15.10.2021. ·
6 min

12 tipova programera sa kojima ćete se sigurno sresti tokom svoje karijere

12 tipova programera sa kojima ćete se sigurno sresti tokom svoje karijere

Programeri imaju reputaciju da su pomalo „drugačiji“ od ljudi koji se bave drugim profesijama. Zapravo, čak i među developerskom zajednicom postoje određeni stereotipi i tipovi programera koji mogu izgledati pomalo neobično kolegama iz drugih IT sfera. 

Ponekada je dovoljno pogledati oko sebe kako biste odmah prepoznali o kakvim sterotipima se radi, a ponekada vam oni mogu promaći usled svakodnevne gužve i obaveza. 

Bez obzira na tip posla koji obavljaju, programeri se mogu podeliti na nekoliko tipova, od kojih svaki ima svoju snagu i slabosti. 

Mi smo odlučili da izdvojimo neke od tipova koji su najprisutniji u svetu programiranja, a vi svakako možete da dodate sve one koje smo zaboravili u komentarima. 

Gandalf 

Baš kao i „pravi“ Gandalf, ovaj tip programera je poput čarobanjaka kada je programiranje u pitanju. U pitanju je ozbiljan igrač, ali bi uvek tebalo da ga držite u pozadini i zovete u pomoć samo u slučajevima krajnje nužde i velikog očaja.  

Mučenik 

U bilo kojoj drugoj profesiji, mučenik je klasičan radoholičar. Međutim, u svetu developera, mučnik ide znatno dalje od toga i prelazi u potpuno novu dimenziju. Radoholičari barem s vremena na vreme odu kući kako bi se istuširali i spavali. Sa druge strane, mučenik je ponosan na sve svoje žrtve i nema problema da zaspi za stolom prepunim dostavljene hrane. Možda najveći problem sa mučenikkom je to što tu žrtvu niko nije tražio od njega, ali on nema problem da nabija krivicu svim drugim zaposlenima koji idu na piće posle posla dok on ostaje kako bi za jednu noć završio posao za naredne tri nedelje. 

Večiti tinejdžer 

Iako imaju veliko znanje i sa njimna je zabavno raditi, večiti tinejdžer nikada nije odrastao, već je ostao u svojoj omiljenoj eri, što se može videti i po načinu na koji se oblači i muzici koju sluša.  

Problemi nastaju kada pokuša da se ponaša kao što se ponašao pre 30ak godina kako bi zaokružio svoj životni stil i pokazao da su godine samo broj. Posao može postati znatno teži kada vam kolega na posao dolazi pravo iz provoda sa mamurlukom svaki dan. 

Nindža 

Nindža je najvredniji član tima. Baš kao što je to slučaj sa legendarnim ubicama, uopšte nije potrebno da znate da li je u kancelariji i da li nešto radi, ali rezultate ćete sigurno videti sutradan. Nindža će bez ikakvih problema u 4 ujutro poslati kod koji rešava veliki problem na koom ste planirali da radite ceo vikend – i to bez vašeg znanja. 

Nevidljiv, neprimetan i ubojito efikasan. 

Buntovnik 

Iako nindže zvuče kao buntovnici, oni ne eksperimentišu. Jedan od najkreativnijiih tipova programera su svakako buntovnici. Njihov moto je: „Pravila postoje da bi se kršila“. Oni konstantno traže nova rešenja, bolje jezike i kvaliteniji kod. Problem je u tome što vrlo često može da se desi da najveći deo svog vremena provedu u eksperimentisanju, a kršenje pravila ponekada može da zbuni ostatak tima i umanji im produktivnost. 

Teoretičar 

Teoretičar zna sve što može da se zna o programiranju i kodu. U stanju je da vam satima drži predavanja o istoriji nekog opskurnog programskog jezika. Međutim, problem leži u činjenici da ne zna ništa o razvoju softvera. Kada teoretičar napiše kod, on je toliko elegantan da obični smrtnici ne mogu sa njim da izađu na kraj i razumeju ga u potpunosti. Svaki blok koda je maksimalno utegnut – nauštrb dugovečnosti i čitljivosti. 

