17.07.2015. ·
3 min

Značaj neformalnog obrazovanja u IT-ju

Značaj neformalnog obrazovanja u IT-ju

Moderni obrazovni koncept „učenja za ceo život“ postao je važna i nezamenjiva dopuna formalnom obrazovanju. Razlog tome su veliki izazovi modernog doba u pogledu ubrzanog razvoja nauke i tehnike, ali i socio-ekonomskih promena. Formalno obrazovanje više ne može da prati promenljive tržišne trendove, te mu je potrebno „pojačanje“ u vidu unapređenije obrazovne prakse.

Štura definicija formalnog obrazovanja glasila bi otprilike ovako: „Formalno obrazovanje podrazumeva znanje koje je stečeno u strukturisano-obrazovnim sistemima.“ Dakle, radi se o unapred predviđenom planu i programu koji pojedincu pruža opšte obrazovanje iz više disciplina. Nažalost, ovaj sistem obrazovanja se u Srbiji nije adekvatno prilagodio novonastalim zahtevima IT tržišta. Na ovaj način pojedinac dobija program koji se bazira pretežno na teoriji, tako da nakon završenih studija poseduje veoma malo funkcionalnog, odnosno primenjivog znanja.

Neformalno obrazovanje se može definisati kao dopuna formalnom, odnosno kao želja i preduzimljivost pojedinca sa ciljem sticanja znanja gde je sadržaj prilagođen individualnim potrebama. Neformalno obrazovanje je najčešće fokusirano na sticanje praktičnih znanja i veština, što je u IT svetu veoma značajno. Drugim rečima, najveća prednost neformalnog obrazovanja jesu njegova fleksibilnost i prilagodljivost novim tehnološkim trendovima.

Ipak, bitno je naglasiti da neformalno obrazovanje nije nužan opozit formalnom, već njegova dopuna. Komplementarnost ova dva polja nužna je kako bi se stvorila „podloga“ za sticanje neophodnih praktičnih veština, ali i kako bi se osigurao kvalitet znanja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2015. godine u Srbiji je stopa nezaposlenosti iznosila 19,9% među licima radnog uzrasta (od 15 do 64 godine). Procentualno, situacija se pogoršala u odnosu na prošlu godinu (krajem 2014. godine stopa nezaposlenosti iznosila je 17,6 %). Sa druge strane, najveća potražnja je upravo za IT stručnjacima, te se nameće pitanje razmatranja stručnih kompetencija lica koja su evidentirana na tržištu rada.

Ako govorimo o potražnji određenih IT veština u Srbiji, uzimajući sajtove Poslovi.infostud.com i Helloworld.rs kao izvore, najtraženije zanimanje u IT branši su svakako programeri. Od programskih jezika, najtraženiji su Java, PHP i C#. U skript jezicima najzastupljenija je potreba za poznavanjem HTML-a, i to u svim njegovim varijetetima. Od 2013. godine do danas, značajno je povećana potražnja za mobilnim aplikacijama (Android, iOS). Što se baza podataka tiče, u oglasima je najzastupljenija potražnja za MySQL i Oracle,  a od operativnih sistema Linux.


Usled nedostatka posla u struci, mnogi IT-evci se odlučuju za određeni vid prekvalifikacije, odnosno dokvalifikacije iz određene oblasti. Pritom biraju različite vidove neformalnog obrazovanja, kao što su stručni kursevi, specijalizovane obuke, seminari, treninzi, projekti i slično. Neformalan vid obrazovanja omogućava im da izaberu oblasti u kojima žele da unaprede svoje sposobnosti. Znanja koja steknu na taj način često su presudna prilikom pronalaženja posla.

Poznata je činjenica da je IT oblast koja se permanentno razvija i menja, te je za uspeh na ovom polju neophodno adekvatno i brzo comix_ict_changeadaptiranje na novonastalu situaciju na tržištu. Ako uzmemo za primer jednog programera – za samo nekoliko godina od njegovog diplomiranja mnoga znanja koja je stekao na fakultetu će biti zastarela i prevaziđena. Kako bi ostao u koraku sa novim tehnologijama, on bi trebalo da se usavršava - kursevima, čitanjem nove literature, posećivanjem IT konferencija, seminara i meetup-ova ili učestvovanjem na projektima u kojima se primenjuju najsavremenije tehnologije. Sve to je vid neformalnog obrazovanja. „Učimo dok smo živi.“

U eri konstantnih i brzih tehnoloških promena, neophodno je biti u toku i raditi na sticanju novih znanja, veština i sposobnosti. Neformalno obrazovanje modifikuje znanja koja se stiču putem formalnog školovanja, uzimajući u obzir nove zahteve tržišta, nacionalni okvir kvalifikacija, kao i potrebu za sticanjem konkretnijih praktičnih veština koje su neophodne za napredak u IT sferi. Takođe, ono igra ključnu ulogu i prilikom samog zapošljavanja, jer ne samo što poboljšava kvalifikacije kandidata, već mu i povećava šanse za zaposlenje formiranjem kompetentnijeg i kvalitetnijeg kadra.

Oceni tekst

4
10 glasova
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

1 komentar

Uros Uros 22.07.2015.
0
0

Zanimljiv tekst mada se ne bih slozio sa premisom da je neformalno obrazovanje "dopuna" formalnom, bar ne u najvecem broju slucajeva. Zasto iskljuciti neformalno obrazovanje kao potpunu alternativu? Ja bih se uvek radije opredelio za nekog ko ima Udacity nanodegree iz npr. Android programiranja i par aplikacija objavljenih na Google Play Store-u, nego za nekog ko je upravo zavrsio ETF sa visokim prosekom.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga