21.05.2021. ·
2 min

Flash Player stvarno više ne postoji

Flash Player stvarno više ne postoji

Ukoliko još uvek niste, pravo je vreme da odmah deinstalirate Flash Player.

Microsoft apeluje na sve korisnike koji do sada nisu deinstalirali da to učine odmah, veoma je važno jer Flash Player može dodatno usporiti ceo sistem i narušiti funkcionalnost uređaja.

Popularni medijski player doživeo je svoj krah i završio svoje putovanje koje je trajalo 27 godina. Ranije, kada se tek pojavio bio je najbolji na internetu, svi video klipovi pokretani su preko Flash Player-a. Koristio ga je i Youtube.  Adobe je blokirao pokretanje svih sadržaja na Flash Player-u još u januaru ove godine.

Nakon četiri godine od prve najave došao mu je kraj

Velike tehnološke firme Microsoft i Google najavile su da će ukinuti podršku za plugin još 2017. godine. Kao razlog navodili su dolazak sličnih programa za pokretanje video klipova kao što su HTML 5, WebAssembly i Web Gl, kao i nova, bogatija iskustva sa sadržajem koja mogu da pruže.

Za Flash Player bila je problem i bezbednost tokom svih godina korišćenja. Pokazao se kao laka meta za sajber napade. Na osnovu toga, tehnološke kompanije pozivale su programere da koriste druge alate za kreiranje sadržaja na Web-u.

Podršku za Adobe Flash Microsoft je zvanično okončao 31. decembra 2020. godine i to je bio zvaničan datum za kraj softvera (EOL).

Flash sadržaj na Flash Player-u zvanično ne postoji

Od 12. januara flash sadržaj ne radi na Flash Player-u i Web pregledaču.

Adobe još uvek preporučuje deinstaliranje Flash Player-a kako bi se zaštitili sistemi.

Pojedini Windows korisnici razišli su se sa softverom još u oktobru prošle godine, nakon što je Microsoft objavio ispravku koja je uklonila Adobe Flash Player.

Nakon blokade pojavile su se i malverzacije

Najnovija ažuriranja Google Chrome i Microsoft Edge pregledača sada su bez Flash podrške, kao i verzija Mozila Firefox pregledača, Firefox 85.

Nakon svega, pojavio se softver koji tvrdi da je Flash Player. Adobe poziva korisnike da ne preuzimaju takav softver sa web lokacija nezavisnih proizvođača jer je u pitanju prevara.

Oceni tekst

5
212 glasova
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

Tamara Dragićević Tamara Dragićević

Teži stalnom usavršavanju, rad na sebi je ključ svakog uspeha. Zaljubljenik u pisanu reč. Studentkinja književnosti koja je slučajno uplovila u IT svet i dopalo joj se.

3 komentara

R2D2 R2D2 21.05.2021.
0
0

auh. odoh odmah da deinstaliram.

Nikola Nikola 25.05.2021.
0
0

Adobe flash je automatski uklonjen sa updejtom na windows 10. Takodje i internet je explorer je uklonjen na insajder buildu windows 10 tako da ga od oktobra vise nece biti.

Miloye Miloye 26.05.2021.
0
0

Svi digli ruke od Flash playera cak i Adobe. 2005.godina bila je nezamisliva bez njega.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga