02.03.2022. ·
4 min

Google Chrome OS Flex donosi nov život i starijim računarima

Google Chrome OS Flex donosi nov život i starijim računarima

Google Chrome OS platforma prešla je ozbiljan put za jako kratko vreme.  Kada je lansiran 2010. godine, Chrome OS je bio samo brauzer u kutiji – prost operativni sistem dizajniran da služi kao put ka internetu i ništa drugo. Softver nije imao task bar i gotovo nikakva podešavanja. 

Chrome OS je na svom početku u osnovi bio brauzer prozor u punoj veličini, i to je to. 

Ako premotamo film do 2022. godine, Chrome OS je sada ozbiljno kompjutersko rešenje. Između konstantnog širenja platforme i sve brže evolucije načina na koji koristimo kompjutere, Chromebookovi su sada zaista praktična opcija za posao, ličnu upotrebu i učenje. 

Ipak, Google mora da uradi još jednu veliku stvar kako bi zaokružio celinu, a to je da ubedi kompanije da se odreknu Windowsa i zapravo daju priliku njegovom operativnom sistemu

Google Chrome OS je možda u stanju da iznese 95% svih organizacionih potreba jedne kompanije, ali postoji dobar deo starijih programa koji i dalje funkcionišu u Windows okruženju. 

Baš zbog toga je Google pre godinu dana pronašao način da to reši i ponudio kompanijama mogućnost da koriste Windows aplikacije unutar Chrome OS-a. 

Uprkos tome, i dalje postoji zebnja mnogih kada je u pitanju prelazak na potpuno novu platformu, a tu su i troškovi prelaska – posebno ako u obzir uzmemo to da većina kompanija poseduje zalihe starih Windows sistema. 

Upravo tu na scenu stupa Chrome OS Flex. U pitanju je novi proizvod koji izuzetno lako konvertuje svaki stari Windwos ili Mac sistem u potpuno funkcionišuću Chrome OS mašinu koja dobija apadejte na svake četiri nedelje, baš kao i svaki drugi Chromebook. 

Najbolje od svega, sam softver i sve oko njega je potpuno besplatan i dostupan svima – kompanijima, školama i pojedincima. 

Chrome OS Flex snaga 

Chrome OS Flex je u osnovi evolucija softvera pod nazivom CloudReady koji koristi Googleov open-source Chromium kod za stvaranje sredine slične Chrome OS-u. Ova sredina može biti iskorišćena na svakom kompjuteru i potom redovno ažurirana. 

Svi problemi koje je platforma imala kao projekat koji nije povezan sa Googlom, sada su rešeni i ovaj CloudReady koncept je sada potpuno integrisan sa Google ekosistemom. 

Svi zainteresovani bi trebalo samo da preuzmu nov softver, skinu ga na USB drajv i instaliraju na bilo kom starom Mac ili Windows sistemu za nekoliko minuta. 

Ovo je dobra prilika da se osveže stare mašine brzim i bezbednim operativnim sistemom. 

Chrome OS Flex donosi skoro sve prednosti kompletne Chromebook mašine, ali bez ikakvih troškova ili obaveza. 

Neke razlike ipak postoje 

Iznenađujuće je koliko je Chrome OS Flex sličan iskustvu korišćenja standardne Chrome OS platforme na površini. Na prvi pogled, većina ljudi na bi primetila da neke razlike ipak postoje. 

Chrome OS Flex dobija apdejte u istom ritmu kao i Chrome OS, i svakim uređajem koji radi na njemu može se upravljati u Google Workspace Admin alatu. 

Ipak, uz sve sličnosti, Chrome OS Flex uređaj neće imati neke prednosti koje dolaze uz Chrome OS. 

Na kraju dana, nije moguće da modifikovani uređaj ima isti end-to-end model zaštite kao i Chromebook, kada su procesor i verifikovani hardver deo istog paketa. 

Pored toga, Chrome OS Flex kompjuteri trenutno nemaju pristup Google Play Store-u i njihovi vlasnici ne mogu da uživaju u tome da imaju Android aplikacije. 

Doduše, to je nešto što bi moglo da se promeni vremenom, sudeći po Googleu. 

Ali u svojoj osnovi, Chrome OS Flex iskustvo je potpuno besplatno i dostupno svima, a apdejti će nastaviti da stižu gotovo u nedogled – sve dok hardver može da ih podrži. 

Google je objavio da će postojati lista podržanih modela sa datumima koji govore koliko je podrška zagarantovana, ali i dalje možete da se instalira softver na bilo koji kompjuter, čak iako nije na listi, i apdejti će stizati. 

Google samo ne može da garantuje potpunu kompatibilnost van liste podržanih uređaja i navedenih datuma. 

Šta donosi budućnost? 

Ovo je veliki korak za Chrome OS i njegovu spremnost da napadne domen desktop kompjutera – posebno u sferi poslovanja i edukacije gde je pregršt starih mašina. 

Google ozbiljno radi na novim stvarima koje bi mogle da ozbiljno promene svet desktop računara, a činjenica da korisnicima starih desktop kompjutera nudi nov život, sigurno će podstaći mnoge da isprobaju Chrome OS Flex, umesto da kupuju nov uređaj. 

Oceni tekst

5
7 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima