Iz ugla programera

Prostor za autentična iskustva, izazove i savete, pružajući uvid u svet programiranja direktno iz perspektive stručnjaka.

Blog Iz ugla programera
20.06.2022. ·
4 min

Najbolji IT poslovi za introvertne osobe

I introvertne i ekstrovertne osobe mogu da pronađu uspeh u bilo kojoj poslovnoj ulozi, a ukoliko imate introvertnu ličnost, velike su šanse da će vas privući specifični poslovi, pogotovo kada je IT industrija u pitanju. 

15.06.2022. ·
6 min

Kako networking može da ti pomogne da pronađeš posao u IT industriji

Za mnoge koji su u potrazi za poslom povezivanje sa ljudima može biti stresno i zastrašujuće. Ipak, ovo je jedan od najvažnijih, a možda čak i najbolji način da dođeš do onoga što želiš.  

09.06.2022. ·
2 min

10 veština koje će biti najtraženije u 2022. ako ste frilenser ili radite iz kancelarije

Kao i mnoge druge, tehnološka industrija je prošla kroz turbulentan period usred ekonomskog uticaja koji je corona virus imao na ceo svet. Međutim, novi podaci pokazuju da je interesovanje za poslove u sferi tehnologije poraslo za 35 odsto. 

06.06.2022. ·
4 min

Razlozi zašto se žene ređe pronalaze u programiranju

Programiranje nije isključivo muški posao, pa opet, činjenica je da se žene ređe pronalaze u ovom sektoru. Zašto je to tako? Stiče se utisak da im ova oblast poručuje: “Ovo nije mesto za tebe, idi tamo gde ima više žena”. 

HelloWorld
8
30.05.2022. ·
6 min

Kuća pos'o, pos'o kuća - uporedna analiza

Tri najčešće primenjena formata rada za programere su freelance rad, klasičan rad u firmi i remote rad. U današnje vreme, sa pojavom co-working prostora u većim gradovima, a i sa dolaskom plandemije, sva 3 vida su dobila svoje hibridne verzije, ali ću ja pokušati da se držim standardnih definicija i pri svemu budem što objektivniji. Šta su dominantni vidovi rada, i koji je za vas najbolji?

16.05.2022. ·
5 min

Upravljanje vremenom: cake da postigneš sve

Da li ti se javlja osećaj da jednostavno ne postižeš da postigneš sve što želiš - što na poslu, što u privatnom životu, a onda pogledaš ljude oko sebe, i neki od njih deluju kao da imaju supermoći: nekako stižu i da rade, i da rade na sebi, i u teretanu, i da se vide sa prijateljima, i svašta još nešto pored toga? A kada ih pitamo kako: uvek je odgovor dobra organizacija vremena. Kakva dobra organizacija vremena? Šta je to? 

21.04.2022. ·
11 min

Šta sve možeš da uradiš pre nego što se „spakuješ“ i promeniš posao

 U organizaciji najposećenijeg sajta za zapošljavanje IT kandidata, 19.aprila održan je vebinar pod nazivom “Kap koja prelije čašu - Kada je vreme da se menja posao” na kojem smo razgovarali o uzrocima nezadovoljstva zaposlenih. 

21.04.2022. ·
5 min

Web Components - prolazni trend ili budućnost

Neretko na javascript konferencijama, barem jedan termin dnevno zauzimaju teme kao što su PWA, web3 i, tema ovog teksta Web Components. Iako, po nekom mom subjektivnom osećaju, interesovanje prema njima nije još dovoljno konstantno, neki eksperti u polju su optimistični, a caniuse.com odiše prijatnim zelenilom. 

13.04.2022. ·
10 min

Šta radi CTO

Kad pomislim CTO, zamislim Stack Overflow u ljudskoj formi: nekoga ko zna sve o svim tehnologijama za razvoj softvera ikada, ali isto tako sjajno barata sa ekonomijom, marketingom, ljudskim resursima…

Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.