24.05.2024. ·
1 min

Programeri kreiraju programske jezike u tridesetim godinama

HelloWorld
0
Programeri kreiraju programske jezike u tridesetim godinama

Većina programskih jezika koje danas koristimo kreirana je od strane programera u njihovim tridesetim godinama. Srednja starost kreatora programskih jezika je 36 godina, dok je prosečna starost 37,5 godina. Ovaj trend pokazuje da su programeri najproduktivniji kada su stekli dovoljno iskustva, ali su i dalje puni inovativnih ideja, pokazuju podaci koje je prikupio Breck Yunits.

Najmlađi kreator uspešnog programskog jezika imao je 16 godina, dok je najstariji imao 70 godina. Ken Ajverson je kreirao jezik J u 70. godini, što dokazuje da nikada nije kasno za inovacije. S druge strane, Aron Švarc je stvorio atx sa samo 16 godina, što je kasnije dovelo do njegovog rada na Markdownu sa Džonom Gruberom.

Programski jezici kao što su TypeScript, Go, JSON i Clojure kreirani su od strane programera u četrdesetim i pedesetim godinama. Ovo ukazuje da i zreliji programeri doprinose značajnim inovacijama u svetu tehnologije.

Interesantno je da niko mlađi od 20 godina nikada nije stvorio popularan programski jezik. Rasmus Lerdorf je kreirao PHP sa 27 godina, dok je Ričard Stalman stvorio Emacs sa 23 godine. Ovo pokazuje da, iako mladi programeri mogu biti inovativni, najuspešniji jezici dolaze iz ruku iskusnijih developera.

Kreiranje programskih jezika može biti zabavno i korisno, bez obzira na godine. Inovacija ne poznaje starosne granice, a primeri iz prošlosti pokazuju da je moguće stvoriti nešto značajno u bilo kom periodu života.

Oceni tekst

5
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima