30.11.2023. ·
6 min

Grok - dobre i loše stvari novog AI asistenta Ilona Maska

Grok - dobre i loše stvari novog AI asistenta Ilona Maska

Prošlo je gotovo godinu dana od kada je Ilon Mask preuzeo Twitter i promenio mu ime u X, ali to nije jedina intrigantna stvar koju je poznati milijarder u ovom periodu uradio.

Iako je promena imena Twitera dobrano uzburkala javnost, njen fokus se polako okreće ka njegovom najnovijem projektu – AI asistentu pod nazivom Grok.

Maskova želja da Twitter pretvori u super aplikaciju nije prevelika tajna, a Grok je veliki korak u tom pravcu.

U pitanju je AI model razvijen po uzoru na čuvenu knjigu “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, sa ciljem da korisnicima pruži odgovor na gotovo svako pitanje, ali im i predloži pitanja koja bi mogli da mu postave.

U svojoj osnovi, Grok je AI četbot koji podseća na ChatGPT i Google Bard. U stanju je da odgovori i generiše kreativne tekstualne formate poput pesama, scenarija i pisama, a dizajniran je i kako bi pružio odgovore na “problematičnija” pitanja koja njegovi rivali vešto izbegavaju.

I dok sam naziv AI asistenta mnogima može zazvučati čudno, sudeći po Kembridž rečniku, Grok ima svoje značenje – “razumeti nešto”.

A čini se da je to i cilj koji Mask ima, jer želi da Grok upije što je više informacija moguće i ljudima ponudi najsmislenije, a sasvim verovatno, i najzabavnije odgovore u poređenju sa konkurencijom.

Kako se Grok razlikuje od drugih AI projekata?

Mask je svoj projekat opisao kao “najboljeg AI asistenta po pojedinim aspektima koji je trenutno dostupan”, a prvi utisci ljudi koji su imali priliku da ga koriste su da je AI dizajniran da pruža odgovore sa dozom humora.

Takođe, čini se da Grok dosta koristi i sarkazam, koji mu po mnogima daje specifičnu ličnost – što je nešto što je nedostajalo dosadašnjim četbotovima.

Grok vs. ChatGPT

Jedna od značajnijih prednosti koju Grok ima u poređenju sa besplatnom ChatGPT verzijom jeste pristup informacijama u realnom vremenu, pošto tipičan ChatGPT pokriva informacije koje su bile dostupne do januara 2022. godine. Ovo ujedno znači i da ChatGPT uopšte nije svestan da Grok postoji.

Grok vs. Google Bard

U ovom slučaju, oba asistenta poseduju pristup informacijama u realnom vremenu. Međutim, Bard se nalazi u maloj prednosti zahvaljujući pristupu ogromnoj bazi podataka i znanja koju Google poseduje.

Sa druge strane, i Grok ima svoju prednost, koja bi na kraju mogla da se ispostavi i kao mana, jer ima pristup podacima sa X društvene mreže.

Grok – dobre i loše stvari

Iako je prilično teško u ovom trenutku duboko uroniti u sve ono što Grok može i nudi, oni koji su imali prilike da ga testiraju izdvojili su neke od kljčnih prednosti i mana.

Dobre stvari

 • Konstantan pristup moru informacija u realnom vremenu – kao što smo spomenuli, pristup celokupnom Twitteru mogao bi da učini Grok asistentom koji će promeniti igru. Zahvaljujući ovom pristupu Grok će biti u stanju da procesuira vesti i komentare u vezi sa svim događajima u realnom vremenu. Učeći o aktuelnostima iz više uglova, Grok će biti u prednosti naspram konkurencije.
 • Fun Mode – Ova mogućnost će Groku dozvoliti da smišlja šale, pruža duhovite i tačne odgovore i korisnicima pruža šaljive konverzacije. Ovo bi takođe mogla da bude velika prednost jer su drugi modeli isuviše politički korektni, a njihovi odgovori samiim tim manje organski i spontani.
 • Izvorni pristup internetu – jedna od bitnih razlika naspram konkurencije jeste Grokova mogućnost da pristupi internetu bez plug-ina ili drugog modula. I dok sve mogućnosti njegovog surfovanja internetom nisu u potpunosti razjašnjene, sama ideja je prilično uzbudljiva. Svakako bi bilo lepo zamisliti asistenta koji je u stanju da poveća preciznost podataka prostim upoređivanjem podataka sa interneta u realnom vremenu. Ako tome dodamo i pristup Twitteru, Grok ne bi samo pružao podatke koji su utrenirani u njega, već bi mogao da ih nadopunjuje i proverava.
 • Multitasking – Grok je navodno sposoban za multitasking, pa bi samim tim korisnici mogli da sa njim vode nekoliko konverzacija. Maskov AI navodno je u stanju i da se razgranava unutar konverzacija, dozvoljavajući korisnicima da zađu dublje u specifičnu temu, a da pritom ne remete glavnu diskusiju uz vizuelni vodič kroz sve te nove grane za lakšu navigaciju kroz teme. Još jedna korisna stvar jeste i mogućnost preuzimanja i modifikovanja odgovora za kasniju upotrebu.
 • Minimalna cenzura – Ilonova vizija je bila jasna – AI koji se ne srami da kaže šta misli. I dok svi veliki AI četbotovi poseduju bezbednosne mehanizme kako ne bi naneli štetu ili širili dezinformacije, ovo ponekada može biti izuzetno oganičavajuće. Zato bi Grok trebalo da ima veću slobodu kako bi ponudio autentičnije konverzacije sa što manje ogranićenja.

 

Loše stvari

 • Cena inovacije - Potrebno je da budete premijum X korisnik kako biste koristili Grok, a to će vas koštati 16 dolara mesečno.
 • Ako se ne izvede kako treba, integracija sa Twitterom mogla bi da postane noćna mora, pogotovo ako u obzir uzmemo podatak da je Mask značajno smanjio broj moderatora na ovoj platformi. Ukoliko se to ne promeni, podaci kojima bi Grok bio treniran mogli bi da budu veoma kompromitovani.
 • Užurban razvoj i ograničeno treniranje – Grok je i dalje u ranoj beta fazi sa svega 2 meseca treniranja. Poređenja radi, OpenAI proveo je 6 meseci trenirajući ChatGPT- Ne pomaže ni činjenica da Mask i dalje ne otkriva previše detalja u vezi sa hardverom koji se u celoj priči koristi.
 • Parametri – Parametri u ovoj instance predstavljaju količinu informacija koje neki model može da poseduje. Oni efektivno određuju moždani kapacitet koji AI ima. Sa 33 milijarde parametara, Grok bi na prvi pogled mogao da izgleda impresivno. Međutim, on je samo još jedan od mnoštva igrača na tržištu. Zapravo, njegovi parametri bi mogli da zakažu kada su u pitanju delikatne korporativne potrebe i viokokvalitetni odgovori koje trenutno nude ChatGPT, Claude i Bard. Još jedna važna stavka jeste i upravljanje kontekstom – koliko informacija AI može da razume u jednom unosu. Grok ovde nije impresivan jer je u stanju da razume 8.192 tokena. Poređenja radi, ChatGPT može da razume 32.000, a Claude čak 100.000.
 • Izlazak na kraj sa pogrešnim informacijama – U nedostatku rigoroznih mehanizama kontrole i standard, razlikovanje realnosti od izmišljenih stvari može se pokazati kao mamutski izazov. Nedavna istorija nudi nam nekoliko ovakvih primera kao što je Tay, Microsoft-ov četbot koji je vršio interakciju sa Twitterom i za jako kratko vreme počeo da iskazuje govor mržnje.
 • Nedostatak inovacija – U svetu prepunom AI modela, Grokova mogućnost da radi samo sa tekstom čini se kao kao davno prevaziđen kontekst. I dok se od korisnika očekuje da plaćaju za njegove usluge, mnogi od njih će se zapitati da li se to isplati, pogotovo ako u obzir uzmemo podatak da ChatGPT-4 već polako ulazi u sferu govora, sluha i vida.

 

Baš kao i svaki drugi Maskov poduhvat, Grok je skrenuo pažnju mnogih na sebe. Ipak, pored velikog uzbuđenja, postoji i nemali broj onih koji izražavaju sumnju u njegov uspeh.

Osnovne mogućnosti sa kojma dolazi pružaju opciju brze nadogradnje na osnovu povratnih informacija, ali konkurencija koja je već sada daleko ispred mogla bi te inovacije da učini zastarelimm.

Da bi Grok uspeo, potrebne su mu revolucionarne funkcije koje neće biti tu samo da nas zapanje, nego i da nam budu od dublje koristi.

 

Oceni tekst

3
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga