13.08.2021. ·
3 min

Sve što morate da znate o Windowsu 11 – i zašto Microsoft želi da bude objavljen što pre

Sve što morate da znate o Windowsu 11 – i zašto Microsoft želi da bude objavljen što pre

Windows 11 je ozvaničen, i stiže na jesen: Microsoft je podelio svoje planove sa svetom, a oni se odnose na novi Windows koji će uskoro biti predstavljen, ali i besplatan za sve Windows 10 korisnike. 

Nova verzija donosi brojna unapređenja i nove funkcije u poređenju sa trenutnim operativnim sistemom, a mi ćemo probati da vam navedemo sve ono najvažnije i damo odgovor na neka od gorućih pitanja u vezi sa Windowsom 11. 

Datum izlaska 

Microsoft se nada da će na jesen početi da isporučuje Windows 11 računare, a Windows 11 bi u isto vreme trebalo da se pojavi kao besplatan apdejt za sve vlasnike verzije sa oznakom 11. 

Nadogradnja na Windows 11 će biti opciona, pa svi koji ne žele apdejt, moći će da nastave da koriste Windows 10 dok traje podrška, ili tačnije, do 2025. godine. 

Sistemski zahtevi 

Windows 11 dolazi sa novim sistemskim zahtevima koje je Microsoft postavio kako bi se postarao da svi Windows 11 kompjuteri rade optimalno kada su u bezbednost i stabilnost u pitanju. 

Minimalni sistemski zahtevi podrazumevaju: 

  • Moderan 1GHz 64-bitni dual core procesor 
  • 4GB RAM-a 
  • 64GB drajv 
  • 9-inčni displej 
  • 1.366 x 768p rezoluciju 
  • UEFI, secure Boot i TPM 2.0 kompatibilnost 
  • Direct X 12 kompatibilnu grafiku 

Možda najprimetnija promena odnosi se na procesor s obzirom na to da su ranije verzije mogle da rade na 32-bitnim procesorima. Uprkos ovoj promeni, 32-bitne aplikacije će nastaviti da rade bez ikakvih komplikacija. 

Još jedan novitet po pitanju hardvera odnosi se i na generaciju procesora. Microsoft će podršku puštati isključivo za procesore 8. generacije, ili novije. Ako imate stariji, vrlo je moguće da Windows 11 neće raditi. 

Nove funkcije 

Windows 11 donosi pregršt novih funkcija i promena. Tu je potpuno novi korisnički servis (UI) koji je napravljen od nule sa idejom maksimalne jednostavnosti i lakoće korišćenja. 

Kao novitet izdvaja se nova Chat aplikacija koja je ugrađena direktno u Taskbar i koja vam omogućava da delite fajlove, poruke i video sa prijateljima i kolegama preko Microsoft Teamsa. 

Velika promena je i odlazak takozvanih pločica (tiles). Umesto njih sada je tu mreža sa ikonicama aplikacija koja se može menjati i prilagođavati potrebama korisnika. 

Novi Windows donosi i novi Widgets panel unutar kog se nalate funkcije kao što su To Do, Calendar, Photos i neizbežne MSN vesti. 

Sve ovo ukazuje na to da je Windows znatno otvoreniji sistem u poređenju sa prethodnim verzijama. 

Apdejti 

Vlasnici Windowsa 11 mogu da očekuju jedan veliki apdejt godišnje. Microsoft je u prošlosti pokušavao da isporučuje dva apdejta, ali je imao velikih problema zbog bagova koji su stvarali neprilike krajnjim korisnicima. 

Windows 11 Insider Program 

Baš kao što je to bio slučaj sa Windowsom 10, korisnici mogu da se prijave za Windows 11 Insider Program i instaliraju preview verzije Windowsa 11 na ovom linku

Microsoft je već objavio jednu verziju na svom Dev kanalu, što znači da već danas možete da pončete da testirate novi Windows! 

Ishitrenost ili pravi trenutak? 

Bez obzira na brojna unapređenja, postoje oni koji veruju da Windows 11 izlazi na svetlo dana prilično ishitreno, i samo iz jednog ključnog razloga, a to je bezbednost, ili manjak bezbednosti koji ima Windows 10. 

Windows 10 je izložen prevelikom broju bezbednosnih pretnji. Ruku na srce, za propuste nije kriv samo Microsoft – dovoljno je samo da se setimo Spectre i Meltdown bagova koji su pogodili Intel procesore, piše Computer World. 

Windows 11 definitivno podiže lestvicu kada je bezbednost u pitanju zahtevajući hardver koji može da omogući zaštitu kao što je Windows Hello, enkripcija uređaja, VBS (virtualization-based securrity)  ili HVCI (hypervisor-protected code integrity) i Secure Boot.  

Sve ove funkcije zajedno mogu da smanje rizik od malwarea za 60 odsto, to je ujedno i razlog zašto svi procesori koji podržavaju Windwos 11 imaju embedovan TPM, podržavaju secure boot  i VBS. 

Sve ovo zvuči zaista impresivno, ali većina ljudi neće moći da pređe na Windows 11, a da pre toga ne kupi novi PC koji poseduje neki od podržanih procesora. 

Velika je šansa da Windows 11 neće biti spreman za obične ljude do kraja godine, i sasvim je sigurno da će raditi samo na novim kompjuterima. 

Oceni tekst

5
198 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

2 komentara

Brarik Brarik 21.08.2021.
0
0

Digao Win 11 na VM.. malo je drugacije, neobicno kao i bilo koji novi sistem.. Instalirao sam ga na Pentium Dual Core iz 2015 i radi lepo, tako da prica da mora CPU 8 generacije ne pije vodu.. Za ostalo, videcemo vec.. testiram ovo dok zvanicno ne predjem na Win 11..

Branko90 Branko90 22.08.2021.
0
0

Trenutno trestiram Win 11 za sad vuce sa win 10 dravere tako da su kompatibilne tako da mogu da koriste dok neizadje drajveri pravi za win 11 do tada nema nekih preformance ima malih izmena sto se tice sitnih ikonica i start menu prozori i slicno cekamo update pa da vidimo :)

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima