14.04.2015. ·
2 min

Android aplikacije se mogu pokretati sa Mac ili PC računara preko Google Chrome-a

Android aplikacije se mogu pokretati sa Mac ili PC računara preko Google Chrome-a

Google je napravio veliki iskorak ove nedelje kada je u pitanju približavanje Chrome-a i Androida. Nakon lansiranja limitirane Runtime aplikacije za Chrome (App Runtime for Chrome - ARC) u septembru, Google je lansirao svoju beta verziju koja omogućava rad Android aplikacija na Windows-u, OS X-u i Linux-u. Ovo je tek eksperiment, namenjen prvenstveno za programere, međutim svako može da preuzme APK datoteku postojeće Android aplikacije i pokrene je na Windows / Linux PC, Mac-u ili Chromebook-u.

Sve što treba da uradite je da skinete ARC Welder, a kako biste pokrenuli aplikaciju morate imati njenu APK datoteku iz Google Play store-a. Međutim, postoje neka ograničenja: samo jedna aplikacija može biti pokrenuta u isto vreme, morate izabrati koji layout želite (landscape ili portrait) i da li simulirate pokretanje aplikacije na telefonu ili tabletu. Ipak, postoji mogućnost učiavanja više aplikacija tako što ćete selektovati ZIP opciju u Arc Welder-u i raspakovati ih, a nakon toga aktivirati razvojni mod (developer mode) kako bi se učitao folder raspakovanih APK fajlova. Tokom testiranja utvrđeno je da većina aplikacija radi zaista onako kako treba. Postoje neki izuzeci kao što su Gmail i Chrome za Android, koji izbacuju greške Google Play servisa, ali to nije zbog toga što ih ARC ne podržava.

ARC je baziran na Androidu 4.4, što znači da su mnoge standalone aplikacije kompatibilne od samog starta. Tviter radi dobro, Facebook Messenger takođe, ali se neprestano pojavljuje obaveštenje da postoji problem sa konekcijom. Bićete impresionirani Flipboard-om i mogućnošću da prelistavate koristeći dva prsta na trackpad-u, a čak i Instagram dobro funkcioniše za casual pretraživanje. Naravno, pokušaj korišćenja kamere u aplikacijama će “srušiti” aplikaciju, a komande na tastaturi nisu uvek prepoznate pravilno. Najveći problem je taj što je većina aplikacija dizajnirana da se upravljanje vrši preko dodira ekrana ili, u slučaju igara, preko akcelerometra.

Testirane su razne igre - dok jednostavni naslovi poput Candy Crush Soda rade veoma dobro, druge ne mogu pravilno da se pokrenu ili nisu previse funkicionalne uz korišćenje miša. To nije iznenađujuće za aplikacije koje nisu ni optimizovane, ali je jasno da Google-ov projekat ima svetlu budućnost.

Dok Microsoft gradi Windows 10 i ideju univerzalnih aplikacija za računare, telefone, tablete i Xbox One, Google pretvara Android u sopstvenu univerzalnu aplikacijsku platformu. Google je već našao način da “progura” Chrome OS direktno u Windows 8, a ovaj najnoviji Android eksperiment dovodi Google još bliže PC tržištu, kojim trenutno dominira Microsoft. Programeri sada mogu da pokrenu svoje Android aplikacije na telefonima, tabletima, računarima, Mac-u, Chromebook-u, pa čak i na Linux platformi, a to je svakako velika šansa koja će verovatno rezultirati mnoštvom ovakvih aplikacija koje nadolaze u Chrome-ovom web store-u u bliskoj budućnosti.

(Izvor: TheVerge)

Oceni tekst

5
6 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

2 komentara

Daniel Istvan Daniel Istvan 27.10.2020.
0
0

Testiram komentar, brisemo posle.

Daniel Istvan Daniel Istvan 27.10.2020.
0
0

t

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima