03.12.2021. ·
6 min

 Da li bi programeri trebalo da razumeju posao product managera

 Da li bi programeri trebalo da razumeju posao product managera

Product manager je vizionar, on razmišlja o svim super stvarima koje čekaju na kraju projekta i identifikuje sve stvari koje su potrebne da celo iskustvo proizvoda bude što prijatnije. Zbog toga, sa sobom uvek imaju poveću listu stvari koje je potrebno spakovati, s tim da se taj spisak može menjati na dnevnom nivou, pa čak i u poslednjem trenutku. Sa druge strane, programeri moraju da razmišljaju o svim načinima koji će im pomoći da stignu do kraja projekta. Svaki put kada product manager napravi promenu, programer mora da duboko udahne i krene da pravi prostor za novi element.  

Prosto rečeno, product manager razmišlja o svim super stvarima koje ga čekaju na odmoru, dok programer mora da rezerviše kartu, hotel i spakuje sve stvari za odmor. 

Ovakav raspored dužnosti svakako stvara određenu tenziju između dve uloge. 

Za početak, veoma je važno da product manager razume posao programera, ali i stvari koje mu mogu praviti probleme u komunikaciji. Isto važi i za programere. 

Kako bismo sačuvali mir unutar timova, navodimo vam neke od najvažnijih stvari koje bi programeri i product manageri trebalo da znaju i razumeju o poslovima ovih drugih kako bi lakše radili na projektu.  

Šta bi product manager trebalo da zna o poslu programera 

Procenjivanje posla developera može biti nezahvalan posao 

Product manager možda misli da je za novu funkciju potrebno svega nekoliko nedelja. U stvarnosti, developer to ne može da proceni unapred. Vrlo često, potrebno je da počne da radi na projektu kako bi ustanovio njegovu kompleksnost, koliko će nova funkcia uticati na rad postojećih i koliko je zaista vremena potrebno za njen završetak. 

Rokovi jesu važni, ali za programera može biti veoma frustrirajuće ako product manager ne razume njegov proces rada i sve detalje sa kojima mora da izađe na kraj kako bi finalni proizvod bio savršen, ili barem dovoljno kvalitetan. 

Razvijanje softvera je delom i umetnost 

Postoje dani kada će develpoer biti inspirisan i uraditi više stvari, a tu su i oni dani kada im je potrebno vreme da isprazne mozak i odmore se, kako bi povratili fokus. Ovo može biti frustrirajuće za product managere, posebno ako su skloni mikro menadžmentu. 

Razlike u tehničkom znanju 

Ponekada razlika u tehničkom znanju između programera i product managera može biti zaista velika, a to može dodatno frustritrati developera jer je prinuđen da stalno uprošćava svoja objašnjenja kako bi product manager shvatio šta tačno radi. 

Promene 

Programeri mrze kada se projekat stalno menja. Ako je promena zaista velika, ili zahteva vraćanje na sam početak, to ih može dodatno frustrirati. Zato je važno da product manager uradi svoj domaći i proceni sve potencijalne rizike pre nego što se oni kansije pretvore u probleme. 

Dobar product manager veruje developerima, postavlja jasne zahteve i kriterijume i pušta tim da radi svoj posao. Odličan product manager je organizovan, prati i obaveštava tim o napretku i brine se o narednim koracima koje je potrebno preduzeti. 

Prioriteti 

Product manager ima svoje planove koje je potrebno da prenese developerima kako bi znali šta je prioritetno. 

Baš kao što se bagovi obeležavaju po nivou bitnosti, isto je važno i za nove funkcije koje bi svaki product manager trebalo da detaljno pogleda i utvrdi sledeće stvari: 

  • Važnost funkcije u odnosu na celokupan sistem 
  • Broj potencijalnih korisnika nove funkcije 
  • Rad potreban da se nova funkcija razvije 
  • Šteta koja bi mogla da nastane ako funkcija nije do kraja završena 
  • Koje su šanse da funkcija neće biti kompletna 

Svaka od ovih stavki bi trebalo da sa sobom nosi vrednost u broju kako bi mogao da se odredi njen prioritet. 

Ako programer samo dobije listu stvari na kojoj su stvari hitne, srednjeg i niskog prioriteta, neće znati koji task da krenu da rade unutar svake kategorije. 

Ako je sve hitno, potrebno je napraviti dodatne prioritete. Ako je sve obeleženo sa hitno, to ne znači da će sve biti završeno brže. Developer će početi da radi sa vrha spiska ako je sve na njemu hitno, ili će izabrati onu stvar za koju se njima čini da je najvažnija. 

Ništa od gore navedenog se najverovatnije neće poklopiti sa željama product managera. Zato bi sistem sa brojevima mogao da olakša posao svima. 

Šta bi programeri trebalo da znaju o poslu product managera 

Product manager želi odgovore 

Programeri mogu biti frustrirani neprekidnom bujicom pitanja koja stižu od product managera, ali njegov posao je da ima dovoljno informacija kako bi mogao da donosi smislene odluke u vezi sa projektom i proizvodom. 

Odgovori na sva pitanja koje pošljau programeri omogućavaju product manageru da mnogo lakše uradi sledeće stvari: 

  • Vidi tačno koji delovi projekta će biti teži za izvođenje, i zašto; 
  • Shvati da li postoji način da se skrati projektovano vreme završetka ili isključe problematičniji delovi; 
  • Reši probleme i donese brze odluke kada dođe do problema u razvoju. 

Želi da programeri čitaju specifikacije 

Veliki deo posla product managera jeste pisanje Product Requirement dokumenata (specifikacija). Ovi dokumenti detaljno otkrivjau za koga ili šta je proizvod namenjen i kako bi trebalo da radi. 

U zavisnosti od proizvoda, specifikacije mogu prilično dugačke, i samim tim, prava noćna mora za čitanje. Međutim, kada programer ne pročita specifikacije, to može dovesti do usporavanja projekta usled postavljanja mnoštva pitanja koja usporavaju tok rada ili pravljenja proizvoda koji nije u skladu sa ciljem projekta. 

Želi povratne informacije 

Developeri ne vole kada product manageri daju rokove ili im se mešaju u posao. Ovo su svakako stvari kojima se product manageri bave, ali kako bi mogli time i uspešno da se bave, potrebne su im povratne infromacije. 

Važno je da na vreme dobijaju sve detalje u vezi sa projektom od developera kako bi mogli da na najbolji način procene šta su prioriteti, kakvi rokovi treba da budu i kada će sve biti gotovo. 

Bez adekvatnog feedbecka developera, product manager je primoran da sam donosi procene, a ukoliko nije dovoljno verziran kada je programiranje u pitanju, te procene će vrlo često biti pogrešne i loše po progamerski tim. 

Zato bitno da između developera i product managera postoji jasan kanal komunikacije i potpuno razumevanje u vezi sa poslom koji je potrebno obaviti kako se ne bi stvarao nepotreban pritisak između ove dve pozicije. 

Dakle, da li bi programeri trebalo da razumeju posao product managera? 

Da, apsolutno. Isto važi i za product managere. 

Obe pozicije rade na identičnom proizvodu i podjednako žele da on uspe. A to je jedino moguće ako se obe strane apsolutno razumeju i poštuju. 

U suprotnom, proizvod će možda biti gotovo na vreme, ali će tehnički biti daleko od savršenog. Ili će možda kasniti, biti tehnički savršen, ali će izgubiti na relevantnosti. 

Kao što smo gore naveli, najbolje rešenje je konstantna komunikacija i postepeno upozavanje sa poslom i obavezama druge strane kako bi se izbegle sve problematične situacije, ali i bolje poznavanje svih potencijalnih problema koji mogu da nastanu tokom rada na projektu. 

Takođe, poznavanje programiranja od strane product managera olakšaće mu da postavlja rokove, taskove i komunicira sa developerima svoje želje. 

Upoznatost sa poslom product managera developerima će dati širu sliku o upotrebnoj vrednosti proizvoda, funkcijama koje su zaista potrebne i ključne, kao i celokupan pogled na njegovu upotrebnu vrednost u stvarnom svetu. 

Bez dobrog timskog rada, gotovo je nemoguće isporučiti proizvod koji će ljudi ceniti, voleti i rado koristiti, jer sve ove stvari podjednako zavise od developera, kao i product managera.  

 

Oceni tekst

3
8 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

D. D. 11.12.2021.
1
1

Nemojte molim vas da objavljujete ovakve clanke, blamantno je citati ih.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga