09.06.2022. ·
2 min

10 veština koje će biti najtraženije u 2022. ako ste frilenser ili radite iz kancelarije

10 veština koje će biti najtraženije u 2022. ako ste frilenser ili radite iz kancelarije

Kao i mnoge druge, tehnološka industrija je prošla kroz turbulentan period usred ekonomskog uticaja koji je corona virus imao na ceo svet. Međutim, novi podaci pokazuju da je interesovanje za poslove u sferi tehnologije poraslo za 35 odsto. Sve više i više frilensera upušta se u složenije profesije kao što su programiranje, IT, marketing i poslovno savetovanje, pokazuju rezultati popularne frilens platforme Upwork. 

Veštine sa najvećom porastom potražnje na ovoj platformi su trenutno web programiranje (43%), web dizajn (31%) i marketing na društvenim mrežama (25%). 

Ova promena u tipu posla za koji se frilenseri odlučuju dolazi u trenutku kada sve veći broj kompanija nailazi na probleme u angažovanju full-time radnika, a dodatno na ruku frilensera ide i činjenica da je tržište u ovom trenutku zbog toga veoma kompetitivno.  

Digitalna transformacija donosi i nove tehničke zahteve za poslodavce, koji moraju da ih prihvate ukoliko žele da njihove kompanije i dalje budu, ili postanu, kompetitivne. 

Sa druge strane, sve veći broj full time napušta svoje poslove u rekordnom broju, što dodatno otežava pronalaženje i zadržavanje stručnog kadra još težim. 

Kompanije koje se bave regrutovanjem za tehnološke i IT pozicije su veoma svesne situacije u kojoj se tržište rada nalazi – što dodatno podiže potražnju za frilenserima sa iskustvom u webu i programiranju. 

Ukoliko trenutno tražite posao u ovoj branši, ili planirate da u nju uđete, identifikovali smo neke od najtraženijih veština koje je potrebno da imate ako ste frilenser ili radite iz kancelarije puno radno vreme. 

Sudeći po platformi Uprwork, ovo su 10 najtraženijih veština koje traže IT i tehnološke kompanije ako ste frilenser: 

  1. Web design
  2. Word Press
  3. Web programiranje 
  4. JavaScript 
  5. CSS 
  6. HTML 
  7. PHP 
  8. Shopify 
  9. API 
  10. Grafički dizajn 

U Upworku tvrde da će frilenseri koji poseduju ova znanja imati „ključnu ulogu“ u popunjavaju praznina i rešavanju ključnih potreba kompanija u 2022. 

Podaci do kojih je Upwork došao sakupljani su u periodu od januara 2021. godine do oktobra 2021. godine.  

Svaka veština imala je barem 500 projekata koji su objavljeni u ovom periodu, a godišnji rast procenjen je poređenjem bruto potražnjom servisa u 2021. sa bruto potražnjom u 2020. godini. 

U slučaju da ste u potrazi za full time poslom, potrebne veštine se malo menjaju iz prostog razloga što su u pitanju poslovi za koje rad na daljinu nije idealna opcija, ili kompanije jednostavno veruju da je za bavljenje tih poslova potrebno da zaposleni budu fizički prisutni u kancelariji. 

Pogledajte informacije do kojih je došao sajt edyoucated: 

  1. Data Science 
  2. Veštačka Inteligencija 
  3. UX dizajn 
  4. Web development 
  5. Coud Computing 
  6. Blockchain programiranje 
  7. Remote Communication & Collaboration 
  8. Data & IZ bezbednost 
  9. Stress management 
  10. Inovation management 

 

Oceni tekst

4
12 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima