31.12.2021. ·
4 min

7 surovih promena koje donosi Windows 11 

7 surovih promena koje donosi Windows 11 

 Čini se kao da svaka nova verzija Windowsa sa sobom donosi neko novo razočaranje. Windows 95 je bio prilično dobar, Windows 98 nije, Windows Xp je bio gotovo legendaran, Windows Vista je bio legendarno loš, Windows 7 je bio gotovo savršen.... 

Windows 10 je takođe bio prilično dobar, i to nas dovodi do Windowsa 11. 

Bilo je krajnje vreme da Microsoft uradi nešto po pitanju svog operativnog sistema, ali to ne znači da najnovija verzija ispravlja sve ranije probleme i donosi besprekorno korisničko iskustvo. Naprotiv. 

Ako se spremate da pređete na Windows 11, spremite se za određene probleme i nedostatke. 

Menjanje browsera je poput pucnja u mraku 

Microsoft baš želi da svi koristimo Edge, koji zapravo i nije toliko loš browser. Međutim, Windows je oduvek bio okrenut izboru, što, čini se, više nije slučaj. Ako kojim slučajem ipak ne želite da koristite Edge, morate da se upustite u krajnje neugodnu potragu za svim bitnim i najčešče korišćenim default tipovima fajlova ( .htm, .html, .pdf, .shtml a) i ručno menjanje istih na to da se otvaraju u drugom browseru – jedan po jedan. 

U Windowsu 10 je bilo moguće i postaviti drugi browser kao defaultni i prilikom instalacije, ali ni to više nije moguće. 

Kao što smo rekli, Microsoft zaista želi da koristite Edge. U ranijim verzijama Wndowsa jednostavno ste mogli da automatski pretražite sve aplikacije i izvršite promenu. To je sada prošlost u Windowsu 11. 

Imate samo deset dana na raspolagnaju da se vratite na staru verziju Windowsa ako niste zadovoljni 

Microsoft vam po instalaciji Windowsa 11 pruža samo 10 dana lufta da se predomislite i vratite na stariju verziju Windowsa.  

Zato je jako, ali jako, važno da istog trenutka prepustite istraživanju Windowsa 11 kako biste nakon ovog roka bili sigurni da želite da nastavite da ga koristite. Ako sačekate koji minut više, zauvek postajete ponosni vlasnik Windowsa 11 bez mogućnosti da se downgradujete na prethodnu verziju. 

Windows 11 Home vam ne dozvoljava da koristite lokalni nalog za početno podešavanje 

Ako želite da koristite vaš kompjuter onako kako vi to želite, bez registrovanja i logovanja sa Microsoft nalogom svaki put kada želite da koristite svoju mašinu i bez prilike da Microsoft cloud prati svaki vaš potez, ponestalo vam je sreće. 

Windows 11 Home vam ne dozvoljava da imate lokalni nalog. Windows 10 je ovo otežao, ali ste ipak imali mogućnost, a sada morate da se ulogujete sa svojim Microsoft nalogom pre nego što krenete sa poslom. 

Open File lokacija više ne postoji 

U windowsu 10 postojala je opcija Open File Location. Ako vam je bio potreban neki file i tražli ste ga preko Search opcije, mogli ste desnim klikom na rezultat da u meniju odaberete ovu opciju i Windows bi otvorio novi prozor sa folderom u kom se fajl nalazi.  

Ovo je bio veoma brz i produktivan način da pronalazite lokaciju određenih fajlova i manipulišete njima. 

Ta opcija u Windowsu 11 više ne postoji. 

Control panel je potpuni nered 

Godišnji prihodi Microsofta se mere u milijardima, zapravo desetinama milijardi dolara, i vrlo lako biste pomislili da kompanija sa svim tim novcem može da napravi konzistentan sistem podešavanja u svom možda najvažnijem proizvodu. 

Microsoft nas je godinama primoravao da živimo u užasnom spoju Settings interfejsa i Control Panel interfejsa.  

Svako bi pomislio da je kompanija imala više nego dovoljno vremena i novca da od lansiranja Windowsa 10 (2015. godina) uradi nešto po tom pitanju i uvede red i pruži nam unifikovana podešavanja. Međutim, svako bi se prevario. 

I dalje ćemo morati da lutamo između dva interfejsa podešavanja u potrazi za onim šta nam treba. 

Search Bar više ne postoji 

Ovo je još jedna zgodna opcija koju je Windows 10 imao koja je zakomplikovana dolaskom Windowsa 11. Search bar koji je postojao unutar Task bara više ne postoji. 

Samim tim, Microsoft je uradio još jednu stvar koja smanjuje lakoću korišćenja Windowsa, pogotovo kada su novi korisnici u pitanju. 

Istina, i dalje postoji ikonica lupe, ali, da li za nove korisnike postoji nešto lakše od polja u kom stoji – „ukucajte ovde za pretragu“? 

Kompletna hardverska kompatibilnost je bukvalno opasna 

Iako je moguće zaobići minimalne hardverske zahteve Windowsa, to nije nešto što preporučujemo. 

Microsoft je svakako imao dosta izbora kada je postavljanje strožijih minimalnih hardverskih zahteva u pitanju. Zahtevanje od modernog Windows korisnika da koristi hardver koji može da olakša sajber napade samo otežava život korisnicima. 

Prestanak podrške za starije verzije operativnog sistema sasvim sigurno će ostaviti veliki broj korisnka sa ranjivim računarima koje ne mogu da nadograde na najnoviju verziju. 

Microsoft zaista nije morao da postavi ovoliko rigorozne zahteve za Windows 11, pogotovo kada u obzir uzmemo da to nije donelo velike rezultate po pitanju hardverske kompatibilnosti – Windows 11 je već imao probleme sa ADM čipovima i SSD NVMe drajvovima. 

Iskreno se nadamo da će dobar deo ovih problema biti rešen u hodu, ali dok se to ne desi, budite spremni na određeno maltretiranje u vidu čekanja patcheva i problema sa različitim hardverskim konfiguracijama. 

Oceni tekst

3
48 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

5 komentara

Mladen Pauljev Mladen Pauljev 02.01.2022.
24
5

Nije baš to tačno. Open File lokacija  postoji odmah ispod Opena. Barem kod mene na Win 11 postoji. A postoji i na ovom novom Serveru 2022 build 22518 sa koga ovo piše. Drugo Win 11 mi bolje radi na starom i ne podržanom hardweru iz 2012 sa FX8350 nego sa ovim mojim Ryzenom 9 5900X. Gde problem pravi amdppm.dll za cpu koji je pisan 2009g. A lupa je search bar koja obavlja posao. Samo je treba "stisnuti" klikom miša i sve ti otvara ko na dlanu.

Stefan Stefan 06.01.2022.
24
1

Iskreno ko god da je ovo pisao nije koristio system duze od 2h. Pola stvari netacno ili sa outdated informacijama. Jedino sto je zaista problem jeste drop menu koji izgleda uzasno na vecini aplikacija zbog promene dizajna i to sto nema sat i datum ni jednom ekranu sem main ekrana, mada to su najavili da ce ispraviti za koju nedelju tako da slobodno predjite na win 11.

Boki Boki 10.01.2022.
2
2

Bice bolji od win10 to je sigurno, desetka je bila nocna mora dok drajveri i razne ispravke nisu stigle. Rade stari programi i stari hardver i to sa starim drajverima bez problema. Mnogo je bolja nego desetka u pocetku. Mozete preci bez problema. 

Bojan Bojan 13.01.2022.
0
0

Open File Location funkcija postoji i funkcioniše baš kako treba. Do nje se, kao i do sada, dolazi desnim klikom na željeni fajl iz rezultata pretrage, a u slučaju da korisnik želi da lokaciju fajla otvori u novom prozoru, umesto u prozoru u kome se nalaze rezultati pretraživanja, treba da drži pritusnut taster CTRL prilikom klika.

Rade Rade 14.01.2022.
2
0

Evo instalirao 11 na laptopu koji koriste ćerka i supruga. Ionako svako na tom laptopu koristi svoj Microsoft nalog iz jednostavnog razloga što svako koristi MS Office 365 Home i svoj 1TB One Drive. Što se browsera tiče, treba gospoda da se potrude da Chrome i FireFox postave sve što je potrebno da bi otvarali odgovarajuće dokumente. Zašto bi Microsoft brinuo o tome? Control Panel je oduvek bio prepun svega i svačega, ali to nije nešto što se koristi svaki dan. Kada jednom konfigurišeš Windows, manje više ga ne diraš godinama. Uzgred, kada se setim instalacija 95, 98 i XP koje su trajale po ceo dan, pa jurnjave za drajverima po netu (na modemu). Sada mi više vremena treba da sa Microsoft-ovog sajta downloadujem odgovarajuću verziju i pripremim boot flash, nego sama instalacija.Što se HW tiče, svaka nova verzija Windowsa se potuče sa dotadašnjim hardverom. Legendarni XP je imao ozbiljnih problema sa tadašnjim HW-om do te mere da je gomila tehničara ljudima instalirala Windows 98 ili Windows 2000 na računare sve do 2005 i kasnije...

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima