26.08.2016. ·
5 min

Vrata menadžmenta uvek otvorena za razgovore i predloge

Vrata menadžmenta uvek otvorena za razgovore i predloge

Nekadašnji HintTech, kompanija EXLRT se izgradila kao novi brend sa namerom da oslika dve njihove najveće pokretačke snage - Izvrsnost (Excel) i kvalitet kome teže i Brzinu (Acceletate) u izradi softverskih rešenja.

Bave se pružanjem usluga iz oblasti softverskog razvoja. Sedište kompanije se nalazi u Naarden-u u Holandiji, međutim glavni razvojni centar kompanije je smešten u Srbiji, u Novom Sadu.

Prvi januar ove godine za njih nije značio samo ulazak u novu godinu, već i potpuno rebrendiranje. Ono što se nije promenilo je da se, koristeći odgovarajuće tehnologije, trude da isporuče najbolje moguće rešenje svojim klijentima. Glavni cilj im je da pomognu  klijentima da transformišu svoju digitalnu strategiju u efikasni CX koristeći kao osnovu najbolje raspoložive tehnologije, iz domena .NET-a, Jave i front-end tehnologija.

Kažu da insistiraju na transparentnosti i otvorenoj komunikaciji na svim nivoima. Timovi su  pažljivo formirani, uzimajući u obzir tehnička znanja i soft skillove zaposlenih, u skladu sa zahtevima projekata.

Popričali smo sa Danielom Červeni, HR-om ove novosadske kompanije, o njihovoj kulturi, procesu zapošljavanja i zadovoljstvu zaposlenih, koje je rezultiralo visokom ocenom na našem IT Insajderu.

Kako izgleda proces selekcije u vašoj kompaniji?

U kompaniji EXLRT se proces selekcije razlikuje zavisno od pozicije koju popunjavamo i potrebnog radnog iskustva, odnosno nivoa senioriteta. Navešću kao primer proces selekcije za poziciju Junior Software developer.

Prvi krug podrazumeva prikupljanje biografija. Nekada u te svrhe objavljujemo oglas, ali u većini slučajeva se služimo biografijama koje nam potencijalni kandidati samoinicijativno pošalju, bilo putem našeg sajta ili portala HelloWorld. Ukoliko kandidat zadovoljava uslove (koji su jasno navedeni u oglasu; primer takvog oglasa možete pronaći ovde: http://exlrt.com/careers.html), biva pozvan na tehničko testiranje, što predstavlja drugi krug.

Kandidati koji prođu tehničko testiranje nastavljaju proces sa HR osobom. Na tom razgovoru ćemo se detaljnije upoznati sa kandidatom, njegovim prethodnim radnim iskustvom (prakse, projekti), kao i sa iskustvom u timskom radu.

Ukoliko smatramo da je kandidat zadovoljio uslove, u naredne dve nedelje kandidat dobija poziv za treći krug, odnosno finalno tehničko testiranje. Kandidat koji prođe finalno tehničko testiranje će dobiti ponudu za posao.

Šta podrazumeva tehničko testiranje?

Proveru tehničkog znanja uvek vrši kolega developer. Zavisno od pozicije za koju vršimo selekciju, kandidat dobija set pitanja i zadataka koje treba da reši u zadatom vremenskom okviru.

Šta je potrebno da bi se radna biografija jednog juniora bez (ili sa malo) radnog iskustva izdvojila od drugih?

Za početak bih volela da napomenem da ne postoji magična formula, ili podatak koji možemo napisati u biografiju, na osnovu kog bi se ta biografija automatski izdvojila u odnosu na druge biografije kod potencijalnog poslodavca.

Postoji veliki broj sajtova na internetu gde se možete informisati o tome kako napisati biografiju, no, kako bi poslodavac što lakše došao do podataka koji su mu potrebni, neophodno je da biografija bude dobro strukturirana, pregledna, koncizna, sa tačnim kontakt informacijama. Meni kao osobi koja pregleda biografije to dosta govori o preciznosti i organizovanosti potencijalnog kandidata.

Takođe, ukoliko imate LinkedIn profil, ubacite ga kao hyperlink u biografiju. LinkedIn profil je veoma koristan, jer na njemu možete detaljnije da se predstavite poslodavcu, a nećete narušiti konciznost biografije.

Za kraj, navešću još jednu stvar koju možete da uradite dok tražite posao, a koja vam može doneti poziv na razgovor; volontirajte ili odradite stručne prakse. Time budućem poslodavcu poručujete da ste spremni da se usavršavate.

13767124_814360968694343_2589789113865054815_o

Timski duh :)

Koliko pažnje pridajete formalnom obrazovanju prilikom zapošljavanja IT-evaca u vašoj kompaniji?

U EXLRT-u smatramo da je formalno obrazovanje u oblasti IT-ja ili srodnim disciplinama, presudno za developerske pozicije.

Ali, pored developerskih pozicija, IT sektor nudi i pozicije u marketingu, ljudskim resursima, vođenju projekata, grafičkom dizajnu, testiranju softvera, administraciji…

Na IT Insajderu, gde zaposleni pišu svoje utiske o radu u kompanijama, EXLRT se rangira kao jedna od najbolje ocenjenih. Koji faktori utiču na motivisanost i zadovoljstvo Vaših zaposlenih?

Mi u EXLRTu smatramo da su zaposleni ono najvrednije što kompanija ima, i zato je zadovoljstvo zaposlenih uvek na prvom mestu.

U naše poslovne procese su integrisani sastanci vezani za planiranje karijere, a vrata menadžmenta su uvek otvorena za razgovore i predloge. Prekovremeni rad (ukoliko do toga dođe) je uvek adekvatno kompenzovan, dajemo bonuse za usavršavanja i seminare, a postoji još mnoštvo beneficija koje možete videti na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/exlrt/.

 

Radni dan u EXLRT-u

Programerka Teodora Mijović podelila je sa nama kako izgleda jedan radni dan u EXLRT-u.

Klizno radno vreme sa početkom od 8 do 10h daje mi mogućnost da dan organizujem onako kako mi odgovara. Uglavnom predhodnog radnog dana isplaniram posao koji ću raditi tokom sledećeg. "Stand-up" sastanci sa klijentom su svakodnevni. Takođe nakon sastanka sa klijentom, tim ima svoj sastanak na kom se organizuje šta će se raditi tog dana. Nakon toga prelazimo na development. U skladu sa zahtevima klijenta razvija se nova funkcionalnost ili uređuje postojeća. Tokom development-a ispunjavaju se zahtevi klijenta i daju sugestije, u cilju dobijanja što boljeg finalnog proizvoda. U okviru kompanije postoje dva načina grupisanja ljudi, po timovima i kompetencama. Team and competence lead-ovi su uvek otvoreni za sva pitanja i pomoć prilikom developmenta. Kao u svakom poslu i developerima je potrebna pauza, u EXLTR-u ona počinje u 12h, kada svi ručamo i uz opuštenu atmosferu se družimo u kantini. Organizacija radnih aktivnosti popodne izgleda slično kao i pre podne, a posle napornog radnog dana  uvek se nađe neko raspoložen za druženje i pivo.

Obrazovanje, iskustvo, komunikacijske sposobnosti. Koji od ovih faktora je najvažniji prilikom zapošljavanja programera?

Nama u EXLRTu su sva tri faktora jednako važna. Koliko je iskustvo važno, pre svega zavisi od pozicije za koju vršimo selekciju. Ukoliko popunjavamo Junior poziciju, iskustvo nam neće biti presudan faktor. Naravno, iskustvu u vidu volontiranja i stručnih praksi ćemo uvek pridavati značajan udeo pažnje.
Kao što sam u prethodnom pitanju već odgovorila, formalno obrazovanje u oblasti IT-ja ili nekoj srodnoj discipline je veoma važan uslov za kandidate koji konkurišu na developerske pozicije.
I za kraj, komunikacijske veštine, u EXLRTu polažemo mnogo pažnje na međusobnu dobru saradnju i druženje, što jeste deo naše organizacijske kulture. Verovatnoća da ćete kao programer raditi samostalno je mala, ukoliko se ne otisnete u freelancerske vode. A da bi tim dobro funkcionisao, mora biti sastavljen od pojedinaca koji osim dobrih tehničkih veština, imaju i dobro razvijene komunikacijske veštine.


14068618_831602813636825_2997244521229736854_o

Oceni tekst

5
11 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

1 komentar

A A 11.12.2019.
0
0

I appreciate this advocate apparatus honest to actuate with because of its command for money assay for entrepreneurship business for accounting to set up bread-and-butter statement, document, and banknote accede with advertisement and invoicing. Bread-and-butter appraisal allotment cutting-edge 12 months and approaching year can even be accomplished at charge for continued foretelling. That at https://www.excel-accounting-budget-analysis.com.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima