22.08.2017. ·
4 min

Besplatni online resursi za učenje programskih jezika

Besplatni online resursi za učenje programskih jezika

Početak. Prvi korak. Uvek najteži. Ukoliko ste rešili da uplovite u IT svet, a ne znate gde početi ni kako, istražili smo za vas najpopularnije (i najkorisnije) načine za besplatno učenje.

Ukoliko još uvek razmišljate na koji programski jezik želite da se fokusirate, sjajan način da proverite šta vas najviše interesuje je upravo da probate prvo sa besplatnim kursevima. Zamislite da potrošite dosta novca na razne kurseve koji su sada dostupni, da biste otkrili kako vas to uopšte ne interesuje?

Na našoj listi se nalaze samo neki od najpopularnijih načina za učenje. Isprobajte ih, pronađite baš ono što vama odgovara i bacite se na učenje!

Codecademy - obično prva stanica kada pretražujete besplatne sajtove za učenje. I to sa razlogom! Da, ovaj sajt vam neće značiti ukoliko već imate određeni nivo znanja i iskustva, ali je sjajan za početnike. HTML, CSS, JavaScript, PHP, jQuery su samo neki od dostupnih kurseva. Ono što je sjajno kod ovog sajta je što je učenje interaktivno i imate zadatke i proveru naučenog kroz čitav kurs. Tako se možete testirati i videti da li ste zaista savladali ono što je rađeno na kursu.

Udemy - jedna od najpopularnijih platformi za učenje, jer ovde možete da slušate kurseve o bilo kojoj temi. Ukoliko želite da kombinujete učenje programskih jezika sa dizajnom/marketingom/razvojem aplikacija - Udemy vam to omogućava. Osim besplatnih, na ovom sajtu postoje i kursevi koji se plaćaju, a naš savet je da ukoliko vam se neki od plaćenih kurseva dopada, da sačekate popuste kada su cene snižene sa 200 na 10 ili 15 dolara i na taj način uštedite sebi dosta novca.

Free Code Camp - kada otvorite nalog na ovom sajtu, postajete deo zajednice, gde zajedno radite na različitim projektima i na taj način dobijate sertifikate. HTML5, CSS3, JavaScript, Node.js i nekoliko drugih kurseva su dostupni potpuno besplatno.

Khan Academy - još jedan besplatan sajt za učenje. Poput Udemy sajta, i na ovom možete da učite o skoro svemu. Jedina razlika je što je ovde sve besplatno. Neki od kurseva su čak prilagođeni za decu, što je veliki plus jer sve više dece želi da nauči nešto više o programiranju. Osim videa koji prate svaku lekciju, ponuđeni su i transkripti tih lekcija pa uvek možete da se vratite i pogledate ukoliko ste nešto propustili.

Udacity i Coursera - većina materijala za učenje je besplatna, ali ukoliko želite da dobijete sertifikat, moraćete da platite. Prednosti ovih sajtova je sto nude kurseve ne samo za početnike, već i za one koji žele da unaprede znanje. Nažalost, sve više kurseva mora da se plati, ali pojedini su još uvek dostupni besplatno, pa možete da ih isprobate.

YouTube - već godinama besplatni izvor učenja svega što vam može pasti na pamet. Iako se poslednjih godina pojavilo hiljade kanala (od toga, dosta njih nije dovoljno kvalitetno), uvek možete pronaći one koji su sjajni i iz kojih možete puno da naučite. Samo potražite one koji imaju dosta pretplatnika i pregleda.

Blogovi - sjajan način za učenje je i čitanje blogova. Poznato je da su blogeri ljudi koji uvek prate najnovije trendove, tako da kod njih uvek možete pronaći novitete. Činjenica je da blogovi možda i nisu uvek za početnike, ali čim krenete sa učenjem i uđete u materiju, možete početi da pratite i blogove jer će vam biti izuzetno korisni kada krenete da kreirate svoje aplikacije.

Knjige - iako ih dosta programera izbegava, knjige su sjajne, pogotovo za početnike. Kada uzmete u obzir da knjige vezane za programiranje nisu klasične u smislu da su to linije i linije teksta, već imate dosta vežbanja koja su povezana sa online resursima. O'Reilly izdavačka kuća ima sjajan izbor literature za sve programske jezike.

Google - najbolji prijatelj svih programera. Ukoliko krenete sa radom i ne možete da rešite neki problem, Google je tu da uskoči i pomogne vam. Što se pre naviknete da pretražujete i koristite Google u svom radu, biće vam kasnije lakše. Brže ćete i lakše rešavati sve probleme na koje ćete kasnije i na poslu nailaziti.

Činjenica je da ne postoji savršen način za učenje niti čarobna formula uz pomoć koje ćete za kratko vreme sve znati. Ali ukoliko radite na sebi i koristite sve sto vam je dostupno (a resursa na Internetu ne manjka), veoma brzo ćete savladati osnove. A jednom kada počnete, ko vas može zaustaviti?

Oceni tekst

4
52 glasa
Nevena Jovanović Nevena Jovanović

Digital Marketing Manager. Zaljubljenik u društvene mreže. Kada ne istražuje novosti iz IT i marketing sveta, slobodno vreme provodi čitajući i trenirajući.

4 komentara

Sandra Sandra 22.08.2017.
0
0

Super clanak. Hvala Nevena sto si podelila ove resurse! :)

Sofija Sofija 06.02.2018.
0
0

Hvala Vam Nevena:)

Milos Milos 16.08.2018.
0
0

Hvala.

Milenko Milenko 13.04.2020.
0
0

Ja sam poceo sa projektom https://programiranje.ba, nadam se da ce biti od koristi.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima