Blog

Blog je mesto gde možeš da čitaš o navikama IT-evaca, najavama IT dešavanja, aktuelnostima na tržištu, savetima i cakama kako da uspeš na ovom dinamičnom polju.

Blog
07.12.2022. ·
6 min

Najveće greške koje velike IT kompanije prave prilikom otpuštanja i zapošljavanja ljudi

Twitter, Stripe, Salesforce, Zendesk, Tesla, Meta i mnoge druge velike kompanije najavile su brojne otkaze zaposlenima, od kojih su se neki već desili, a neki tek predstoje.  Facebookova roditeljska kompanija Meta objavila je da će otpustiti 13% svog osoblja, ili 11.000 ljudi, nakon što je Mark Zuckerberg izjavio da je precenio koliko će internet prodaja rasti usled pandemije.  (više)

05.12.2022. ·
5 min

Sve što je potrebno da znate o Mastodonu, društvenoj mreži na koju prelaze nezadovoljni Twitter korisnici

Twitter je postao prilično haotično mesto za mnoge nakon što ga je preuzeo Elon Musk – krajem oktobra otpušeno je oko polovine zaposlenih, a nove funkcije, poput sivih verifikatora, sporadično se pojavljuju i nestaju i pre nego što ljudi uspeju da se na njih naviknu ili ih prihvate.  (više)

29.11.2022. ·
4 min

Najveća otpuštanja u IT industriji u oktobru i novembru 2022.

Kako se globalne poslovne turbulencije povećavaju, tehnološke kompanije pokušavaju da pregrme oluju smanjujući broj zaposlenih.  Tehnološke kompanije našle su se u velikim finansijskim problemima ove godine, što je za rezultat imalo smanjenje broja zaposlenih.  (više)

28.11.2022. ·
4 min

Šta se promenilo u srpskom IT-ju dolaskom ruskih firmi?

Sukob u Ukrajini doneo je i nastaviće da donosi mnoge promene na koje niko nije ostao imun. Razumljivo, oni koji su najviše pogođeni promenama i primorani da se prilagođavaju „kako znaju i umeju“ upravo su Rusi i Ukrajinci. Mnogi od njih, koji su bili u mogućnosti, utočište su potražili u Srbiji. Preselili su ovde kompletne porodice, pa i firme. (više)

HelloWorld
1
23.11.2022. ·
2 min

Github Copilot vs. Replit Ghostwriter: Koji asistent za programiranje je bolji?

Ghostwriter kompanije Replit je asistent za programiranje koji koristi AI tehnologiju koji može da vam pruži sugestije koje kodiranje čine lakšim. Ghostwriter radi u onlajn development okruženju koje je slično onom koje nudi GitHubov Copilot kako bi prepoznao i kreirao kod u različitim programskim jezicima sa ciljem da ubrza kompletan development proces.   (više)

21.11.2022. ·
1 min

Završena osma po redu TX konferencija

Kompanija TX services 15. novembra organizovala je osmu po redu TX konfrenciju koja je postala centralni događaj za zaposlene u TX-u. (više)