13.11.2015. ·
4 min

Kakvo je trenutno stanje ponude i potražnje poslova na IT tržištu?

Kakvo je trenutno stanje ponude i potražnje poslova na IT tržištu?

IT industrija je već duže vreme jedna od najprosperitetnijih oblasti i u mnogim zemljama je upravo ona novi stub privrede. Programeri su u top 10 najtraženijih radnih pozicija u 2015. godini u Srbiji. Sa druge strane, paradoksalno,  IT zanimanja su na vrhu liste najdeficitarnijih.

Prema podacima sa sajta HelloWorld.rs, u proseku se objavi 12 IT oglasa za posao na ovom sajtu u toku jednog dana, a svaki peti oglas namenjen je Java i PHP programerima.

Iza njih su .NET developeri, Front-end developeri i Sistem administratori.

Na tržištu rada, ponuda i potražnja se najviše poklapaju kada je u pitanju PHP

Pored toga štu su najtraženiji, PHP-ovci se najviše i javljaju na konkurse za ovu radnu poziciju u odnosu na ostale IT-jevce, pokazuju podaci sa sajta HelloWorld.rs.

php program.

Zašto baš PHP?

PHP je „open source”, što znači da je dostupan svima za pregled i promene, besplatan je i funkcioniše na Windows/Linux/MAC serverima bez problema, a korisnici ga mogu razvijati u bilo kojem od navedenih operativnih sistema.

Minimum 20 miliona veb stranica napisano je PHP jezikom, što znači da postoji velika zajednica PHP developera, te i široka zajednica korisnika.

PHP zajednica je kreirala neke odlične PHP aplikacije kao što su WordPress, Joomla, Mambo, phpDB ili MediaWiki. To su sve besplatni alati koje možete skinuti kako bi olakšali kreiranje sopstvenih veb stranica.

Java na drugom mestu

Od svih oglasa na HelloWorld.rs, pozicija Java programera je u samom vrhu najtraženijih, posle PHP-a.  Ovaj programski jezik je razvijen u kompaniji Sun Microsystems 1991. godine, kao deo projekta za razvoj softvera za televizore, video rekordere i slične elektronske uređaje. Upravo zato je Java morala da bude jednostavna, brza i efikasna. I dan danas, Java je veoma popularna.

Jedan od razloga je taj što se Java programi mogu izvršavati na skoro svakom tipu računara i pametnog uređaja.

Pored toga, Java je objektno orijentisana, što znači da programer može da pravi i menja veće programe bez komplikacija. Ovaj jezik je sam po sebi jednostavan, te se relativno lako savlađuje.

pozicije

Iz ugla budućeg IT-jevca

Student Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice, Dražen Buljovčić, ističe da je usled brzog razvoja novih tehnologija neophodno da programeri neprestano rade na usavršavanju:

„Bio bih spreman da učim neki drugi programski jezik ukoliko bih shvatio da je to polje prosperitetnije. Ovaj posao nije monoton u toj meri da će se decenijama koristiti ista tehnologija.  Sposobnost učenja novih stvari i konstantnog rada odlikuje napredak kako u karijeri, tako i u životu”, kaže Dražen.

On je svestan koliko i neformalno obrazovanje utiče na napredak na ovom polju.

“Trudim se da radim na raznim projektima i pored obaveza koje imam na fakultetu. Svaku priliku za učenje koristim da bih nadopunio znanje iz bilo koje oblasti, samim tim što volim to što radim i imam želju da se usavršavam, da bih na profesionalnom nivou mogao da izvršavam sve zadatke na koje naiđem.”

Da li je iskustvo presudno?

Kompanija Levi9 je holandska kompanija za IT usluge sa trenutno 600  visokoobrazovanih i stručnih IT profesionalaca u istočnoj i centralnoj Evropi. Od toga je u Srbiji zaposleno 350 IT stručnjaka.

Dušica Ljubojević, HR menadžer ove kompanije, kaže da su kod njih u procesu selekcije tehničko znanje, rezonovanje i iskustvo presudni kako bi se kandidat istakao u odnosu na druge.

“Veliki deo procesa selekcije usmeren je i ka proceni potencijala kandidata za dalji razvoj, proaktivnost i uklopivost u našu korporativnu kulturu. Poznavanje engleskog jezika kod nekih kandidata je odlučujući faktor, budući da kompanija Levi9 sarađuje isključivo sa inostranim klijentima te je neophodno aktivno korišćenje engleskog jezika u svakodnevnom radu.”

Kada je reč o platama, ona objašnjava da početna plata zavisi od celokupne procene kandidata – nivoa tehničkog znanja (i iskustva kod seniora) sa kojim ulazi u kompaniju, kao i procene njegovog potencijala da u određenom vremenskom roku napreduje i razvija se.

“Plata je podatak koji se kategoriše kao poslovna tajna, ali uvek uzimamo u obzir i očekivanja kandidata koji prolaze proces selekcije i usklađujemo ista sa stručnom procenom kolega koji vrše selekciju.“

Rad, trud i strpljenje

Navedene analize sajta HelloWorld.rs stvaraju okvirnu sliku koji su to programski jezici na vrhu liste najtraženijih. Ipak, za koju god oblast da se programer opredeli, pravilo je jedno – i plata, i položaj i stručnost, sve zavisi od njega.

U svakom slučaju, široka je paleta poslova, kao i freelance angažmana koji su im na raspolaganju.

Stoga se isplati uložiti trud i vreme kako biste ovladali naprednim konceptima programiranja i metodama razvoja programa.

Oceni tekst

4
20 glasova
Stefan Plavšić Stefan Plavšić

Stefan je mladi novinar iz Beograda. Radi za studentski internet portal Media centar FMK i studentski FMK radio. U slobodno vreme je kompozitor i tekstopisac i muziku koristi kao kanal za širenje pozitivnih ideja. Voli reke i otvorene i hrabre ljude, koji se ne boje da budu drugačiji.

1 komentar

Novica Zivkovic Novica Zivkovic 04.12.2015.
0
0

Odlična tema. Pravo osveženje. PS: Predlažem da ovakav izveštaj postane redovna praksa na kvartalnom nivou. Takođe bi bilo mudro uvrstiti podatke i sa drugih sličnih internet lokacija kako bi se stvorila što konkretnija slika stanja za posmatrani kvartal na nivou cele zemlje.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima