Blog Autori Siniša Nimčević
Siniša Nimčević

Siniša Nimčević

11

Nakon frilans rada u zlatno doba Elance platforme i putešestvija (i radnog iskustva) po Londonu, vraća se u rodnu Suboticu leta gospodnjeg 2018. Sa oko 10 godina iskustva u vebu, specijalizuje se u javaskriptu i piskara ne bi li dublje istražio neke teme i preneo znanje. Uvek otvoren za ćaskanje, savete i konstruktivnu kritiku.

Svi tekstovi autora

15.11.2022. ·
5 min

Kada je vreme da se menja posao?

U karijeri svakog programera dođe trenutak (uglavnom je to ponedeljak ujutru), kada poželi da menja posao. Sa godinama to postane želja za menjanjem karijere, ali o programerima koji sanjaju o gazdinstvu, a nisu prekopali metar bašte, nekom drugom prilikom.  (više)

24.08.2022. ·
5 min

Voli me - ne voli me - Ljubavno pismo programiranju

Mnogi programeri na početku karijere ne vole programiranje. Moram da primetim i da istaknem razliku između - “napisao sam nešto što radi (da dobijem platu na kraju meseca)” i “napisao sam dobar kod”. I ne samo na početku karijere, to ljude ume da prati i mnogo duže. Tu počinjem od sebe. Zamislite majstora koji pravi satove, i kada mu neko kaže da napravi još jedan sat, on se isfrustrira. Kada mu neko kaže da hoće baš ovakav ili baš onakav sat, on nađe izgovor zašto takvi kaiševi ili takve skazaljke nisu višu u modi. To su programeri ukratko.  (više)

29.07.2022. ·
7 min

Spajanje komponenata (web) aplikacija

Kada govorimo o spajanju komponenata neke aplikacije, dotičemo se vrlo rudimentarnog dela softverske arhitekture. Možda su negde gore "oblaci", redirekcije i redis keševi, ali u dnu svega je izvorni kod koji mi gledamo tokom održavanja i nadogradnje sistema. (više)

11.07.2022. ·
5 min

Kognitivna kompleksnost koda

Ciklomatska kompleksnost je termin skovan od strane Thomas J. McCabe-a davne 1976. (u Fortran okruženju), da bi se opisao proces merenja “lakoće testiranja i održavanja” kontrolnog toka nekog modula. Njegov pristup je primena matematičkih modela kojima otkrivamo koliko je testova potrebno da se u potpunosti “pokrije” neki metod.  (više)

30.05.2022. ·
6 min

Kuća pos'o, pos'o kuća - uporedna analiza

Tri najčešće primenjena formata rada za programere su freelance rad, klasičan rad u firmi i remote rad. U današnje vreme, sa pojavom co-working prostora u većim gradovima, a i sa dolaskom plandemije, sva 3 vida su dobila svoje hibridne verzije, ali ću ja pokušati da se držim standardnih definicija i pri svemu budem što objektivniji. Šta su dominantni vidovi rada, i koji je za vas najbolji? (više)

21.04.2022. ·
5 min

Web Components - prolazni trend ili budućnost

Neretko na javascript konferencijama, barem jedan termin dnevno zauzimaju teme kao što su PWA, web3 i, tema ovog teksta Web Components. Iako, po nekom mom subjektivnom osećaju, interesovanje prema njima nije još dovoljno konstantno, neki eksperti u polju su optimistični, a caniuse.com odiše prijatnim zelenilom.  (više)

01.04.2022. ·
4 min

Komentarisanje koda - šta je pisac hteo da kaže

  Komentar je “neuspeh” pri izražavanju kodom.  Ako niste uspeli [da se jasno izrazite], napišite komentar; ali težite da ipak uspete. Robert C. Martin  (više)

31.01.2022. ·
9 min

Pisanje CSS-a u ekosistemu JavaScript komponenata

Smatram da je sledeći korak, i nešto čemu treba stremiti, CSS-in-JS rešenje. (više)

08.12.2021. ·
6 min

Nepodnošljiva lakoća seniorata - kako, kad, s kim i gde?

Važna napomena - nameravam da delim lično iskustvo i mišljenje - ono što ja predlažem možda nije najlakši, a sigurno nije jedini način da junior postane “senior”. Takođe, svestan sam da je ova titula često arbitrarna i situaciona - “seniorat” koji ja spominjem se više odnosi na titulu “majstor zanata” u nekoj uskoj specijalizaciji nego na stavku u Curriculum Vitae pdf-u. (više)