Noćas, ponedeljak na utorak, u periodu između 00:00 - 06:00 usled radova na sajtu, sajt će privremeno biti nedostupan.

23.05.2019. ·
3 min

Programeri Infostuda otvorili dušu – naš prvi Tech Talk

Programeri Infostuda otvorili dušu – naš prvi Tech Talk

Utorak posle 16 časova - Mihajlo Pupin, najveća konferencijska sala u Infostudu, postade tesna za 40 duša koje se kikoću i čekaju početak prvog internog Tech Talk-a. Disali smo jedva, ali je radoznalost bacila u zaborav želju za kiseonikom. Četvoro panelista-programera, jedna moderatorka, šest pica sa šunkom i kulenom, premalo vremena za sve zamišljene teme.

Pričljivi severnjaci

Kad mi kažu da su Subotičani rezervisani i hladni, ja samo elegantno austro-ugarski prevrnem očima i odgovorim da mi pričamo toliko brzo i toliko puno, da ti prosto bude neprijatno da ćutiš. U Infostudu imamo corpo Bibliju (kompanijske vrednosti, prim.prev.), u kojoj je otvorena komunikacija naglašena kao ključna za razumevanje i donošenje dobrih odluka. Dodajem: njome i negujemo međuljudske odnose, kako se ne bismo pretvorili u robotizovane kucače u tastaturu.

Infostud razgovori, sada već tradicionalni interni događaj poprilično jednostavnog naziva, raspetljavao je do sada neke komplikovane i životno značajne teme – do sada se pričalo o frontendu, sajber bezbednosti, knjigama za menadžment, mašinskom učenju, izdržljivosti, ekstremnim sportovima, bolu u leđima, leblebijama, motivaciji (da jedeš leblebije)... Svakog utorka zaposleni u kompaniji „žrtvuju“ pola sata do sat nakon radnog vremena, kako bi sa kolegama podelili svoja iskustva, bilo da se radi o poslovnim ili privatnim akcijama/saznanjima. Pričali su mnogi, a najmanje programeri. Sa zadovoljstvom sam prihvatila izazov da podstaknem četvoro IT magova da puste glas.

Infostud tech talk S01E01

Počela je prva sezona Infostud tech talk. U prvoj epizodi pričali smo o ovim kontroverzama:

  • Pokaja li se mladi Boris što uze mač koordinatorski?
  • Koji naš programer je skoro 10 godina radio u pidžami?
  • Muke forever alone programera
  • Saznajemo: Branko nije baš uvek bio veran PHP-u

Kolege su pričale o svojim iskustvima tokom programerske karijere - da li je menadžerska pozicija baš za svakoga, koje su prednosti frilensa, kako je biti jedini programer u timu (tu smo skoro zaplakali), o učešćima na online hakatonima, razmeni znanja između biznisa (fun fact: Infostud ima čak 9 biznisa i svaki ima svoj IT tim).

Organizacija internih događaja

...nije bauk. Dobro iseckati i umutiti sledeće sastojke: volja, želja za deljem znanja, iritantno-motivišući invite mejl kolegama, jasno definisan koncept, psihički spremni govornici (hvala momci!), dovoljno velik prostor, klopa i piće (maksimalni procenat alkohola: 4%). Bejah toliko uzbuđena da sam na početku meetup-a zaigrala pred ljudima i naterala ih da napravimo talas otvaranja (da, bukvalno talas). Vidite, blamiranje pred rođenim kolegama po cenu stvaranja hajpa mi nije strano. Ali je uspelo. I blamiranje i talas.

Naručili smo pice (kliše, znam) i ljudi su u potpuno opuštenoj atmosferi jeli, ćaskali i komentarisali. Aktiviranje publike je jako bitan momenat, jer poenta ovakvih događaja nije da se publika hipnotiše i parališe, već da se razvije diskusija.

U nastavku ćete gledati...

Planiramo da Infostud Tech Talk otvorimo i za ljude sa strane. Voljni smo da nesebično podelimo naša znanja i iskustva (čak i greške), ali i da čujemo nešto novo od programera iz drugih kompanija. Godinama unazad, ali čini mi se u poslednje vreme pojačano i sa velikim žarom, doprinosimo jačanju lokalne IT zajednice (ali i šire). Događaj poput ovog je samo lep dodatak, prilika da se IT-evci upoznaju, uče i druže.

Neskromno ću reći da je za prvi put meetup realizovan veoma uspešno. Mala prostorija puna geekova – meni srce puno <3

Vidimo se u sledećoj epizodi!

Oceni tekst

5
20 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

2 komentara

Miljan Knežević Miljan Knežević 28.05.2019.
0
0

Sjajan članak, kao po običaju (ti ne znaš drugačije, samo rokaš maksimalno dobro). Potrudiću se da se priključim Infostud Tech Talk-u ukoliko ga otvorite za ljude "sa strane", odnosno u svojstvu programera iz druge kompanije i ukoliko mogućnosti dozvole, pošto više nismo sugrađani. Infostudovci, budite mi dobri i ne dajte dušmanima!!! ;) Ljubi bivši portir

HelloWorld.rs 29.05.2019.
0
0

Hvala ti Miljanče! Biće nam drago da te ugostimo :)

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima