01.08.2022. ·
2 min

U prvih 6 meseci kriza nije preterano uticala na IT tržište rada

U prvih 6 meseci kriza nije preterano uticala na IT tržište rada

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji se našlo pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine. Veliki broj IT stručnjaka iz ovih država pristigao u našu zemlju da bi ovde nastavio da rade. Pretpostavljalo se da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje. Međutim, prema podacima najvećeg sajta za zapošljavanje IT-jevaca HelloWorld.rs broj oglasa za posao u ovoj industriji skočio je za 26% u prvih 6 meseci 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Sve više oglasa za rad od kuće

Rad od kuće je jedna od omiljenih beneficija koju poslodavci omogućavaju IT stručnjacima. Kompanije su toga svesne pa je i broj oglasa za remote poslove skočio za neverovatnih 114%. Ovaj podatak pokazuje i da sve više stranih IT kompanija traži stručnjake iz Srbije, te ovo može biti i ozbiljan izazov za domaće poslodavce da svoje zaposlene zadrže. Udeo remote oglasa je toliki da je sada svaki treći oglas u IT-ju sa opcijom rada od kuće.

Podaci pokazuju i da je sve teže doći do medior i senior stručnjaka. . Kompanije su tražile medior stručnjake u čak 60% oglasa, dok je za najiskusnije bilo raspisano 30% oglasa. Poslodavci sve manje zapošljavaju početnike, odnosno one sa najmanje iskustva u IT sektoru. Broj oglasa za juniore bio je samo 10%, ali i pored toga mladi brzo dolaze do posla. Oni očekuju da će posao dobiti u prvih mesec dana nakon diplomiranja i nadaju se početnoj plati između 800 i 1.000 evra.

Za Software developere nema zime

U prvih 6 meseci poslodavci su najčešće tražili Software developere. Podsetimo, pojedini zaposleni na ovoj poziciji mogu da zarade i do 8500 evra, o čemu smo pisali u prethodnom periodu. Pored ove pozicije na listi najtraženijih našli su se i Frontend developer, IT Help Desk, JavaScript inženjeri i Sistem administratori. Primetan je porast broja oglasa za pozicije poput IT menadžera, Project i sve traženi Product menadžera.

Poslodavci su u najvećem broju slučajeva tragali za zaposlenima koji poznaju programske jezike kao što su JavaScript, Java, Python i SQL. Od dodatnih tehnologija naročito se ceni poznavanje Git-a, Linux-a, REST-a, kao i agilnih metodologija.

Oceni tekst

3
10 glasova
Marko Vučetić Marko Vučetić

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima