01.11.2023. ·
3 min

Scrum Master jedno od najpopularnijih zanimanja u 2023. godini  

HelloWorld
0
Scrum Master jedno od najpopularnijih zanimanja u 2023. godini   

Kako da postaneš Scrum master ne možeš da naučiš na fakultetu, a prosečna plata za ovo zanimanje je 2.000 evra kod nas, dok je u Sjedinjenim Američkim Država godišnja plata veća od 100.000 dolara.

Trenutna recesija, otpuštanja i opšti pad zaposlenosti doveli su do straha da će potražnja za Scrum Masterima takođe opasti. Ali desilo se suprotno.

Samo tokom 2022 izraz Scrum Master se pojavio 119.428 puta u oglasima za posao na različitim portalima. I očekuje se da će se taj broj povećavati u narednim godinama.

Ali to nije sve. Studije pokazuju da oni koji biraju karijerni put Scrum Mastera mogu zarađivati pristojne plate do 104.492 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz ovih brojki jasno je da je potražnja za Scrum masterima samo u porastu. Možda se pitate zašto. Hajde da razgovaramo o razlozima zašto su Scrum Masteri traženi:

Razvoj proizvoda je jedan od najvećih izazova IT i NE IT kompanija. Tu se pre svega misli na prilagođavanje trendovima, brzo prihvatanje povratnih informacija i menjanje proizvoda kako bi se osiguralo da ispunjavaju potrebe kupaca

Baš tu nastupaju Scrum Masteri. Oni kreiraju okruženja u kojima timovi rade i istovremeno osiguravaju da se tim drži svojih ciljeva. Oni su posrednici, mentori i lideri koji primenjuju Scrum principe dosledno i neguju kulturu kontinuiranog unapređenja.

Kao eksperti za agilnu implementaciju, njihov posao uključuje uklanjanje prepreka, poboljšanje vremena do tržišta i proces razvoja sa svakom iteracijom.

Na sajtu HelloWorld.rs se može naći mnoštvo utisaka zajednice o poziciji Scrum Mastera. To je prilika da se dobije pristup autentičnim iskustvima i savetima koji mogu pomoći u razumevanju ove kompleksne i sve više tražene pozicije.

S obzirom na to da kompanije prelaze na hibridni način rada, Scrum Masteri deluju kao posrednici između udaljenih i distribuiranih timova, osiguravajući glatki tok rada i brži tok isporuke. A to samo povećava njihovu važnost na radnom mestu.

Gore navedene brojke ukazuju na snažnu potražnju za Scrum Masterima u organizacijama, što privlači kandidate širom sveta. Međutim, to nije sve. Mogućnosti za posao za one sa iskustvom u ulozi Scrum Mastera stalno se šire. Hajde da ih kratko razmotrimo:

Scrum Masteri koji žele istražiti poslovnu stranu razvoja proizvoda mogu postati odlični Product Owneri. Oni su odgovorni za ishod projekta i nastoje da maksimiziraju lanac vrednosti prioritizacijom liste proizvoda.

Prosečna plata Product ownera u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 106.603 dolara. A iskusni profesionalci čak mogu zarađivati više.

Agilni treneri deluju kao lideri svom timu. Zato je i postati Agilni trener lukrativna prilika za njih. Vešt Agilni trener pomaže organizacijama da implementiraju Agilne principe u velikoj skali i eliminišu izazove za brzi tok rada. Oni promovišu poboljšanje kvaliteta, produktivnost i maksimizaciju lanca vrednosti kompanije prema kupcima.

Agilni treneri imaju prosečnu platu od 131.797 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama. Scrum Masteri koji žele proširiti svoju ulogu mogu se odlučiti postati Agilni treneri.

Glavni Scrum Master Profesionalni Scrum Masteri koji žele unaprediti svoju karijeru mogu preuzeti ulogu Glavnog Scrum Mastera.

Ukoliko ste se zaintersovali za termine poput Agile i Scrum koji se pominju u ovom tekstu evo i sajta: https://edukacije.growitagile.com/ gde možete brzo preko video sadržaja da saznate više o ovome.

Oceni tekst

3
3 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima