02.08.2022. ·
2 min

Zašto Intel gubi novac

Zašto Intel gubi novac

Čini se da su zlatna vremena za proizvođače kompjutera i čipova iza nas. 

Pad prodaje Chromebook računara prošlog kvartala prelio se i na proizvođače Windows kompjutera, a čini se da je to najviše osetio Intel koji je objavio da je zabeležio smanjenje prodaje od 25% kada su čipovi u pitanju. 

Kompanija tvrdi da će gotovo ciklično usporavanje prodaje smanjiti tržište ovde godine za gotovo 10 odsto. 

„Neki od naših najvećih kupaca smanjuju svoj inventar brzinom koju nismo imali prilike da vidimo preko 10 godina“, izjavio je CEO kompanije, Pat Gelsinger. 

Početkom jula, Gartner je izvestio da je globlano PC tržište zabeležilo pad od 12.6% u poređenju sa prošlom godinom, a Apple je objavio da je prodaja Mac računara opala za 10 odsto. 

Ipak, čini se da se trenutno Intel nalazi u najnepovoljnijoj situaciji, s obzirom na to da je kompanija zabeležila pad od 22% u svojim prihodima u Q2 koji su iznosili 15.3 milijardi. Profit kompanije je zapravio bio negativan jer je izgubila pola milijardi dolara ovog kvartala. Ovo je pad profita od 109 odsto u poređenju sa drugim kvartalom u 2021. godini, kada je kompanija zabeležila profit od 5.1 milijarde dolara. 

Intel planira da poveća cenu svojih čipova kao potencijalni odgovor na trenutnu situaciju, ali kompanija nije zabeležila sav gubitak usled smanjenja prodaje. Dostupni podaci pokazuju da je Intel izgubio gotovo pola milijarde dolara (operativni gubici) samo usled lansiranja prve generacije ARC grafičkih karti koje su bile nezadovoljavajuće u očima korisnika. 

Kao još jedno rešenje za povećanje profita, kompanija planira da počne da proizvodi čipove za druge kompanije kao što su Qualcomm i MediaTek.  

Pored ovih značajnih gubitaka, Intel je ipak uspeo da povuče dobar potez jer je Kongres SAD odobrio 52 milijarde dolara za finansiranje kompanija koje svoje čipove proizvode u Americi, a dobar deo tih sredstava otići će Intelu. 

Ova sredstva neće popraviti nestašicu čipova ili učiniti SAD vodećom zemljom na ovom polju poput Azije, ali je Intel obećao otvaranje fabrika i novih radnih mesta na osnovu tog novca koji bi kompanija trebalo da vidi u 2023. godini. 

Intel je na sastanku povodom loših rezultata objavio i da napušta svoje poslovanje sa Optane memorijama – koje je zadržao uprkos prodaji većine svog SSD posla kompaniji SK Hynix 2020. godine, kao i  sve poslove koji se tiču dronova. 

Sudeći po predstavnicima kompanije, drugi i treći kvartal ove godine bi trebalo da predstavljaju najniži tačku na kojoj će se Intel naći, i da će nakon toga situacija krenuti da se popravlja. 

Poređenja radi, Qualcomm je objavio da je njegovo poslovanje sa čipovima za telefone u porastu od 59 odsto u drugom kvartalu. 

Oceni tekst

5
1 glas
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Miloš Stanković Miloš Stanković 02.08.2022.
3
1

Redak tekst na srpskom o industriji poluprovodnika. Predlažem autoru da napiše tekst o problemu krize u isporuci čipova. Tu mi nešto smrdi. Bavim se razvojem hardvera 15 godina. 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima