19.10.2023. ·
5 min

Da li se isplati preći na Windows 11?

Da li se isplati preći na Windows 11?

Windows 11 je popularan operativni sistem koji je dizajniran za širok spektar korisnika, uključujući tu i programere, naravno. Novi Microsoftov operativni sistem nudi nekoliko funkcija koje značajno mogu da unaprede iskustvo programiranja, kao što su bolje performanse, bezbednost i apdejtovani alati za development.

Jedna od ključnih stvari koje Windows 11 donosi programerima jeste kompatibilnost sa velikim brojem programskih jezika i frameworkova. Bilo da koristite C++, Python, Javu ili neki drugi jezik, Windows će vam pružiti stabilnu sredinu za razvoj.

Kada su performanse u pitanju, Windows 11 optimizovan je kako bi pružio brzinu i efikasnost sa kraćim vremenom butovanja, bržim lansiranjem aplikacija i poboljšanom stabilnošću sistema. Ovo može biti od velike pomoći programerima koji moraju da budu brzi i efikasni jer se smanjuje rizik od nailaženja na probleme koji mogu usporiti razvoj.

Windows 11 donosi i unapređene bezbednosne funkcije kao što su poboljšani firewall i automatski apdejti kako bi dodatno zaštitio programsku sredinu od svih pretnji. Ovo će svakako značiti programerima koji rade sa osetljivim podacima i kritičnim sistemima.

Pored ovoga, Windows 11 uključuje i poboljšane development alate kao što je Windows Sybsystem for Linux (WSL) koji dozvoljava programerima da koriste Linux bazirane alate direktno iz Windowsa.

Sve ovo ukazuje na to da je Windows 11 solidan izbor za većinu programera kojima je potrebna pouzdana i efikasna platforma za razvoj, a kompatibilnost sa širokim spektrom jezika i frameworkova, poboljšane performanse i bezbednost čine ga efikasnom opcijom za sve vrste developera.

Nikako ne bi trebalol zaboraviti ni novitete kao što je Dev Home koji bi trebalo da znatno olakšaju posao developerima.

Dev Home je potpuno nova aplikacija koja se može preuzeti u Microsoft prodavnici aplikacija. Svrha Dev Home aplikacije jeste olakšani proces postavljanja nove mašine kao development sredine. Developeri mogu da se povežu sa GitHubom, kofigurišu i pokrenu WinGet kofiguracioni fajl kako bi preuzeli developer alate i programe automatski, kao i da postave poseban Dev Drive koji nudi više performansi i bezbednosti.

Dev Drive kreiran je posebno za developere koji rade na projektima koji sadrže hiljade fajlove. U pitanju je posebna particija na postojećem drajvu koji je formatiran kao ReFS (Resilient File System) i koji nudi bolje performanse i bezbednost.

Da li bi trebalo da pređete na Windows 11 ako ste programer?

Pored svega što smo gore naveli, Windows 11 donosi i native podršku za Android aplikacije, proširujući softverske opcije za developere. Međutim, važno je u obzir uzeti i eventualne probleme sa kompatibilnošću kako biste bili sigurni da su svi alati i softver koji su vam potrebni kompatibilni sa novim operativnim sistemom.

Jedan od problema bi mogli da budu prilično strogi sistemski zahtevi koji bi mogli da predstavljaju problem za sve sa starijim hardverom.

Da li je Windows 11 bolja opcija od Linuxa?

Oba operativna sistema imaju svoje mane i prednosti. Windows je poznat po prijateljskom okruženju i interfejsu, a tu je i znatno šira kompatibilnost, dok Linux više vole programeri koji traže veću otvorenost sistema, fleksibilnost i opcije za dodatna podešavanja.

Na kraju dana, izbor između ova dva operativna sistema svodi se na potrebe i želje programera. Ako cenite bolji korisnički interfejs i softversku kompatibilnost, Windows je bolji izbor. Ukoliko vam je na listi prioriteta open-source softver, fleksibilnost i mogućnost dodatnog prilagođavanja, onda je Linux bolja opcija.

Iako je najveća prednost Linuxa to što je besplatan, ali uz njega nećete dobiti korisničku podršku, već ćete sva rešenja morati sami da tražite onlajn. Sa druge strane, svaki Windows problem može biti rešen uz pomoć tehničke podrške.

Najveći problem Windowsa 11

Ako bismo morali da izdvojimo najveću manu, onda bi to svakako bila kompatibilnost sa starijim hardverom. Brojni korisnici naišli su na probleme jer stariji hardver nije radio kako treba, ili jednostavno nisu mobli da instaliraju Windows 11 na svoje sisteme.

Najčešći problemi koji su prijavljivani:

 1. TPM 2.0: Windows 11 zahteva trusted Platform Module 2.0 čip koji nije prisutan na mnogim starijim matičnim pločama. Ovo može dovesti do problema sa kompatilnošću.
 2. CPU kompatibilnost: Windows 11 ima minimalni zahtev za Intel i3 ili AMD Ryzen 1 procesor. Mnogi stariji sistemi ne mogu da izađu u susret ovom zahtevu.
 3. Windows 11 zahteva barem 16GB slobodnog prostora za instalaciju, što može biti problem za korisnike sa manjim kapacitetom interne memorije.
 4. Problemi sa drajverima: Pojedini korisnici prijavili su probleme sa drajverima na starijem hardveru koji su dovodili do slabijih performansi.

Najveće mane

Iako smo jasno naveli sve prednosti, Windows 11 ipak nije bez mana:

 1. Problemi sa kompatibilnošću kada je u pitanu stariji hardver ili softver
 2. Ograničene opcije modifikovanja i prilagođavanja sistema korisniku
 3. Problemi sa privatnošću usled Microsoftove politike prikupljanja podataka
 4. Potencijalni problemi sa performansama usled slabijeg hardvera
 5. Ograničena podrška za određene formate dokumenata i protokole
 6. Ograničene opcije za promenu fabričkog brauzera i mejl klijenta
 7. Potencijalni problemi sa kompatibilnošću pojedinih gejming periferala i dodatne opreme
 8. Ograničene mogućnosti onesposobljavanja pojedinih funkcija kao što su Cortana i OneDrive
 9. Potencijalni problemi sa kompatibilnošću pri upotrebi anti-virus softvera trećih strana
 10. Ograničene opcije za promenu endžina za pretragu unutar Microsoft prodavnice

Na kraju dana, Windows 11 je više nego solidan izbor za programere i nudi nekoliko funkcija koje će im svakako biti od koristi. Nova Microsoft prodavnica sadrži aplikacije za programiranje kako biste lakše pronašli i koristili alate koji su vam potrebni.

Poboljšani Windows Sunsystem for Linux omogućava lakšu integraciju sredina za development baziranih na Linuxu, a novi alati komandne linije dodatno olakšavaju rad.

Drugim rečima, sve što smo naveli ukazuje na to da je Windows 11 zbog svoje efikanosti, performansi i bezbednosti svakako operativni sistem o kom bi programeri trebalo da razmisle.

Oceni tekst

4
9 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

2 komentara

бака_штрумпф бака_штрумпф 21.10.2023.
10
0

Виндоуз се не исплати користити ни приватно, а камоли за програмирање. Виндоуз 11 је загушен са преко 100 процеса који раде у позадини, и који га гуше до изнемоглости. Једва покрене Еклипс, виртуелну машину, Тимс. Да не помињем ажурирања која искачу готово сваке недеље. Једно ажурирање буде ок, наредна 3 га раскупусају, па једно буде ок, па га два уништавају, и тако у круг. Убедљиво најгори избор за програмирање: Виндоуз 11.

Aleksandar Šafranec Aleksandar Šafranec 26.10.2023.
1
1

Windows je jedino dobar za gaming, jer velika većina kompanija koja proizvode igrice se bazoraju na korisnike koji koriste Win OS, kojih je (nažalost) još uvek velika većina.Ako koristite računar u neke druge svrhe, Linux ili MacOS su mnogo bolja solucija, jer imaju iste ili slične alate, a OS je manje robustan i ne zauzima većinu resursa, kao Win.Win je ogroman potrošač resursa računara i zbog toga nije dobar za normalnu upotrebu, već samo za (gore pomenuti) gaming. 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima