23.09.2022. ·
2 min

Sve „originalne“ iPhone 14 funkcije koje postoje godinama na Android telefonima

Sve „originalne“ iPhone 14 funkcije koje postoje godinama na Android telefonima

Apple je sa velikim ponosom predstavio novi iPhone 14, ali mnoge od revolucionarnih funkcija koje su sa ovim modelom predstavljene izgledaju više nego poznato svima koji koriste Android. 

iPhone fanovi, koji su uložili svoj novac u Appleov ekosistem, verovatno nisu svesni da su mnoge od funkcija koje je kompanija sa velikim uzbuđenjem otkrila, već godinama prisutne na Android telefonima. 

Drugim rečima, Appleova veština izvrtanja realnosti dostigla je svoj vrhunac prilikom predstavljanja novog iPhone modela. 

Nema sumnje da su u pitanju odlični telefoni, ali isto tako, činjenica je da nisu preterano originalni. 

Pogledajte sve funkcije sa iPhone-a 14 koje su već neko vreme dostupne na Android telefonima, a Apple korisnici ih tek sada dobijaju: 

Spajanje piksela 

iPhone 14 Pro je prvi iPhone koji će imati 48MP kameru. Broj piksela sa kojima raspolaže je 4 puta veći od broja piksela na standardnom iPhone 14 modelu. 

Ali sa većim brojem piksela spakovanih u mali senzor kamere, veoma je teško da svaki piksel dobije dovoljno svetlosti kako bi stvorio dobru sliku. 

Kako bi izašli na kraj sa ovim problemom, Android telefoni grupišu piksele kako bi funkcionisali kao jedan veliki piksel. Na ovaj način senzor može da procesuira dolazeću svetlost i održi visoku rezoluciju. 

Video stabilizacija 

Podrhtavajući video snimci su već dugo vremena problem kod smartfona. Iako su proizvođači telefona uspeli da svedu ovo podrhtavanje na minimum, i dalje nemamo GoPro video kvalitet. 

Zahvaljujući napretku u stabilizaciji slike, Android telefoni poseduju posebne modove za stabilizaciju slike kako bi ona bila što mirnija, iako se smartfon mrda ili drhti tokom snimanja. 

Uvek aktivan displej 

Takozvani Always-on ekrani postoje na Android telefonima godinama. Ova funkcija prvi put predstavljena je sa Lumia Windows telefonima sada već davne 2013. godine. 

Uvek aktivan displej dozvoljava korisnicima da vide ključne informacije poput notifikacija bez potrebe da uključe ili dodiruju ekran. 

Usek za selfi kameru 

Jedna od definišućih stvari kod novih iPhone modela je veliki usek na vrhu displeja unutar kog je smeštena kamera. 

Sa novim iPhone modelom, Apple prati Android i krug unutar kog je smeštena kamera menja za takozvani usek u obliku pilule. 

Priznanje za Apple 

Nije sve što je Apple prikazao već dostupno Android korisnicima. 

Primera radi, novi A16 Bionic procesor je izuzetno snažan i sasvim sigurno će biti kralj mobilnih procesora u svetu smartfona. 

Super Retina XDR displej nudi maksimalno osvetljenje od 2.000 nita, što takođe predstavlja sam vrh kada su u pitanju ekrani pametnih telefona. 

Nakon malo detaljnijeg uvida u originalnost i kreatinost Applea, ponekada je potrebno biti malo skeptičan kada su u pitanju bombastične najave proizvođača telefona.

Oceni tekst

4
10 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima