IT Vesti

Njuškanje svake pore IT tržišta.
Gnezdo svih potrebnih podataka o tržištu, na jednom mestu.

Blog IT Vesti
31.10.2022. ·
4 min

Kako napisati recenziju o poslodavcu

U zavisnosti od toga koliko dugo obitavaš na IT tržištu, manje-više shvataš značaj recenzija o poslodavcima. Bilo prilika u kojima si se oslanjao na iskustva drugih kandidata sa razgovora za posao, na pitanja koja su im postavljena, na opis zadatka koji su radili, na stanje u firmama koji su drugi opisali. Naravno, uzmeš to sve sa rezervom, ali pročitaš. Čitaš i novije i starije i ono što je arhivirano, da vidiš kako se situacija kroz godine razvijala (ipak već više od 7 godina prikupljamo recenzije). Čitaš i upijaš da ti neka informacija ne bi promakla. Promena posla je velika i važna odluka. Valjalo bi da se bazira na relativno pouzdanim informacijama.  

28.10.2022. ·
2 min

Intel otkrio sva unapređenja koja donosi novi Thunderbolt 

Intel je prikazao novi verziju Thunderbolta, kompanijine tehnologije za prenos podataka i punjenje uređaja. Poput USB 4 version 2 standarda, na kom je baziran, nova Thunderbolt verzija biće u stanju da dostigne maksimalne brzine od 80 gigabita u sekundi, ali će biti u mogućnosti da izvuče i 120Gbps kako bi izašao na kraj sa displejima visoke rezolucije. 

27.10.2022. ·
1 min

Završena konferencija Neformalno obrazovanje – odgovor na izazov rasta IT industrije

U utorak 25.10. u Naučno-tehnološkom parku u Nišu Marko Vučetić ispred sajta HelloWorld.rs imao je priliku da u okviru konferencije "𝐍𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐧𝐨 𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 - 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫 𝐧𝐚 𝐢𝐳𝐚𝐳𝐨𝐯 𝐫𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐈𝐓 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐞“ govori o trenutnoj potrebi za IT kadrovima na tržištu rada. U sklopu konferencije održana su 3 panela: Stanje i potreba IT scene; Neformalno obrazovanje u funkciji razvoja IT karijere; Sinergija IT kompanija i edukativnih centara – projekcija potreba velikih kompanija. Stručnjaci iz IT sektora sagledali su situaciju na tržištu rada i dali kratak uvid, kako rešiti problem sa kadrovima ali su se i složili sa činjenicom da je neformalno obrazovanje podjednako bitno koliko i formalno obrazovanje. Marko je ispred sajta HelloWorld.rs prisutnima poručio da je za početnike u IT sektoru objavljeno samo 10% oglasa i apelovao je da mladima treba dati šansu da se dokažu.

HelloWorld
0
25.10.2022. ·
2 min

Microsoft donosi Teams, Office, Windows i Xbox u Meta VR 

Činilo se da su Microsoft i Meta prošle godine bili na putanji direktnog sudara. Obe kompanije žestoko su se borile za polsovnu budućnost Metawersea. 

20.10.2022. ·
8 min

Održan vebinar: Kako razvijati IT karijeru u Srbiji?

U okviru Regionalnog sajma poslova održan je vebinar na temu „Kako razvijati IT karijeru u Srbiji?“ u organizacija sajta HelloWorld, na kome su govorili Iva Vlastelica, IT Recruiter, CreateQ, Boban Đorđević, Software Engineer & Software Development Lead, NETCONOMY i Predrag Milutinović, Senior development manager, Hyperoptic. Moderatorka vebinara bila je Bojana Ćirić sa sajta HelloWorld.

17.10.2022. ·
2 min

Veliko interesovanje za Heapcon konferenciju - prodato preko 400 karata

Organizatori Heapcon-a, regionalne tehnološke konferencije za softverske inženjere i tehnološke biznise, objavili su da su regularne karte rasprodate i da su ostale još online karte za učešće na konferenciji.

HelloWorld
0
13.10.2022. ·
2 min

Svi VR noviteti koje je Meta najavila na som Meta Connect događaju

 Facebookova roditeljska kompanija Meta želi da nas ubedi da počnemo da koristimo VR za druženje, povezivanje, rad, fitnes i sve drugo što možemo da zamislimo.

10.10.2022. ·
1 min

iPhone bi mogao da ima potpuno novi sistem za punjenje nakon novog EU zakona

Evropski parlament izglasao je danas novi propis koji zahteva od svih proizvođača da počnu koriste isti port za punjenje mobilnih telefona, tableta i kamera do 2024. godine.  Ova odluka predstavljaće najviše problema Appleu, jer telefoni tehnološke firme iz Kupertina koriste drugačiji konektor za napajanje. 

06.10.2022. ·
2 min

Intel i Samsung predstavili svoju viziju laptopa budućnosti

Intel i Samsung prikazali su novi tip laptopa... ili tableta.  Intel i Samsung imaju još jednu novu ideju o tome kako se može napraviti PC – slajder uređaj sa ekranom čija površina se povećava kada povučete ivicu kompjutera, ili tableta.  Novi slajder PC nema tastaturu, i samim tim više liči na tablet, ali sa dijagonalom ekrana koja se kreće od 13 do 17 inča, više podseća na PC.