13.12.2021. ·
3 min

Stiže Windows za M seriju Macova

Stiže Windows za M seriju Macova

Čini se da bi uskoro mogli da koristimo Windows na M seriji Macova.

Svima koji su želeli da koriste Windows operativni sistem na svojim Macovima bi uskoro mogla da se ispuni želja jer se ekskluzivni ugovor o saradnji koji su potpisali Microsoft i Qualcomm  bliži kraju.

Ako koristite Apple Silicon Macove, postoji, sada već nešto veća, šansa da ćete uskoro moći da koristite licenciranu verziju Windowsa na svojoj mašini, i sve to zahvaljujući završetku ugovora koji između sebe imaju Microsoft i Qualcomm.

Qualcomm drži ključ

Kako piše XDA-Developers, Qualcomm ima ekskluzivni ugovor sa Microsoftom koji podrazumeva isporuku procesora koji voze Windows na ARM-u. To je ujedno i razlog zašto nećete pronaći druge procesore unutar Windows ARM uređaja sem onih koje pravi Qualcomm.

A kako se ovaj dogovor bliži kraju, to znači da bi MediaTek, Samsung i mnogi drugi mogli da počnu da proizvodnjom čipova baziranih na ARM arhitekturi za Windows – i tako pruže mogućnost Mac korisnicima da korsite Windows na Macovima M serije.

Kako to biva i sa mnogim drugim stvarima u životu, postoji i šansa da se ništa od ovoga ne obistini ako Microsoft odluči da izbaci ARM verziju Windowsa 11.

Ako u obzir uzmemo činjenicu da je u pitanju jedna od najprodornijih procesorskih arhitektura koju koriste milijarde uređaja - od senzora, nosivih tehnologija, smartfona i superkompjutera, postoje jako velike šanse da će Microsoft ipak dobro porazmisli pre nego što učini nešto suprotno željama korisnika.

Zašto je sve ovo važno

Prodaja Appleovih Mac računara raste na gotovo svim poslovnim tržištima, ali u ovom trenutku M serija nema zvaničnu Windows podršku.

Veliki broj Mac vlasnika već duže vreme se nada da će Microsoft jednostavno ponuditi Windows for ARM licence kako bi kompanijima i drugim poslovnim korisniicma dozvolio da koriste Windows, iOS i Mac aplikacije na jednoj mašini.

Za mnoge kompanije, ovo je jedan od ključnih poslovnih zahteva, a kreiranje licenci bi Micrososftu definitivno donelo profit – tako da se ovakav potez trenutno čini kao više nego racionalan.

Mogući problem

Jedna stvar koja bi mogla da se nađe na putu realizacije ovo ideje jesu pokušaji kompanije NVIDIA da kupi ARM od Softbanka.

Ovaj pokušaj je trenutno pod istragom zvaničnih tela Velike Britanije koja su zabrinuta da bi NVIDIA ovom akviziciojm dobila previše moći na brojnim tržištima koja se oslanjaju na ARM.

Zaključak oformljene komisije bi trebalo da stigne 2022. godine, a bez obzira na njen ishod, svakako će imati određene posledice po industriju koja u velikoj meri prihvata ARM.

Šta donosi budućnost

Apple sa ARM-om radi na proizvodnji čipova od 2014. godine kada je tehnološki gigant iz Kupertina predstavio A4 procesor unutar iPhonea 4. Od tada, kompanijina odluka da razvija i koristi sopstvene čipove isplatila se višestruko.

Mac korisnici se prebacuju na sisteme M serije, a ne izostaje i oduševljenje performansama i mogućnostima ovih mašina.

Appleovi uređaje nalaze se u samom vrhu gotovo svih benčmark kategorija, a sve više se stiče utisak da konkurencija ozbiljno zaostaje.

Iako nemamo tačan datum prestanka važenja ugovora između Qualcomma i Microsofta, stvari će bez ikakve sumnje postati izuzetno zanimljive kada se to desi.

Ne samo da ćemo potencijalno videti brže PC računare sa ARM čipovima, već i Macove koji koriste Windows – što su svakako stvari kojima se mnogi nadaju već izvesno vreme.

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima