05.10.2017. ·
4 min

Kako da biografijom osvojite poslodavca?

Kako da biografijom osvojite poslodavca?

Videli ste posao iz snova na sajtu HelloWorld.rs i doneli odluku da napravite prvi korak u pravcu svojih snova?

Vaše predstavljanje poslodavcu počinje onog momenta kada odlučite da se prijavite na oglas za posao. U tom predstavljanju neophodna su vam dva dokumenta. Biografija i propratno pismo zajedno formiraju prvi utisak o vama sa ciljem da vam obezbede stepenik više, razgovor za posao.

Na samom početku, preporučuje se da započnete biografiju sa kratkim opisom dosadašnje karijere.

Ukoliko ga koristite pravilno, presek karijere je pravi način da privučete pažnju HR menadžera. Idite pravo na poentu pokazujući veštine i sposobnosti koje imate i koje će pomoći kompaniji da ostvari svoje ciljeve. Nije potrebno da idete u previše detalja, u opisu dosadašnjeg radnog iskustva ćete uraditi to. Važno je prilagoditi veštine koje poslodavac zahteva, a u poslednjem delu možete navesti svoj nivo obrazovanja.

Npr.: IT specijalista sa 4+ godina iskustva u informacionoj bezbednosti, stručnjak upoznat sa širokim spektrom sigurnosti, inženjeringa, umrežavanja i operativnog sistema. Poseduje master diplomu Tehničkog fakulteta, smer Informacione tehnologije.

Iz prve rečenice, HR menadžer će odmah znati da li je kandidat relevantan za otvorenu radnu poziciju ili nije. To je direktni odgovor na oglašenu radnu poziciju, ukoliko je kompanija u potrazi za osobom sa 3+ godine iskustva u informacionim tehnologijama. Isticanje nivoa obrazovanja u opisu svog CV-ja je način da poručite HR menadžeru: Imam sve potrebne kvalifikacije za ovaj posao, nastavi da prolaziš kroz moj CV.

Naravno, ukoliko želite možete preskočiti prethodni pasus i odmah preći na skillove. Zbog tehničke prirode IT poslova, HR menadžeri će želeti da znaju sve veštine, sposobnosti, znanja softvera koje ste stekli tokom vašeg obrazovanje i profesionalnog iskustva. Menadžeri često skeniraju kandidate na osnovu njihovih tehničkih veština, te prezentovanje veština često ume biti izazov.

Deo sa veštinama je odličan način da prikažete svoje iskustvo sa različitim programskim jezicima, veb serverima i operativnim sistemima. Uporedite ova dva, koji zvuči efektnije?

A: JAVA, C++, VB Script, Batch, UNIX Shell Script, Perl, Jython, HTML, XML, XSL.357

B: Proficient in: JAVA, C++, VB Script, Batch, UNIX Shell Script, Perl, Jython, HTML, XML, XSL.                     

Nagoveštaj: Uvek B. :) Stoga razmislite o dodavanju stručnosti, nemojte samo navoditi svoje veštine.

Ne preuveličavajte: Savet je jednostavan, dodavanjem veština mnogi ljudi imaju tendenciju da preuveličavaju svoj nivo stručnosti u različitim tehnologijama. Ostanite relevantni i odvojite tehnološke veštine u kategorije kao što su operativni sistemi, programski jezici i alati za programiranje.

  • Programski jezici: Java, XML, C, C++, JavaScript, SQL, HTML, UML.
  • Alati: JBuilder, Dreamweaver, Rational Rose, UltraEdit, Borland C++Builder, Oracle SQL*Plus.
  • Operativni sistemi: Windows XP, Linux, Mac OS X.

Navedite veštine po relevantnosti, a ne po abecedi. Ako ste o njima samo čitali, ne navodite ih.

Kada pišete odeljak o profesionalnom iskustvu, navodite poslove koji su relevantni za poziciju na koju se prijavljujete. Vaše iskustvo radnika u fast foodu neće vam pomoći da dobijete posao u IT kompaniji.

working experiance

Za svaku radnu poziciju, dajte kratak opis vaše odgovornosti i prikažite kako su vaše performanse koristile kompaniji. Usresredite se na najupečatljivije tehničke projekte – sa kojim vrstama izazova ste se suočili na radnom mestu i šta ste uradili kako biste prevazišli izazove? Opis određene radne pozicije, potkrepite opisima poslova o tome koje su veštine korišćene na radnom mestu. Npr, ukoliko ste koristili Javu, Oracle i UML, u opisu pozicija treba da se opiše kako je svaka tehnologija korišćena na određenom projektu. Ovi detalji pružaju poslodavcima uvid u dubinu znanja i iskustva kandidata sa tim tehnologijama.

Proučite oglas za posao i istaknite programske jezike za koje je kompanija zainteresovana. Na primer, ukoliko se traži Java programer u biografiju možete uključiti da se pozicija uklapa u vaše mogućnosti i iskustva sa Java programiranjem.

Stečeni sertifikati mogu obogatiti vašu biografiju, navodeći naziv samog sertifikata I ustanove koja ga je izdala. Takođe, poželjno je da navedete I broj samog sertifikata.

Dobra ideja je da prilagodite sadržaj biografije poziciji za koji konkurišete.

propratno pismo

Propratno pismo prati vašu biografiju kada se prijavljujete za posao. Njegova uloga je da dopuni i detaljnije opiše činjenične podatke iz biografije.

U propratnom pismu bi trebalo da označite za koju poziciju konkretno konkurišeterazloge, kao i zašto ste zainteresovani da radite baš u toj kompaniji.

Navedite radnu poziciju na koju se prijavljujete i kako ste saznali za konkurs (preko sajta HelloWorld.rs, zar ne?;) )

Propratno pismo treba da predstavi vaše veštine i znanja koja su relevantna za poziciju na koju konkurišete. Svaku od kvalifikacija malo bliže objasnite i pokušajte da prikažete da vi svojim dosadašnjim obrazovanjem I iskustvom odgovarate potrebama radnog mesta.

Takođe, propratno pismo bi trebalo jasno da prikaže zbog čega želite da radite baš u toj kompaniji i na tom radnom mestu, navodeći razloge vašeg konkurisanja.

Budite zahvalni na vremenu koje je posvećeno razmatranju vaše prijave za posao, i izrazite želju i motivisanost da se detaljnije predstavite na intervjuu.

Iako postoje podaci koje uvek treba da navedete kao i da pokažete visok nivo zainteresovanosti, izbegavajte slanje identičnih propratnih pisama na više konkursa. Propratno pismo posmatrajte kao vašu priliku da date individualni pečat svojoj biografiji.

Isprogramirajte posao iz snova.

Prilikom sledeće prijave, srećno ;)

Oceni tekst

5
24 glasa
Tatjana Obadić Tatjana Obadić

Master ekonomista, zakoračila u magični IT svet (čitaj: pobegla iz banke). Za vas, svakodnevno istražuje i povećava broj IT oglasa. Ukoliko ste postavili pitanje na kontakt@helloworld.rs, postoji velika verovatnoća da vam je baš ona odgovorila. Ukoliko niste – jedva čeka da vas čuje. Kada ste željni druženja sa IT zajednicom, bacite pogled na najave dešavanja da vidite gde vas sve vodi. U slobodno vreme svoj nestašni duh smiruje časovima joge, zaljubljenik u knjige i putovanja. Raduje se zimi.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima