21.03.2022. ·
9 min

Vebinar „Gde je moja prva IT prilika“: Clarivate zapošljava 20 IT studenata!

Vebinar „Gde je moja prva IT prilika“: Clarivate zapošljava 20 IT studenata!

U saradnji sa kompanijom Clarivate, a u organizaciji našeg sajta HelloWorld.rs, 16.marta je organizovan vebinar pod nazivom Gde je moja prva IT prilika?”. Kako bi put do zaposlenja bio lakši, kompanija Clarivate pokreće svoj prvi Graduate program “Clarivate Futures Program 2022 u okviru koga je planirano zaposlenje 20 IT studenata na juniorskim pozicijama, a koji su na završnoj godini svojih studijskih programa.

Da bi dublje zaronili u ovu temu, ugostili smo IT i HR eksperte iz beogradskog ogranka kompanije Clarivate. Na panelu su učestvovali: Miloš Pivić, QA Lead, Milan Kovačević, Agile Project Manager, Aleksandar Labus, Java Developer, Bojana Vulović, QA tester , Danica Simonović, Talent Acquisition Team Lead, i Stefan Majstorović, Talent Acquisition Team – University Hiring. Svi oni objasnili su šta kandidati mogu da očekuju od Clarivate Futures Graduate programa.

Ulogu moderatora preuzela je Bojana Ćirić sa sajta HelloWorld.rs koja je sa gostima prošla  kroz najčešća  pitanja poput kako se istaći u moru kandidata koji konkurišu za iste radne pozicije, koja znanja i alate treba da ima  junior, kako je, iz cipela naših junior, izgledao razvojni put do seniorskih pozicija, , koje tehnologije trenutno koriste i da li se u Srbiji može doći do prve IT prilike.

Tvoja prilika je baš tu gde si sada - u Srbiji

Naši panelisti kažu da sve veći broj IT kompanija prepoznaje Srbiju kao tržište sa ogromnim potencijalom.. Jedna od njih je i Clarivate koja je iz matične centrale u Sjedinjenim Državama, osnovala filijalu u Maleziji a u poslednjem kvartalu 2020. godine je svoja vrata otvorila i u Beogradu.

- Clarivate u Srbiji nastaje kao rezultat akvizicije naše matične kompanije CPA Global jer je Beograd izabran za jedan od tri biznis centara kompanije. Naš region se izuzetno razvija zbog čega smo odlučili  da beogradsko predstavništvo bude epicentar ove kompanije za celu Evropu. Samim tim imamo potrebu za velikim brojem stručnjaka, te smo na razvoj poslovanja nadovezali Clarivate Futures Program sa kojim nam je cilj da brzo dosegnemo 1.000 zaposlenih u Beogradu - ističu Danica Simonović i Stefan Majstorović.  

Javite se: Šansa za veliki broj juniora

Na brojna pitanja o kakvom programu je reč, koji su uslovi konkursa i šta očekuje odabrane kandidate, naši panelisti kažu da su u fokusu Graduate programa samo studenti završnih godina osnovnih akademskih i master studija. U pitanju je program pokrenut na globalnom nivou sa prioritetom zapošljavanja 270 juniora od kojih će više od  20 svoje mesto osigurati u srpskoj prestonici.

- U našim redovima imamo dosta seniora ali za budući razvoj kompanije potrebni su nam i juniori. Prijave su otvorene do 28.marta i poželjno je da pored CV-ja pošalju motivaciono pismo ili pismo preporuke. Ja ću voditi prvi krug selekcije kandidata, nakon čega prelazimo na tehnički deo procesa. U tom segmentu  kolege i budući mentori dodeliće zadatke koji se potpuno razlikuju od standardnog testiranja. Cilj nam je da kod svakog kandidata procenimo osnovna znanja sa studija i koliko su “gladni” za daljim učenjem i napredovanjem - ističe Majstorović.

Kako da saznate koja je karijera za vas

Stefan naglašava da će odabrani studenti odmah biti zaposleni u IP & Science Tech timovima, a da je program koncipiran tako da polaznici prva 3-4 meseca prolaze kroz obuku opšteg tipa uz nadzor mentora.

- Naglasio bih da niko neće biti zaposlen kao praktikant, već će odabrani polaznici odmah dobiti status zaposlenog  sa punim radnim vremenom. Po završetku obuke, mentori će vas usmeriti u one timove gde procene da biste bili najefikasniji za kompaniju, ali i gde vi sami osećate da najbolje funkcionišete. Za Clarivate Futures program ne očekujemo previše znanja i veliko iskustvo, bitno je da imate želju za napredovanjem i da učite od svojih kolega seniora - objašnjava Majstorović.

Danica dodaje  da  ovaj  program ima  veliku vrednost za mlade koji razmatraju dalji razvoj karijere.

- Svaki kandidat može da se profiliše nakon završenog trening perioda i onda zajedno sa mentorima da odluči šta je to što ga  zapravo interesuje. Mnogo je mladih koji još uvek nisu uspeli dovoljno da zagrebu praktična znanja i nisu sigurni za šta bi se opredelili. Ovaj program će im upravo omogućiti da izaberu pravu karijeru za sebe - tvrdi Simonović.

Vannastavne aktivnosti prave razliku u CV-ju

I dalje postoje brojne nedoumice kada je reč o CV-ju. No, korisni saveti od HR eksperata uvek mogu da doprinesu boljem pozicioniranju u odnosu na druge kandidate.

- Dobar i koncizan CV sa suštinskim detaljima (obrazovanje, radno ili bilo koje tehničko iskustvo i veštine koje posedujete) prvi je faktor po kojem kandidat može da se istakne. Ogromnu razliku mogu da naprave i vaše vannastavne aktivnosti u odnosu na one koji se nisu angažovali izvan akademskih okvira. CV prilagodite poziciji za koju konkurišete i neka bude na istom jeziku kao i sam oglas. Primera radi, naša kompanija je internacionalna i izvesno je da će vaš CV čitati neko od budućih mentora ili kolega ko ne govori srpski jezik-  kaže Danica. 

Miloš Pivić otkriva da se u oglasima najčešće ističe sve ono što bi kompanija najradije volela da vidi, ali to ne znači da kandidati moraju da ispunjavaju sve zahteve.

- Ohrabrio bih sve ljude da se prijave iako možda ne ispunjavaju sve stavke u oglasu, pogotovo kada govorimo o početnim pozicijama. Takođe, ne treba biti demotivisan ako ste odbijeni za posao koji ste želeli. Možda kompanija u kojoj konkurišete ne traži iste veštine koje vi posedujete ali to ne znači da ih možda neće tražiti za godinu dana - navodi naš panelista.

Dosta se nauči kroz studentske projekte

Svaka pozicija unutar kompanije od zaposlenih zahteva određena znanja i veštine. Miloš i Aleksandar ocenjuju da se prvi karijerni koraci baziraju na osnovama.

- Bila su mi potrebna neka osnovna znanja vezana za objektno orijentisano programiranje. Potrebno je i poznavanje neke od baze podataka i kako sve to u celosti funkcioniše. Mnogo materijala o ovoj temi je dostupno i na internetu. Međutim, studenti koji su završili tehničke fakultete već su dosta toga prošli na mnogobrojnim projektima koji su ih pratili tokom studija. A za početak to je sasvim dovoljno - naglašava Labus koji radi na poziciji Java developera.

Ovu tvrdnju opravdava i bogato Miloševo iskustvo koje kaže da uz određena znanja možete menjati radne pozicije u kompaniji.

- Iz mog ugla, QA može biti osnova za druge role unutar firme kao što su Product Owner, Business Analyst ili Dev Ops. A ukoliko želite da se bavite automatizacijom, onda je svakako potrebno poznavanje nekog objektno orijentisanog jezika. Dakle, samo najosnovnije stvari. Kada birate praksu ili prvi posao, važno je da odaberete firmu gde ćete imati dobre mentore i dovoljno materijala za učenje. Moje iskustvo pokazuje da smo na intervjuima imali kandidate koji se po broju godina mogu svrstati u seniore ali prema iskustvu i nivou znanja ne mogu se uvrstiti u tu kategoriju. Tako da pametno birajte prvi posao - savetuje Pivić.

I seniori su nekada bili na početku

Danas su na seniorskim pozicijama, ali svako osvrtanje u prošlost ukazuje na trnovit put koji su prešli. Na pitanje kako se kretao njihov karijerni put, naši sagovornici su saglasni da putanja nije uvek bila pravolinijska.  

Bojana je studirala informatiku na Višoj Poslovnoj školi, međutim na poslednjoj godini studija počinje da radi u sferi koja nema dodirnih tačaka sa IT-jem. Ipak, nakon nekoliko godina vraća se u oblast informacionih tehnologija.

- Sa braćom koji su developeri, krećem da radim na našem projektu, i tu sam se pronašla u ulozi QA testera aplikacije koju smo radili. Ali, pre 3-4 godine, dok sam studirala, nije postojao nijedan predmet iz ove oblasti, završila sam kurs i krenula u potragu za poslom. Na intervjuu za QA, koji je na početku, akcenat se stavlja na način kako razmišljate i da li posedujete kritičko razmišljanje. Intervju će biti prijatan u onoj meri u kojoj je vaš CV istinit, čak iako imate samo osnovno znanje. Svi su nekada bili početnici i to nije sramota - kaže Bojana.

Miloš se nadovezuje i kaže da je njegov karijerni put izgledao drugačije jer se od starta  opredelio za IT.

- Dvoumio sam se između QA i Development-a ali sam na kraju spojio sve lepo i pronašao se u automatizaciji. Tada sam posložio ciljeve u smeru u kojem želim da se razvija moja karijera. I uvek sam birao interesantne projekte na kojima mogu da naučim nešto novo, novac mi nikada nije bio prioritet - iskren je Miloš.  

Sa druge strane, Milan je karijeru Project Manager-a započeo u jednoj maloj digitalnoj kompaniji gde je, kako kaže, učio na greškama. Tu je uvideo u kom smeru treba upravljati projektom, koji procesi su adekvatni za sam projekat, kao i da su meke veštine i psihologija od velikog značaja za zaposlenog na toj poziciji.

- Kasnije sam dobio šansu da radim u jednoj softverskoj kompaniji na istoj poziciji. Tu sam se upoznao sa nekim metodologijama i uvideo da je sertifikacija ključna ako želite da održite korak s vremenom. Nakon toga, prelazim u Clarivate gde radim u timu za Akademija & Governments - objašnjava Kovačević.

Priču o trnovitom putu začinio  je i Aleksandar koji, na neki način sebe smatra prekvalifikantom. Nakon 10-godišnje karijere, samostalnim učenjem odlučio je da uplovi u IT svet.

- U to vreme sam imao 33 godine. Kada sam procenio da mi je dovoljno kodova “prošlo kroz prste”, prijavio sam se na više od 30 oglasa tražeći praksu. Uz malo sreće, priključio sam se timu trojice momaka koji su radili za američko tržište. Uz redovan posao, tamo sam godinu dana svakodnevno radio i stekao iskustvo kao developer. Nakon toga, poslao sam 10 prijava za posao, imao 3 zakazana intervjua ali samo je jedan bio dovoljan da se zaposlim. Moj put od učenja do prvog posla u ovoj branši trajao je 2 godine - navodi Labus. 

Iskoristite šansu da radite na projektima

Panelisti tvrde da ne postoji pisano pravilo kada je idealan trenutak za početak prakse. 

- Završetak srednje škole i prelazak na akademski nivo učenja, već je samo po sebi velika promena. Pogodnije je prvu godinu studiranja iskoristiti na adaptiranje u novom sistemu i okruženju. Ne treba juriti glavom kroz zid, ali kada studenti osete potrebu, onda i treba da iskoriste svaku šansu da rade na projektima - zaključujeMajstorović.

Video možeš pogledati ovde:

Oceni tekst

5
9 glasova
Nataša Sedlaček Nataša Sedlaček

Nataša je po struci magistar arheologije, ali je ipak ljubav prema pisanju prevladala i od hobija prešla u profesiju. Kao content writer kreira sadržaj iz različitih oblasti, kao što su: lični razvoj, zapošljavanje, nekretnine. Trudi se da pruži vrednost krajnjem kupcu/korisniku/klijentu. Zaljubljenik je u marketing i preduzetništvo. Obožava tenis, hladnu nes kafu i slatkiše.

2 komentara

Danica Simonovic Danica Simonovic 21.03.2022.
6
0

Tekst je sjajan, hvala puno celoj ekipi na organizaciji, a pogotovo koleginici Bojani!Nadamo se da smo uspeli da podelimo neke korisne savete i ocekujemo vase prijave na Clarivate Futures Technology Graduate Program.Veliki pozdrav od Clarivate tima!Danica

Katarina Katarina 05.04.2022.
1
0

Draga Nataša, tekst je sjajan. Baš si me iznenadila odabirom teme. Vrlo mi je drago što pronalaziš strast u svom načinu izražavanja

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima