21.06.2022. ·
2 min

Održan još jedan događaj na temu Burnout-a i Imposter sindroma

HelloWorld
0
Održan još jedan događaj na temu Burnout-a i Imposter sindroma

Nakon Beograda održali smo još jedan događaj na temu „Kako se izboriti sa burnout-om i imposter sindromom“ ali ovoga puta u Novom Sadu. Događaj je održan u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom, bio je namenjen svima onima koji se ne osećaju dobro na svom poslu i koji prolaze kroz neki stresan period, a tražilo se i mesto više.

Na panel dikusiji govorili su nam: Mihailo Joksimović, Head of Platform Development, JAGGAER, Eddy Mugwiza, Software Engineer, JAGGAER, Anja Balažević, Specijalista za regrutaciju i selekciju, Infostud grupa, a moderator je bila naša koleginica Branislava Subotin sa sajta helloworld.rs.

Branislavini sagovornici odgovaraili su na pitanja kao što su: kako da razlikujemo burnout od klasičnog stresa, šta je zapravo Imposter sindrom, podelili su nam svoja iskustva o psihoterapiji, a razgovaralo se i o tome kako da pravilno postupimo prema kolegama za koje primetimo da su doživeli burnout ili da su pod stresom. Takođe, pomogli su nam da prepoznamo stanje stresa i ne dozvolimo da se burnout desi.

Eddy, koji je i psiholog, objasnio nam je da postoje dve vrste stresa, onaj koji je trenutni i hroničan stres koji može da dovede do burnout-a.

Kako da prepoznamo hroničan stres? Javlja se svakodnevno, nezadovoljni smo, nemamo energije, budimo se umorni i nezadovoljni i to prelazi u burnout. Akutni stres je trenutni i dolazi do regeneracije nervnog sistema kada odmorimo i već sutradan smo bolje. Način da apsorbujemo stres, jeste da pričamo sa kolegama, sa porodicom, nadređenima ili da pronađemo nešto što nas ispunjava, kako bismo mogli da se oslobodimo lošeg osećaja.

Anja se potrudila da razreši misteriju Imposter sindroma: „ To je skup osećanja koji nas vodi do ubeđenja da su nas drugi precenili, da nemamo dovoljno znanja i iskustva da rešimo neki od zadataka. Živimo u strahu da nismo dovoljno dobri i naše uspehe pripisujemo srećnim okolnostima, a za greške smatramo da smo sami krivi, a najčešće perfekcionisti doživljavaju Imposter sindrom.“

Mihajlo je podelio svoje iskustvo kada je doživeo burnout i kako je izgledao njegov put dok se nije odlučio da poseti psihoterapeuta. Potrudio se da ohrabri sve prisutne da krenu na psihoterapiju i predstavio značaj mentalne higijene i mentalnog zdravlja, kao i da nije rešenje samo dati otkaz, jer svoje probleme nosimo sa sobom gde god da odemo.

Panelisti su zaključili da je važno da komuniciramo sa svojim okruženjem, kolegama, mentorima, nadređenima. „Znam da nije lako, ali je važno da podelimo kada osećamo kad smo pod stresom. Šta nam to donosi? Da li će nadređeni misliti da smo lenji ili tražimo izgovor? Ne, naprotiv, ostavljamo utisak da nam je stalo do promena, ostavljamo utisak preduzimljive osobe i osobe koja želi da radi na sebi i da napreduje i time ćemo samo dobiti podršku druge strane“, istakla je Anja.

Ukoliko ste se prepoznali i mislite da se borite sa stresom, naši sagovornici su se složili u jednom, a to je da što pre potražite pomoć, dok ne bude kasno.

Oceni tekst

5
4 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga