10.10.2022. ·
1 min

iPhone bi mogao da ima potpuno novi sistem za punjenje nakon novog EU zakona

iPhone bi mogao da ima potpuno novi sistem za punjenje nakon novog EU zakona

Evropski parlament izglasao je danas novi propis koji zahteva od svih proizvođača da počnu koriste isti port za punjenje mobilnih telefona, tableta i kamera do 2024. godine. 

Ova odluka predstavljaće najviše problema Appleu, jer telefoni tehnološke firme iz Kupertina koriste drugačiji konektor za napajanje. 

Glasanje je potvrdilo prethodni dogovor između EU institucija po kom će USB-C konektori koje koriste Android uređaji postati EU standard. Ovaj potez primoraće Apple da promeni port za punjenje na gotovo svim kompanijinim proizvodima. 

Nova pravila takođe pokrivaju e-čitače, slušalice i druge uređaje i tehnologije, pa bi samim tim mogla da naprave problem i drugim proizvođačima kao što su Samsung i Huawei. 

Apple je u prošlosti upozoravao da bi ovakav predlog mogao da negativno utiče na inovacije i stvori nepotrebni otpad. 

Ipak, čini se da će iPhone 15, koji se očekuje u 2023. godini, gotovo sigurno imati USB-C port. 

Mnogi veruju da je ovo pobeda zdravog razuma, jer, iako Apple ima pregršt proizvoda sa lightning kablom, sveprisutnost USB-C konektora na gotovo svim elektronskim proizvodima ovu harmonizaciju čini potpuno logičnom. 

O ovoj promeni govorilo se godinama unazad, a konkretne akcije preduzete su nakon brojnih pritužbi iPhone i Android korisnika da su primorani da koriste i kupuju različite punjače za svoje uređaje. 

Evropska komisija veruje da će ovaj potez dovesti i do uštede korisnika koja na globalnom nivou može da iznosi i do 250 miliona evra. 

Oceni tekst

3
4 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima