10.11.2021. ·
4 min

Šta radi i koja znanja su potrebna business intelligence/ analyst-u

Šta radi i koja znanja su potrebna business intelligence/ analyst-u

Sećam se kad sam prvi put čula za poziciju Business intelligence i koliko mi nije bilo jasno šta oni konkretno rade - pišu query-je ili zahteve, na koj način i kakve izveštaje prave itd. Sada radim sa nekolicinom, i možda malo bolje razumem njihov day to day posao, pa popričah sa Lejlom Sečić koja radi za kompaniju Ansio kao business intelligence/analyst na projektima kompanije Aptar. 

Kako izgleda jedan tvoj radni dan? 

Moj radni dan uveliko zavisi od toga u kojoj fazi se projekat, na kome trenutno radim, nalazi.  

Ako govorimo o inicijalnoj fazi projekta, dan će biti ispunjen pozivima u kojima učestvuju project manageri, business analysti, data engineers i KPI owners. Cilj ovih razgovora je prikupljanje I dokumentovanje zahteva, definisanje tehničkih specifikacija, definisanje formula za potrebne KPIs, te pronalaženje najboljih rješenja za agregaciju podataka, koji često dolaze iz različitih izvora. 

 Kada projekat udje u fazu razvoja, ponekad ću dan provesti pišući procedure I upite, analizirajući podatke I strukture u tabelama, te aktivno sarađivati sa data engineers u procesu ETL, dok rezultati testiranja ne budu zadovoljavajući. Nakon toga moj radni dan ću verovatno provesti radeći unutar Power BI alata praveći izveštaje. Ovaj deo je najzanimljiviji, jer napori uloženi u svim prethodnim koracima, konačno počinju dobijati vizualnu prezentaciju.  

Slede faze testiranja od strane klijenta, a zatim održavanje.  

Kao što sam na početku pomenula, moj radni dan će se bitno razlikovati od faze do faze projekta, a ponekada u pauzama između projekata, ili simultano s projektima, može se desiti da rešavam neki problem na postojećem live projektu ili da pomažem korisnicima na njihovim internim izveštajima, sa nekim korisnim Power BI trikovima, DAX sintaksom I slično. 

Koje su veštine potrebne da bi bila odličan business analyst? 

Iskustvo sa BI alatima (Power BI, Tableau, Looker itd.), poznavanje dizajna baze podatka, ETL procesa, SQL, analiza podataka, razumevanje biznis analize, skolonost ka matematici, formulama, graficima, poznavanje statistike je takođe korisno, ali sve u svemu najbitnija je preciznost I tačnost, te sklonost ka uočavanju sitnih detalja 

Alati koje koristiš u svakodnevnom radu su... 

Power BI Desktop, Power BI Service, Power BI Report Builder, Cloudera, Snowflake, SAP HANA. Power BI Community , budući da se ovaj alat kontinuirano razvija i vrlo često se objavljuju nove verzije, bitno je biti informisan o njegovim najnovijim mogućnostima. Takođe, mogu se pronaći rešenja za svakodnevne problemčiće u vezi sa dobrim dizajnom izveštaja i korisnici su vrlo aktivni u pružanju saveta jedni drugima. Za sve drugo koristim Google.  

Opiši nam svoju ulogu u timu. 

Kreiranje i ažuriranje BI rješenja, pravljenje tehničkih upita, prevođenje podataka u biznis termine i formate , jednostavne i razumljive specifičnim odsecima, rad sa biznis analistima i inženjerima podataka na tačnosti podataka, dokumentovanje procesa za buduću upotrebu, sređivanje grešaka u modeliranju podataka, kao i komunikacija, komunikacija, komunikacija - kako sa menadžerima, Data scientistima, krajnjim korisnicima, programerima itd. 

Omiljena stvar u poslu ti je... 

Definitivno raznolikost zadataka koju radim. Kao Business Intelligence Developer, zavisno od kompaniji u kojoj radite, kao I o projektu na kojem radite, može se desiti da dobijete ceo projekat kojeg možete voditi kao project manadzer,  mozete se baviti programiranjem, nekom lakšom kategorijom rekla bih, koja vas neće raspametiti, zatim tu su I taskovi quality assurance-a, dizajniranja izveštaja, kontinuirane komunikacije sa klijentima I krajnjim korisnicima. Kad se umorite od interakcije s ljudima, mozete pobeći u svet brojeva, kada vas to umori, mozete klikati I osmišljati vizualnu prezentaciju. Sve u svemu jako dinamično I raznoliko. 

A manje omiljeni deo posla? :) 

Da rešavam bugove (kao i svi, pretpostavljam). Onaj momenat kada imate grešku u računu I nemate ni najmanju želju da idete sto koraka unazad I analizirate u kojoj fazi ekstrakcije podataka, sastavljanja tabela, view-ova, modeliranja, pisanja formula ili čak pogrešnog razumevanja zahteva se mogao desiti propust. 

Šta je najveći izazov za tebe? 

Preciznost. Kada kažem preciznost mislim da nije 92.46, nego 92.45  Iako ne projektujemo putanju rakete na mesec, ponekad su ovakvi detalji zaista bitni, jer nekome posao zavisi od decimalne preciznosti, koju ćemo mi prikazati na izveštaju. Menadžeri često vide samo crveno ili zeleno, tako da ako se neki naš target uslovno formatira crveno zbog neke male decimalne greškice, možemo napraviti totalnu pometnju u sistemu I uzrokovati problem našim kolegama koji ove podatke koriste za svakodnevnu korekciju svojih aktivnosti. Takođe navela bih da upravljanje velikom količinom podatka je sve veći izazov s kojim se susrećemo, budući da podaci ne prestaju da se gomilaju I ponekada ETL process može biti jako izazovan.  

Oceni tekst

4
13 glasova
Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević

Sad sam senior developer, a nekada davno sam bila atraktivna plavuša koja se bavi marketingom :). I dalje se tešim da bar nisam oćelavela od čupanja kose od koda :) U slobodno vreme volim da čitam, pijem pivo, osvajam kafane i sanjam da ću kad porastem biti venture capitalist.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima