18.10.2022. ·
4 min

Windows ili Linux, pitanje je sad

HelloWorld
6
Windows ili Linux, pitanje je sad

Kada govorimo o omiljenim operativnim sistemima (OS) većine ljudi, velika je verovatnoća da su u pitanju ili Windows ili Linux. Prema dostupnim statističkim podacima, Windows je, na globalnom nivou, ubedljivo najrasprostranjeniji OS za desktop računare, sa udelom od oko 75%,; na drugom mestu je Appleov iOS, sa 15% i na trećem je Linux, sa blizu 3%.  

Pošto živimo u vremenu kada je nezamislivo da neko nema mobilni telefon, treba pomenuti da je na tom polju Linux taj koji „diktira tempo“, pre svega zahvaljujući Android OS-u, koji se po statistici koristi na više od 75% uređaja. Android se od svog starta bazira na Linuxovom kernelu, a kernel, bi prostim rečima mogao da se definiše kao „srce“ OS-a. To je deo operativnog sistema koji daje dozvolu za pristup resursima računara (procesoru, memoriji...).  

Prednosti i mane oba sistema 

Ipak, fokusiraćemo se na desktop računare, pa, da pokušamo da otkrijemo razloge ovolike razlike u korist Windows-a, kao i prednosti i mane oba operativna sistema. 

Jednostavnost upotrebe jedna je od ključnih prednosti Windows OS-a. Grafički to sve izgleda jako lepo i bogato, pa se i tehnički slabije pismeni ljudi bez problema snalaze u njemu. Sa druge strane, Linux, uglavnom, koriste napredni korisnici, koji su u stanju da rade sa velikim brojem raznovrsnih komandi. Za prosečnog korisnika, ovo bi zahtevalo dosta utrošenog vremena, kako bi se Linux „savladao“. Sama instalacija Windowsa prilično je jednostavna i uglavnom se svodi na kliktanje na tab „next“, dok je u slučaju Linuxa to znatno komplikovanije. Kada završite instalaciju i poželite da prilagodite OS sebi i svojim potrebama, primetićete da ste sa Windowsom veoma limitirani, dok vam Linuks sa velikim brojem svojih distribucija praktično „pokriva“ sve što zamislite.  

Kada je u pitanju pouzdanost i bezbednost, Linux odnosi laganu pobedu, jer ima duboko ukorenjen akcenat na upravljanju procesima, vremenu neprekidnog rada i samoj bezbednosti sistema. Windows je dosta napredovao u ovom segmentu, međutim, nedostaci i dalje postoje, pa je zbog jednostavnosti dizajna bezbednost ugrožena. Windows, u „neku ruku“, plaća i „cenu slave“, jer se hakeru više isplati da stvori virus za Windows, koji koristi tri četvrtine računara, nego za Linux, koji je, inače, „open source“ OS i ima svoju bazu entuzijasta, pa je velika verovatnoća da će neko od njih primetiti „bug“ u sistemu i pre nego što ga instalirate na svoj računar. Privatni korisnici Linuxa navikli su da rešenja svojih problema pronalaze na forumima; s druge strane, korisnici Windowsa imaju mogućnost da kontaktiraju Microsoft support u slučaju nekog većeg problema.  

Mnogima brzina rada ključna stavka 

Što ste tiče softvera, Windows je tu bez premca. Samim tim što se nalazi na većini desktop računara, na raspolaganju vam je i najveći izbor komercijalnih programa i aplikacija, od kojih veliki deo nije kompatibilan sa Linuxom. Na video-igre ne treba ni trošiti reči. Ipak, sav taj softver, uglavnom, nije besplatan, za razliku od softvera koji se piše za Linux.  

Linux je dodatno napravio WINE (akronim Wine Is Not an Emulator) -, „sloj kompatibilnosti“, koji vam omogućava da pokrenete aplikacije pisane za Windows. Ne funkcioniše kao virtuelna mašina ili emulator, već se ponaša kao „prevodilac“ i na taj način eliminiše gubitak brzine i memorije.         

Mnogim korisnicima je brzina rada ključna stavka prilikom izbora operativnog sistema. Postoji nekoliko razloga zašto je Linux brži od Windowsa. Jedan od osnovnih je to što kada pokrenete Windows, gomila programa radi u „pozadini“ i oni „jedu“ RAM. Takođe, Linux koristi i bolje organizovan „file system“, u kome se delovi fajla nalaze blizu, a u Windowsu su „razbacani“. 

Potpuno različite ciljne grupe 

Na kraju, da vidimo kakva je situacija što se tiče cene. Pojedinačna licenca za Windows, uglavnom, košta 99-199 dolara. Poslovnim korisnicima je na raspolaganju više verzija „Windowsa“, počev od Enterprise, pa sve do najskupljeg „Windows server 2022 edition Datacenter“, po ceni od 6.155 dolara. Linux je u svojoj osnovi besplatan, međutim Red Hat je softverska kompanija koja je jedna od prvih uvidela da besplatan softver može biti prodat kao proizvod. Oni nude različite varijante Red Hat Linux distribucije poslovnim korisnicima po ceni od 99-5.000 dolara uz adekvatnu podršku.  

 Ovo su dva veoma različita operativna sistema, a izbor treba da zavisi isključivo od konkretne potrebe korisnika. Nije možda ni fer porediti ih ovako, jer „gađaju“ potpuno različite ciljne grupe. Ako ste napredniji korisnik i imate vremena i volje da se posvetite Linuxu, to bi sa finansijske strane bio daleko isplativiji izbor. Brzina rada, kompatibilnost sa starijim hardverom i sveukupna bezbednost, jesu stavke koje će mnoge korisnike opredeliti za Linux. Takođe, privatnost je na strani Linuxa, jer za razliku od Windowsa, Linux ne prikuplja podatke korisnika. Besplatan je, možete da ga instalirate i na starijim mašinama, pa nećete morati da menjate ili nadograđujete računar svakih par godina, plus imaćete bezbednost na najvišem nivou. U suprotnom, držite se „dobrog, starog“ Windowsa uz „stidljivu“ nadu da će se u budućnosti Microsoft malo više pozabaviti nedostacima i malo manje biti fokusiran na novac.  

Oceni tekst

5
12 glasova

6 komentara

Marko Livancic Marko Livancic 19.10.2022.
2
7

Mislim da se na kraju dana uvek sve svede na to na kom je OS neko najproduktivniji. Mislim da ne mora biti vezano za strucno opredeljenje osobe.

fili fili 16.04.2023.
1
0

čuš, svi treba da pređu na linux, svet bi bio bolje mesto 

Nikola Djukanovic Nikola Djukanovic 20.10.2022.
4
4

U tekstu se na više mesta koristi termin "besplatan" uz Linux. Ovo je verovatno nespretan prevod sintagme koja često stoji uz Linux - "Free Software". U ovom slučaju reč "free" se prevodi kao "slobodan". Pod "Free Software" se podrazumeva software koji korisnicima garantuje slobode da koriste software kako oni žele (više o tome na https://en.wikipedia.org/wiki/Free_software#Definition_and_the_Four_Essential_Freedoms_of_Free_Software). Ovakav software je najčešće besplatan. Linux je operativni sistem koji je "Free Software", Windows je toliko daleko od ovih sloboda da vam čak plasira reklame. Ovaj filozofski aspekt je važan korisnicima Linuxa i razlog je zašto bi neko koristio Linux čak i da je sporiji i lošiji od Windowsa (ne, nije sporiji, brzi je i bez "naprednih" podešavanja). Wine verovatno radi ok u dosta slučajeva, ali nije poenta da se pređe na Linux i da se podešava Wine, koristi Word, Paint ili neki drugi proprietary software. Prihvatanjem Linuxa trebali bi smo da prihvatimo i njegovu filozofiju i da koristimo alternative koje su Free Software, a ogromna većina ima alternative koje rade sasvim dobro i mogu se instalirati iz repozitorijuma koji idu uz distribuciju. Dakle,  prelazak na Linux zbog slobode, ne novaca :)                                     Tekst kaže da je instalacija komplikovana. Osim ako ne želite da ga sami kompajlirate (pošto vam je kod dostupan) instalacija je jednostavna, sve veće distribucije imaju "next->next" instalaciju i lako mogu da se instaliraju uz Windows (pri paljenju računara pitaće vas koji OS želite da pokrenete i prilikom korišćenja Linuxa moći ćete da pristupite svim fajlovima iz Windows particija).

Marija Savić Marija Savić 19.11.2022.
0
0

Као корисник који је до пре 4 године користио Виндоуз, а отад сам заљубљеник у Линукс, могу рећи да сваки ОС ради оно што му кажемо да ради, и да је много до навике, а доста и до страха. Маса људи би се врло лако снашла и у Линуксу, бар у Минту, али не усуђују се због неког неоправданог страха. Линукс бије репутација да је намењен напреднијим  корисницима или програмерима, али ако се у Вин сналазите као неки осредњи корисник, не би ни Лин био проблем. Инсталација Лин је још бржа и једноставнија него Вин, подешавања једноставнија него на мобилном телефону, персонализација изузетно једноставна и брза. О безбедности да и не говоримо. Апсолутно сваки програм који постоји за један ОС постоји и за други, али се зове другачије. Питање је да ли у том програму радимо напамет или кроз разумевање. Ако је први случај у питању, онда никад нећемо ни покушати нешто ново. Ако је друго - ниједан ОС не би био проблем.Након ове 4 године с Линуксом, и након Вин7 који сам последњи користила 9 година, сваки сусрет с Вин ми је мучење и извор фрустрација, тако да се по личном избору НИКАД не бих вратила на Вин.

Zoran Negovan Zoran Negovan 11.04.2023.
0
0

Хвала,на подсреху,баш желим да "сиђем" са виндовса.Сигурно бих  као радознала особа , имао .... подпитања, али и ово је довољно језгровито, стога остајем при првој речи :ХВАЛА ВАМ.

aau aau 16.04.2023.
0
0

ja msm, da, je dobro imati Windows samo za MS Office. sve ostalo throw out of window. pogotovo windows unistava produktivnost pri radu.. čoveče... 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima