18.09.2015. ·
3 min

Ruski Mark Zuckerberg

Ruski Mark Zuckerberg

Nazivaju ga ruskim Zuckerbergom, Če Gevarom ruskog IT-ja, Neom (zbog crne odeće koja podseća na protagonistu Matrixa). Njegova društvena mreža ima preko 200 miliona registrovanih korisnika, a krajem prošle godine pobegao je iz Rusije kada je ruski politički vrh umešao prste u poslovanje njegove kompanije. Život ovog tridesetjednogodišnjeg Rusa je uzbudljiv poput akcionog filma.

Pavel Durov osnivač je najpopularnije društvene mreže VKontakte u Rusiji. Ova mreža je osnovana 2006. godine, u vreme kada ruske vlasti nisu kontrolisale internet, u meri u kojoj to čine danas.

Pavel je rođen u Lenjingradu, ali je detinjstvo proveo u Italiji. Završio je studije filologije na Sankt-Peterburškom univerzitetu, a potom postao samouki veb master. Programiranje je učio od svog brata Nikolaja, koji je matematičar i njegova desna ruka na trenutnim projektima. Realizovao je svoju ideju o društvenoj mreži sa realnim imenima korisnika (do tada su se „skrivali“ iza avatara) i postao milijarder (u rubljama). Zvuči cukerbergski, zar ne? Ipak, Pavelova priča nema idiličan tok, jer su je sve vreme pratile razne kontroverze i politička previranja.

1420978695_rabotosposobnost-vkontakte-vosstanovlena

Ruski centar za istraživanje javnog mnjenja VCIOM izneo je podatke da više od polovine ruskih internet korisnika koristi VKontakte, dok famozni Facebook koristi svega 16 odsto Rusa. Mnogi optužuju Durova da je VKontakte kopija Cukerbergovog projekta, ali on to ne poriče (VKontakte je nastao dve godine nakon Facebook-a). Ipak, to ne umanjuje vrednost ideje mladog Durova, s ozirom na to da je ovaj studentski startap projekat izrastao u mrežu koja je preuzela primat nad Facebook-om u ovoj zemlji.

Pored standardnih funkcionalnosti, kao što su privatne prepiske, deljenje fotografija i linkova, ažuriranje statusa, formiranje grupa itd, VKontakte omogućava svojim korisnicima otpremanje, reprodukciju i pretraživanje audio i video fajlova, i u suštini predstavlja najveću bazu za čuvanje medija.

Social_networks

Najpopularnije društvene mreže, novembar 2014. godine

Debata o rivalstvu između VKontakte i Facebook-a je aktuelna od trenutka njegovog osnivanja. Iako Pavelovi sunarodnici tvrde da je VK „udobniji” od američkog rivala, svetsku slavu Facebook-a trenutno niko ne ugrožava.

zuckerberg_moscow

Durov je u žiži javnosti bio i 2012. godine, kada je sa prozora svoje kompanije na Nevskom prospektu u Sankt Peterburgu, zajedno sa kolegama, bacao aviončiće napravljene od novčanica od 5000 rubalja (oko 120 evra). Prolaznici su pomahnitalo počeli da se otimaju o novčanice. Durov je to prokomentarisao na svom tviter nalogu: “Prestali smo da bacamo novac jer su se ljudi pretvorili u životinje. Sigurno ćemo organizovati još ovakvih akcija.” Kasnije je objasnio da je ovim postupkom želeo da napravi prazničnu atmosferu u gradu, budući da je tad bio dan grada. Još jednom je dokazao da originalnost i milijarderska nonšalancija nemaju granice.

Mladi Rus javno ističe kako ceni lik i delo Edwarda Snowdena. „On je moj lični heroj. Istih smo godina i na neki način na njegovu bitku sa Nacionalnom agencijom za bezbednost gledam kao na generacijski rat. Novi protiv starih.“

2e7fef9da7750583d3ff8028e5e85ce1

Durov je 2014. godine napustio Rusiju, jer je, kako je naveo, odbio da sarađuje sa vlašću. Tada je rekao da nema nameru da se vraća, jer je „Rusija nažalost zemlja koja je nespojiva sa internet biznisom u sadašnje vreme“. Naime, on je privukao pažnju ruske službe FSB, nakon reklamiranja određenih političkih poruka na svojoj društvenoj mreži. Spornu stranicu otvorio je opozicionar i žestoki kritičar Putina, Aleksej Navalni, zbog čega su Durovu na vrata pokucali agenti tajne službe. “Imali su pištolje i izgledali su ozbiljno”, izjavio je tada uplašeni Durov.

Nakon toga je investiciona kompanija iz Moskve otkupila 48 odsto akcija VKontakta. Kasnije se saznalo da je ta kompanija tesno povezana sa Kremljom. Durov je digao ruke i otišao u Njujork, gde i danas živi, tvrdeći da je izgubio moć nad kompanijom. “S obzirom na to da verujem u slobodno tržište, teško mi je da razumem trenutne direkcije u državi.”

Oceni tekst

5
5 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga