IT Vesti

Njuškanje svake pore IT tržišta.
Gnezdo svih potrebnih podataka o tržištu, na jednom mestu.

Blog IT Vesti
29.11.2022. ·
4 min

Najveća otpuštanja u IT industriji u oktobru i novembru 2022.

Kako se globalne poslovne turbulencije povećavaju, tehnološke kompanije pokušavaju da pregrme oluju smanjujući broj zaposlenih.  Tehnološke kompanije našle su se u velikim finansijskim problemima ove godine, što je za rezultat imalo smanjenje broja zaposlenih. 

28.11.2022. ·
4 min

Šta se promenilo u srpskom IT-ju dolaskom ruskih firmi?

Sukob u Ukrajini doneo je i nastaviće da donosi mnoge promene na koje niko nije ostao imun. Razumljivo, oni koji su najviše pogođeni promenama i primorani da se prilagođavaju „kako znaju i umeju“ upravo su Rusi i Ukrajinci. Mnogi od njih, koji su bili u mogućnosti, utočište su potražili u Srbiji. Preselili su ovde kompletne porodice, pa i firme.

HelloWorld
0
23.11.2022. ·
2 min

Github Copilot vs. Replit Ghostwriter: Koji asistent za programiranje je bolji?

Ghostwriter kompanije Replit je asistent za programiranje koji koristi AI tehnologiju koji može da vam pruži sugestije koje kodiranje čine lakšim. Ghostwriter radi u onlajn development okruženju koje je slično onom koje nudi GitHubov Copilot kako bi prepoznao i kreirao kod u različitim programskim jezicima sa ciljem da ubrza kompletan development proces.  

21.11.2022. ·
1 min

Završena osma po redu TX konferencija

Kompanija TX services 15. novembra organizovala je osmu po redu TX konfrenciju koja je postala centralni događaj za zaposlene u TX-u.

10.11.2022. ·
3 min

Najbolji Android telefoni za programere

Odabrati pravi telefon nikada nije lako. Svako želi specifične funkcije i specifikacije od svog telefona, a to se posebno odnosi na programere.  Bilo da ste već iskusni programer, ili tek ulazite u industriju, teško je zamisliti obavljanje posla bez pravog telefona. 

09.11.2022. ·
9 min

Dobar Developer Advocate zna da olakša život programerima

U toku prošle nedelje, 3. i 4. novembra održana je treća Heapcon konferencija u orgnanizaciji Heapspace-a. Posetioci su tokom dva dana imali priliku da čuju stručnjake iz delova sveta, a neke od tema o kojima je bilo reči su: kako Google razvija svoje proizvode i koja je opasnost njihove međusobne zavisnosti, šta je sledeći korak u razvoju AI tehnologija iz ugla svetskog marketing eksperta, kako kognitivna nauka i psihologija mogu da doprinesu efikasnijem dizajnu korisničkog iskustva, kao i druge...

HelloWorld
1
07.11.2022. ·
4 min

Da li su lozinke koje vam čuva Google Chrome bezbedne?

Teško je opovrgnuti sve prednosti korišćenja Google Chrome browsera, pogotovo mogućnost pamćenja lozinki i njihovo automatsko unošenje. Međutim, da li je Chrome dovoljno bezbedan da bismo mu poverili tako važan zadatak? 

02.11.2022. ·
6 min

Marko Vučetić ispred sajta HelloWorld na Blic Biznis panelu: IT sektor neće doživeti "opipljive" promene u 2022.

Iako se mislilo da će kriza usporiti zapošljavanje u IT sektoru, desilo se potpuno suprotno. Tražnja za IT kadrovima u Srbiji nikada nije bila veća. Prosečna plata je 1.600 evra, najveća je 8.000 evra, ali tu nije kraj. Srbiji sada možda nedostaje i do 50.000 IT kadrova, a plata će nastaviti da raste sve dok raste tražnja, poručeno je sa "Blic Biznis" panela na temu "Kriza na tržištu IT kadrova - Šta nam je činiti".

HelloWorld
0
02.11.2022. ·
2 min

Ransomware: Najčešći počeci napada i dva ključna načina za zaštitu

Stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju da napadači najčešće koriste dve različite tehnike kako bi upali u sisteme.  Preko polovina ransomware napada sada počinje tako što kriminalci zloupotrebljavaju ranjivosti u udaljenim i internet sistemima maksimalno koristeći nepečovane bezbednosne probleme.