanja shvati da izbor koji je načinio baš i nije bio onakav kakvom se nadao, a neko tek posle možda i više od decenije radnog staža skupi hrabrosti da sebi prizna da ga trenutna profesija i posao koji obavlja ne ispunjavaju i da bi želeo da se okuša u nečem novom.   (više)