Indijanac 

Indijanac je sila prirode koju niko ne može da zaustavi. Uvek je odličan programer i može da završava projekte nekoliko puta brže od kolega. Ipak, ta brzina dolazi nauštrb kvaliteta. Kauboj veruje da proveravanje koda traje predugo, kao i komunikacija sa kolegama...jasno vam je o čemu se radi. 

Njegov kod je potpuni nered jer radi toliko brzo da uopšte ne dolazi do refactoringa. Velike su šanse da njegov kod izgleda kao knjiški primer šta nikako ne treba raditi, ali nekom magijom sve radi savršeno. 

Uključivanje indijanca u projekat za koji je poštovanje rokova važnije od pedantnosti će uvek dovesti do završetka koda u predviđenom vremenu. 

Indijanac je u stvari glasnija i neurednija verzija nindže zapravo. 

Padobranac 

U pitanju je programer kog šaljete da spase umirući projekat. Njegov posao jeste da se spusti iza neprijateljskih linija i obavi posao. Problem je u tome što ne poseduje previše strpljenja za dugogorčne misije, ali njegova vrednost leži u tome što bez ikakvih problema može da uči iz nepoznatih baza koda i efikasno ih koristi. 

Možda nema dovoljno znanja da radi na coreu koda, ali sigurno će izvojevati pobedu tamo gde je ceo tim poražen. 

Mediokritet 

„Dovoljno dobro“ je sve što ćete dobiti od ovakvog programera. Iako mu je potrebno više vremena da stvori kod koji je gori od svega što su kolege do tog trenutka uradile, on je „dovoljno dobar“ da ostane zaposlen. 

Uvek će moći da vam ispriča o mnogim projektima kojih je bio deo, samo ne tražite detalje, jer ni on sam ne zna šta je tačno radio. 

Ako se uvuče u neki tim, sva je prilika da će zauvek ostati u njemu. 

Gospodin 90% 

On uvek gotovo uspe da reši problem, ali mu uvek promakne nešto što celu funkciju čini aljkavom ili neupotrebljivom. Više mu je stalo do samog koda nego do krajnjeg rezultata. 

Njegov napredak na prvu ruku izgleda odlično jer uspeva da štiklira sve najvažnije stvari na to-do listi. Ali kada dođe red na proveru, bićete najverovatnije razočarani jer će sve što je uradio morati da bude prerađeno. 

Copy-paste coder  

Većinu vremena zapravo ne zna šta radi, ali je počeo sa programiranjem pre mnogo godina. Svakog dana zahvaljuje se višim silama na postojanju bekapa i code versioning sistemima, jer svaki put kada proba da uradi nešto – postoji velika šansa da će doći do problema. 

Prosvetitelj 

Prosvetitelj uvek insistira na tome da stvari uvek mogu biti unapređene bacanjem svih alata i procesa koje trenutno koristite i njihovom zamenom novim. 

Sa druge strane, odlično poznaje razvoj softvera, ali je jako tanak kada dođe trenutak za programiranje. 

Prosvetitelj je definitivno project manager u srcu, ali mu jednostavno nedostaje znanja ili iskustva da se nađe u toj ulozi. 

 

Da li vam neki od ovih opisa zvuči poznato? Da li neki od ovih tipova programera dominira na vašem radnom mestu?  

Najbolji savet jeste da prigrlite sve tipove programera jer su nehomogeni timovi tipično produktivniji, i da svaki od ovih tipova ima svoje prednosti koje će doneti boljitak vašem timu.  

Naravno tu su i mane. 

Zato je veoma važno da pažljivo birate članove tima jer će na kraju dana svaki projekat i rezultati zavisiti od njih. 

Oceni tekst

4
289 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

5 komentara

clariset clariset 19.10.2021.
2
2

Gluplji tekst nisam procitao

Pocetnik Pocetnik 20.10.2021.
0
0

Bas zabavan clanak :)

Troglodit Troglodit 20.10.2021.
1
0

Ovo je pisala žena HR-a lokalne outsourcing izrabljivačnice.

Dela Dela 20.10.2021.
2
0

Totalno promaseno.Zao mi je sto sam gubila vreme citajuci tekst.

Балша Балша 22.10.2021.
0
0

А је л вама пао водокотлић на главу кад сте пуштали воду?

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga