27.03.2015. ·
4 min

DNN – ex DotNetNuke

DNN – ex DotNetNuke

DNN, nekada poznatiji kao DotNetNuke, predstavlja jedno od najkvalitetnijih CMS (Content Management System) rešenja. DotNetNuke je prepozantljiv po svojoj fleksibilnosti i jednostavnosti korišćenja, čak i za korisnike skromnog tehničkog zananja. Baziran je na .NET platformi i može se reći da predstavlja kompletan framework za razvoj web aplikacija.

Do sredine 2013. godine DNN je bio aktuelan pod nazivom sa kojim je stekao popularnost - DotNetNuke. Danas iza ovog CMS-a stoji DNN korporacija koja paralelno vodi razvoj komercijalnih edicija i besplatne Open Source DNN platforme, odnosno Community edicije.

U komercijalnoj verziji postoje dve DNN Evoq edicije koje su takođe zasnovane na DNN (Open Source) platformi i tehnologiji. Evoq edicije nude veći set funkcionalnosti u odnosu na originalnu Open Source DNN platformu, podrazumevaju tehničku podršku i sve uobičajene stavke koje obuhvata komercijalni model.

Evoq Content je CMS namenjen poslovnoj primeni i kreiranju bogatog web okruženja koje će zadovoljiti potrebe obraćanja profilisanoj grupi korisnika, odnosno ciljanom segmentu tržišta. Evoq Engage je fokusiran na izgradnju aktivne zajednice korisnika i fanova i omogućuje njihovo angažovanja na unapređenju servisa ili proizvoda, formiranje podrške i duge vidove angažovanja on-line zajednice.

dnn_basic_features

 

DNN je razvijen pod MIT licencom, trenutno aktuelna verzija je  7.4 , a kompletan time-line istorijat ovog popularnog CMS-a nastalog davne 2001. godine možete pogledati na adresi http://www.dnnsoftware.com/community/learn/project-history

Zastupljenost

Da bi smo stekli sliku o zastupljenosti i kvalitetu ovog CMS rešenja, oslonićemo se na statističke podatke sa njihove web stranice. Više od 750000 sajtova na internetu bazirano je na DNN tehnologiji, a impozantna lista klijenata koji su se opredeli za ovo rešenje, uključuje Chrysler, U.S. Army, Canon, Bank of America, Mitsubishi, Texas Instruments, Novartis, Whirlpool i druge. Uz sve nabrojano, kao veliki plus, treba uračunati i  komunu koja stoji iza DotNetNuke projekta i broji više od milion registrovanih članova.

Instalacija i zahtevnost

DNN podržava sve novije klijentske i serverske Microsoft Windows operativne sisteme, na kojima su prethodno instalirani .NET framework, IIS web server i Microsoft SQL Server. Kompletnu listu sistemskih zavisnosti možete pogledati na adresi http://www.dnnsoftware.com/Resources/Downloads/System-Requirements.aspx, a naglasićemo da DNN pored komecijalnih verzija Microsoft SQL Server-a podržava i besplatnu Express ediciju.
DNN se može instalirati na dva osnovna načina. Standardni način je “klasni
čna” instalacija koja podrazumeva preuzimanje instalacionog paketa, a pre pokretanja čarobnjaka treba obaviti pred-radnje vezane za pripremu IIS web servera, fajl sistema i Microsoft SQL Servera.

dnninstalling

Sem “klasnične” instalacije DNN se može instalirati pomoću Web Matrix razvojne aplikacije. Web Matrix je Microsoft Web Platform Installer (Web PI), besplatni alat koji automatizuje i olakšava instalaciju mnogih web komponenti i aplikacija na Windows sistemima. Ovaj vid instalacije idealan je za početnike i korisnike koji se prvi put sreću sa DotNetNuke platformom.

Arhitektura

Instalacija predstavlja prvi i najlakši korak. Dalje eksploatisanje, kao i kod bilo kog drugog CMS-a podrazumeva upoznavanje sa funkcionalnostima i specifičnom terminologijom. Ekstenzije, moduli, strane (pages), skinovi (skins) i permisije su neki od termina sa kojima ćete se susretati pri korišćenju DNN-a. Modularnost takođe predstavlja trend kod većine CMS rešenja, pa je aktuelna i za DNN. DotNetNuke po instalaciji poseduje predefinisani set funkcionalnosti koji je zahvaljujući modularnoj arhitekturi fleksibilan i proširiv. Instaliranjem ekstenzija i modula utiče se na funkcionalnost, izgled i lokalizaciju.

DNN web interfejs je fokusiran na stranicu kao osnovnu jedinicu organizacije i ne postoji striktna podela na prezentacioni i administrativni (back-end, odnosno dashboard) sloj kao kod Wordpress-a. Upravljačkim alatima i funkcijama za editovanje sadržaja pristupa se direktno iz okvira stranice, što ovaj sistem čini brzim i jednostavnim za korišćenje.

ddn_edit_mode

Razliku između Community (Open Source) platforme i komercijlnih edicija većinom čine funkcionalnosti koje su neophodne biznis korisnicima, kao što su: detaljnija kontrola ovlašćenja nad resursima, bolje upravljanje dokumentima, alati za efikasniju administraciju (automatizacija), unapređenja u oblasti monetarizacije i analitike (Goole alati), monitoring, pristup on-line dokumentaciji, bazi znanja i drugo.

Stranica za preuzimanje besplatnih ekstenzija za DNN koje kreiraju developeri Open Source zajednice zove se DNN Forge, dok je DNN Store lokacija za kupovinu i preuzimanje komercijalnih dodataka (ekstenzije, teme i moduli).

Naravno, da bi jedan CMS proizvod mogao da se nazove kompletnim rešenjem potrebna je i hostovana verzija. Komercijalne Evoq edicije postoje i u SaaS (Software as a Service), odnosno On-Demand varijanti, kao potpuno Cloud rešenje. Ovo je bitno za korisnike koji ne žele da opterećuju lokalne resurse (infrastrukturu/ljudske resurse) sa hostingom i podešavanjem, odnosno održavanjem softvera.

Umesto zaključka možemo da ponovimo opšte-poznatu činjenicu: DNN je trenutno najbolja CMS platforma zasnovana na Microsoft tehnologiji.

REFERENCE

DNN sajt – http://www.dnnsoftware.com/
Video uputstva –
http://www.dnnsoftware.com/videos
Wiki dokumentacija –
http://www.dnnsoftware.com/wiki
Dotatne ekstenzije –
http://www.dnnsoftware.com/forge

Oceni tekst

5
2 glasa
Branislav Kolar, Vladimir Blagojević Branislav Kolar, Vladimir Blagojević

<strong>Branislav Kolar</strong> se bavi sistemskom administracijom na Windows operativnim sistemima i drugim tehnologijama koje su neophodne za održavanje IT okruženja. Redovno prati IT događanja i zavisnik je od testiranja novih proizvoda. <strong>Vladimir Blagojević</strong> je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima