26.08.2021. ·
4 min

Sva najvažnija unapređenja za developere i korisnike koje donosi Android 12

Sva najvažnija unapređenja za developere i korisnike koje donosi Android 12

Otkrivamo vam šta sve developeri, ali i obični korisnici mogu da očekuju od Googleovog najnovijeg mobilnog operativnog sistema.

Android operativni sistem prešao je ozbiljan put od svojih skromnih početaka. Od pomalo nezgodnog i trapavog mobilnog operativnog sistema, Android je sada potpuno spreman na sve što možete da bacite pred njega.

Naravno, kao i sa svim drugim stvarima, postoje stvari koje bi Google definitivno mogao da poboljša ili unapredi, i tu na scenu stupa Android 12.

Najnovija verzija Googleovog operativnog sistema donosi brojne novitete na raznim poljima, ali i značajna unapređenja na polju bezbednosti.

Šta je Android 12?

Android 12 je najnovija verzija Googleovog mobilnog operativnog sistema, i savršeno je integrisan sa kompanijim ekosistemom. Android se savršeno povezuje sa aplikacijama kao što su Gmail, Google Docs, Google Calendar, Photos i svim drugim aplikacijama koje se nude unutar Google Workspacesa za poslovne korisnike.

Međutim, za razliku od prethodnih verzija koje su nazivane po nekom slatkišu, Google je ovaj put odlučio da prekine tradiciju i uprosti stvari, pa tako imamo samo Android 12.

Najvažnije nove funkcije (do sada)

Privacy Dashboard: Svaki korisnik koji želi da dobije više informacija i kontrole nad privatnošću će svakako znati da ceni ovaj novitet. Privacy Dashboard dozvoljava korisnicima da vide kojim se sve podacima pristupilo na uređaju, kao i koliko često – pa tako možete da vidite koje aplikacije su pristupale vašem mikrofonu, kameri, senzorima, kalendaru i mnogim drugim bitnim stvarima.

Aktiviranje i isključivanje mikrofona i kamere: Korisnici napokon mogu da aktiviraju ili onesposobe mikrofon i kameru.

Clipboard Read Notifications: Kada neka aplikacija pristupi sistemskom clipboardu, bićete obavešteni. Na ovaj način je moguče znati da li neka aplikacija koja se ne koristi pristupa clipboardu.

Material You apdejt: Sistem će zahvaljujući ovoj funkciji automatski prilagođavati sistemsku temu na osnovu pozadine (wallpaper/home screen) i automatski je menjati da se slaže sa bojama koje se nalaze na slici koju ste izabrali.

Bezbednost: Android sada može da verifikuje integritet instalirane aplikacije i spreči sumnjivu aplikaciju da prikazuje svoj sadržaj.

Nove funkcije koje su najavljene na Google I/O 2021 konferenciji

- Lock screen će biti zabavniji uz dinamičko osvetljenje

- Goole Assistant može biti aktiviran dužim pritiskom Power dugmeta

- CPU vreme za core sistemske servise je smanjeno za 22%, zbog čega će sve u Androidu raditi brže

- Android će izbaciti poseban indikator kada neka aplikacija koristi kameru ili mikrofon

Multimedija

AVIF podrška

Jedna od najiščekivanijih stvari jeste AVIF podrška za slike. Ovaj novi format značajno će poboljšati kompresiju slika bez kompromitovanja kvaliteta fotografije. Veći fajlovi sada mogu biti prebacivani i slati uz znatno manje trošenje interneta.

Ovo nije važno samo za ljude koji vole da dele svoje slike svakodnevno, već i za developere koji će u svoje aplikacije sada moći da ubace znatno više vizuelnih elemenata bez straha da će se one duže učitavati ili značajno trošiti internet korisnika.

HEVC (visokoefikasno kodiranje videa)

Slično dodatko AVIF podrške, HEVC standard kompresije omogućiće developerima da korisnicima isporuče više video sadržaja koristeći manje internet jer donosi 25-50% bolju kompresijju podataka na istom nivou kvaliteta videa.

Aplikacije

Hibernacija aplikacija

Ova funkcija imaće zanačajn uticaj na život baterije jer će stavljati u hibernacijju aplikacije koje se trenutno ne koriste. Samo one aplikacije koje koristite će crpiti energiju baterije.

Uparivanje aplikacija

Android Split Screen već sada dozvoljava korišćenje dve aplikacije u isto vreme tako što ekran deli na dva dela na kojima ih prikazuje. Međutim, App Pairs će dozvoliti korisnicima da otvore dve aplikacije koje se često koriste zajedno u isto vreme.

Ova funkcija će tako grupisati dve aplikacije kao jedan “task”.

Korisnici će tako moći da izaberu dve nedavno otvorene aplikacije i od njih naprave par. Jednom kada se one upare, biće moguće lako se prebacivati sa singl aplikacije i para.

Korišćenje jednom rukom

S obzirom na to da su Android telefoni sve veći i veći, gotovo je nemoguće koristiti ih jednom rukom. Android 12 bi trebalo da donese One-Handed Mode. Nova funkcija slična je Reachability funkciji koju ima iPhone. Kada je aktivirana, interfejs telefona će prebaciti na sredinu ekrana kako biste mogli lakše da mu pristupite.

Najvažnija nova unapređenja

Apdejti

- Apdejti će sada biti manji i češći

- Apdejti će biti značajno brži

Čistiji UI

Korisnički interfejs značajno je unapređen i sistem će sada moći da kreira posebne palete boja za Android na osnovu fotografija koje se koriste kao pozadine - čineći da svaki Android telefon bude zaista jedinstven.

Google sa novim Androidom planira da napravi mod za svaki mod kako bi korisnici svoje uređaje mogli da što više prilagode sebi.

Bezbednost

Jedna od najvećih dodataka bi trebalo da bude WebView endžin koji aplikacije trećih strana koriste kako bi pristupale onlajn sadržaju (van Chrome browsera). WebView će usvojiti Chrome SamSite cookie podešavanje, koje će smanjiti pojedine vidove praćenja.

Lična podešavanja

Još jedan bezbednosni novitet je Privacy Toggles opcija koja korisnicima dozvoljava da brzo isključe pristup kameri ili mikrofonu.

Takođe, biće moguće šifrom zaštititi određene Photos foldere.

Kada stiže Android 12?

Trenutno ne postoji tačan datum izlaska za Android 12, ali je javna beta verzija dostupna od 18. maja i trenutno je u svojoj četvrtoj verziji od 11. avgusta. Android 12 Developer Preview je dostupan i može se koristiti na Google Pixel telefonima od modela Pixel 3a pa do novijih generacija.

Oceni tekst

5
110 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Natasa Grbic Natasa Grbic 04.09.2021.
0
0

Oce biti android 12 na huawei p30 lite

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima